Провал уніоністів Молдови

25 березня в Кишиневі відбувся мітинг прихильників об’єднання Молдови й Румунії. Оцінюючи його результати, багато політологів відзначило, що уніонізм зазнав принизливого провалу.

В акції, направленій на підтримку уніонізму, замість обіцяних організаторами ста тисяч учасників взяли участь близько семи тисяч людей, повідомляє МВС РМ. Крім того, в той день поліція затримала 21 провокатора. За підсумками мітингу була прийнята резолюція, основна ідея якої полягає в прагненні об’єднати дві країни.

Подібні заходи відбувалися наприкінці березня в Кишиневі упродовж останніх років. Їхні організатори щоразу обіцяють провести мало не стотисячну акцію, але учасників із кожним роком стає все менше і менше. Цього року мітинг був присвячений 100-річчю об’єднання Бессарабії з Румунією. У 1918 році Румунія ввела свої війська на територію сучасної Молдови, а створена в Кишиневі Рада краю проголосувала за об’єднання з сусідньою країною. Однак з червня 1940 року територія сучасної Молдови вже не входить до складу Румунії.

Президент РМ Ігор Додон, коментуючи провал уніоністів, згадав приказку «Порожня бочка голосніше гримить». Так сталося і з уніонізмом. «Після стількох місяців пропаганди, істерії та інвестованих мільйонів на площу Великого національного зібрання вийшла незначна група людей, супроводжуваних політичними лідерами, які вже давно себе скомпрометували», – зазначив він.

Додон висловив упевненість у тому, що після парламентських виборів у Молдові в листопаді цього року уніонізм буде оголошений поза законом. Раніше президент неодноразово заявляв про намір провести референдум, щоб законодавчо заборонити ідеї уніонізму.

Олена   РАТУШНА.