НОВИНИ КОРОТКО

ЯКЩО ХОЧЕТЕ НАВЧИТИСЯ ЦІКАВІЙ СПРАВІ

У Слободзейському політехнічному технікумі триває приймальна кампанія. За перший місяць літа на вступ подано 55 заяв. Найбільш затребувані актуальні спеціальності: «Захист у надзвичайних ситуаціях», «Кухар», «Майстер з ремонту та обслуговування автомобілів».
Основного потоку абітурієнтів тут чекають у липні та першій половині серпня.
Слободзейський політех навчає спеціальностям початкової та середньої професійної освіти як на бюджетній, так і на договірній основі. На денному та заочному відділеннях можна здобути освіту за спеціальностями: «Майстер загальнобудівельних робіт»; «Майстер з ремонту та обслуговування автомобілів»; «Кухар»; «Захист у надзвичайних ситуаціях»; «Будівництво та експлуатація будівель і споруд»; «Експлуатація та ремонт сільськогосподарської техніки та обладнання», а також «Агромеліорація» – цілком нова спеціальність.
У 2023-2024 навчальному році за програмою практико-орієнтованого (дуального) навчання за цим напрямком можна здобути середню професійну освіту.

У технікумі також доступні нові курси профпідготовки: «Машиніст насосних установок» та «Оператор дощувальних машин та установок». Протягом кількох місяців можна пройти й інші курси (штукатур, пічник, кухар, тракторист категорії В, С, Е, електрогазозварювальник).
На всі спеціальності, окрім напряму «Захист у надзвичайних ситуаціях», оголошений конкурс атестатів. Охочі стати рятувальниками або пожежниками складають іспит із фізичної культури та проходять психологічне тестування. Іногороднім студентам надається можливість проживання в гуртожитку.


ДЛЯ АБІТУРІЄНТІВ

Прийомна кампанія на 2023-2024 навчальний рік у Придністровському держуніверситеті ім. Т. Г. Шевченка стартувала 12 червня. За цей час від абітурієнтів надійшло понад 1,5 тисячі заяв. Найбільш затребуваними є спеціальності: лікувальна справа (медфакультет), програмна інженерія (Інженерно-технічний інститут) та економічна безпека (економічний факультет).
Прийомна кампанія продовжується. Подати заяву на очне, заочне чи очно-заочне навчання можна до 12 липня.
Документи приймають щодня з 9:00 до 17:00 (перерва на обід з 12:00 до 13:00), а також у суботу з 9:00 до 14:00 без перерви.
«12 липня закінчується прийом документів. Потім буде засідання комісії з зарахування абітурієнтів. Орієнтовно з 7 серпня розпочнеться додатковий набір», – пояснила заступник відповідального секретаря приймальної комісії університету Марина Мякініна.


КУЛЬТУРНЕ ЖИТТЯ СТОЛИЦІ

У Палаці Республіки 5 липня відбувся симфонічний концерт у рамках міжнародного фестивалю «Фортепіанні ночі».
Разом із Придністровським державним симфонічним оркестром виступила солістка зі Швейцарії Софія Меньшикова.
Софія є студенткою Цюріхського університету мистецтв, лауреатом та володарем Гран-прі багатьох міжнародних і всеросійських конкурсів молодих піаністів. Талановита молода виконавиця виступала з іменитими диригентами сучасності: Михайлом Кацем, Ігорем Лерманом, Аріфом Дадашевим, Володимиром Рижаєвим, Василем Валітовим, Айратом Кашаєвим, Антоном Шабуровим, Вольфом Усмінським, Миколою Усенком.
У програмі концерту пролунали: «Симфонієта» французького композитора та піаніста Франсіса Пуленк, «Іспанія» (рапсодія для оркестру) французького композитора Еммануеля Шабріє та твори норвезького композитора, піаніста та диригента Едварда Грига, повідомили в Держслужбі з культури та історичної спадщини.


ЗРОСЛА КІЛЬКІСТЬ ВИРОБНИЧОГО ТРАВМАТИЗМУ

У Придністров’ї зріс рівень загального травматизму. За перше півріччя 2023 року він збільшився на 29 % порівняно з аналогічним періодом минулого року. При цьому на облік поставлено
1 нещасний випадок зі смертельним наслідком (це на 1 більше за аналогічні показники в I півріччі 2022 і 2021 років).
Усього за цей період Служба держнагляду Мін’юсту провела 126 заходів, під час яких перевіряла, як дотримуються вимоги законодавства про охорону праці. Фахівці виявили 133 порушення (проти 172 роком раніше).
Було проведено 6 спеціальних розслідувань нещасних випадків (проти 9 рік тому). З них 4 нещасні випадки зі смертельними наслідками (на 2 менше, ніж торік).
У Службі держнагляду зазначають, що в першому півріччі 2023-го
фактів приховування нещасних випадків на виробництві не виявлено. Роком раніше такий був один.
У рамках взаємодії з медустановами відпрацьовано інформацію щодо 82 випадків виробничого травматизму. На облік поставлено 35, включаючи 1 зі смертельними наслідками.
Серед причин нещасних випадків на виробництві – порушення трудової та виробничої дисципліни, незадовільна організація робіт, нехтування засобами індивідуального захисту. Також це порушення правил дорожнього руху, недоліки в навчанні безпечним прийомам праці та особистісний фактор.


ЦЕНТР ПАЛІАТИВНОЇ ДОПОМОГИ

В Уряді говорили про створення в Придністров’ї центру паліативної медицини. За дорученням Голови Уряду Олександра Розенберга цей напрямок має набути розвитку.
Як повідомила міністр охорони здоров’я Христина Албул, фахівці МОЗ виїжджали на різні об’єкти в Слободзейському районі та в Бендерах. Вивчали потенційні варіанти, оцінювали стан будівель, їх профіль, розташування, транспортну доступність, можливість створення комфортних умов для специфічних пацієнтів та їхніх рідних.
Уже сформовано консолідовану позицію, локацію визначено. Поблизу будівлі розбито великий парк, поряд розташований лікувально-профілактичний заклад. Вибраний будинок є об’єктом незавершеного будівництва, в якому планувалося розмістити лікарню. Роботи виконані на 70 %. Після уточнення деталей сформований проект представлять Президенту.

Антоніна ПАЛАМАРЧУК