День співробітника Державтоінспекції

Державна автомобільна інспекція як повноцінний структурний підрозділ правоохоронних органів з’явилася 3 липня 1936 року.


Десятиліття, що минули відтоді, охоплюють початок автомобілізації та широке впровадження машин у повсякденне життя, Велику Вітчизняну і повоєнне відновлення населених пунктів, розвиток вулично-дорожньої мережі та стрімке зростання транспортних потоків у сучасних містах. Упродовж усіх 87 років робота співробітників ДАЇ спрямована на запобігання дорожньо-транспортних пригод, забезпечення безпеки руху та виявлення порушень правил.
Урочистий захід, присвячений професійному святу, нинішнього року відбувся в Кам’янці. Сюди прибули керівники Міністерства внутрішніх справ, особовий склад управління й усіх підрозділів Державтоінспекції.

З привітанням до вартових дорожнього порядку звернувся міністр Віталій Нягу. Він зазначив, що в сучасних умовах, коли кількість автомобільного транспорту постійно зростає та значно підвищується інтенсивність руху, співробітникам ДАІ вдається гідно вирішувати всі поставлені завдання: цілодобово забезпечувати порядок і безпеку на шляхах сполучення та підвищувати на них рівень культури поведінки, оперативно реагувати на зміни дорожньої обстановки, запобігати аварійним ситуаціям і ліквідовувати їхні наслідки.

«Ваша робота завжди на виду. Це відзначають керівники держави та жителі республіки. День за днем служити доводиться в напруженому ритмі. Ви реєструєте транспортні засоби, приймаєте у водіїв іспити, контролюєте стан вулично-дорожньої мережі», – наголосив керівник відомства. Він побажав колегам терпіння в непростій службі, дисциплінованих водіїв і пішоходів.

Вагомий внесок співробітників Державтоінспекції щодо забезпечення безпеки на шляхах сполучення республіки, їх невпинну роботу, націлену на профілактику ДТП і зниження аварійності, а значить – збереження життів і здоров’я наших громадян, відзначили глава державної адміністрації Кам’янського району Володимир Бичков, голова міськрайради народних депутатів Олег Кісничан і протоієрей Євген Каменщик.

Прибули на свято і ветерани служби, які свого часу взяли активну участь у становленні та розвитку одного з найчисленніших підрозділів у системі МВС. Спогадами про те, як у переломному для історії Придністров’я 1991 році перші інспектори перейшли на сторону молодої республіки та стали на її захист, поділився полковник міліції у відставці Дмитро Маргаринт. Наголошувалося, що імена Юрія Цуркана, Ігоря Грека, Григорія Єчина, Володимира Кравченка, Юрія Зятковського, Миколи Мазура та інших товаришів по службі, що були поміж засновників Державтоінспекції ПМР, назавжди вписані в історію Міністерства внутрішніх справ. Їх пам’ять вшанували хвилиною мовчання.

Віталій Нягу вручив ветеранам ДАІ, внесок яких у розвиток підрозділу обчислюється десятиліттями, листи подяки. Керівник МВС особливо відзначив, що закладені ними традиції високого професіоналізму та вірності обов’язку з честю продовжують молоді співробітники.
Державтоінспектори, які продемонстрували особливі успіхи у службовій діяльності, були відзначені державними та відомчими нагородами, грамотами керівництва Кам’янського району. Деяким співробітникам присвоїли чергові спеціальні звання.


Тетяна ГРИЦЮК.

Фото автора.