Заради збереження ментальності українців

У  конференц-залі Міністерства просвіти ПМР  відбулася нарада з керівниками та представниками українських громадських організацій, начальниками Управлінь народної освіти, директорами загальноосвітніх закладів з українською мовою навчання. Вони обговорювали питання, що стосуються наповнення українських шкіл учнями та нестачі підручників для них.

На нараді були присутні: міністр просвіти  Тетяна Логінова, депутат ВР ПМР Михайло Бурла та перший президент ПМР Ігор Смирнов.

Учасників заходу привітали учні Республіканського  українського теоретичного ліцею-комплексу. Міністр просвіти, звертаючись до присутніх, підкреслила важливість цього заходу для української громади Придністров’я і висловила надію на подальшу співпрацю та пожвавлення активності серед самих українців республіки. Також вона розповіла, що на адресу міністерства надходять листи від окремих громадських діячів з некоректним змістом щодо проблеми розвитку української мови та наполегливими проханнями звільнити з посади нинішнього директора Республіканського українського теоретичного ліцею-комплексу, не маючи для цього жодних підстав. «Держава не має права втручатися в справи громадських організацій і навпаки, якщо інше не прописано в законодавстві»,– нагадала Тетяна Геннадіївна.

Начальник управління загальної освіти мінпросу Микола Багінський надав інформацію про ситуацію з вивчення української мови за останні 10 років. На сьогодні в Тирасполі функціонує  Республіканський український теоретичний ліцей-комплекс, у Бендерах – гімназія № 3 імені І. Котляревського, в Рибниці продовжує працювати українська школа імені Лесі Українки, та кількість охочих навчатися рідною мовою за цей час зменшилася на 54,4 %. Цього року українською мовою навчається 1 % від загальної кількості учнів, при цьому не беруться до уваги школярі, які вивчають українську як офіційну в усіх навчальних закладах ПМР.

Варто додати, що у 2012 році з українських навчальних закладів вийшло 90 випускників, у 2013 році їх було 100, тоді як цього навчального року планується до випуску 31 особа, тобто більше ніж на 65 % скоротилася кількість випускників 11-х класів.

За словами Тетяни Логінової, щоб запобігти закриттю українських шкіл, необхідно проводити величезну роботу на місцях, порушувати питання щодо тіснішої співпраці освітніх установ з громадськими організаціями. Необхідно проводити роботу з батьками учнів, щоб вони були зацікавлені в продовженні вивчення української мови їхніми дітьми.

Перший президент ПМР Ігор Смирнов підтримав думку про те, що необхідно докладати всіх зусиль для того, щоб зберігати школи, але в ситуації, що склалася, ми можемо розраховувати лише на себе. «Вибачте, але як кажуть десантники, «… ніхто, крім нас». Ніхто за нас не зробить те, що ми повинні самі зробити», – сказав він.

Валентина Боднар – директор Бендерської гімназії ім. І. Котляревського, повідомила, що в цьому навчальному закладі навчаються діти різних національностей, але з них лише 50 % складають українці. Вона звернула увагу на те, що вкрай необхідним є створення дитячих дошкільних установ, які будуть спрямовані на подальше навчання в українських школах та ліцеях.

Леонід Ткачук – голова Бендерського товариства української культури «Вітчизна» та Почесний голова Спілки українців ім. О. Бута розповів, яку велику роботу проводить українська громада у своєму місті для підтримки та подальшого розвитку української культури, мови та освіти.

Міністр повідомила, що минулого року була відновлена держпрограма «Підручник», на яку асигновано 448 тисяч придністровських рублів. При цьому на видання одного підручника українською мовою з будь-якого предмета необхідно близько 400 рублів.

Йшлося й про україномовні засоби масової інформації. Зокрема про те, що єдине видання – газета «Гомін» рятує ситуацію, стає помічником учителів української мови, які використовують її замість підручника.

Завідувач кафедри української філології ПДУ ім. Т. Г. Шевченка Олена Якимович із сумом зазначила, що кількість вступників останнім часом значно зменшилася. Тетяна Логінова запропонувала працівникам кафедри більш тісно співпрацювати з українськими громадськими об’єднаннями задля покращення ситуації на цій царині. Тільки разом, тільки спільними зусиллями можна досягти успіху. Також міністр додала, що по завершенні навчального року відбудеться чергове засідання у такому ж складі.

Аліса   КОХАНОВА.