Спорт як стиль життя

Уже не одне десятиліття він тренує дітей: навчає олімпійському виду спорту. Успіхи його вихованців відомі не тільки в нашій державі, а й у Європі та світі. Він – заслужений тренер Придністров’я з тхеквондо, а також талановита і скромна людина – Юрій Лєсовий.


З дитинства Юрія вабили різні види спорту. Він грав у футбол, шахи, займався легкою атлетикою, про східні ж єдиноборства мало що чув і навіть не мріяв про кар’єру тренера. Уже через багато років його син захотів піти в секцію айкідо, але не вийшло. Тоді їхню увагу привернув динамічний та активний вид спорту – тхеквондо.

Спочатку він працював із сином для зміцнення фізичної форми та загартування здорового духу, а згодом це переросло у стиль життя і повноцінну тренерську діяльність. Завдяки талановитому керівникові на кожних змаганнях юні борці завойовують різні місця. Наприклад, Сергій Усков у травні 2023 року став срібним призером клубного чемпіонату Європи з тхеквондо, а у 2021-му Дмитро Шуляк посів друге місце на чемпіонаті Балканських країн.

Уже чотири роки, як Юрій Лєсовий удостоєний звання заслуженого тренера та є головою Союзу тхеквондо ВТФ Придністров’я. Як зазначив сам тренер:

«…особливість цього виду спорту полягає в тому, що велика увага приділяється вихованню волі, характеру, чесності та справедливості. Саме тому тхеквондо можна назвати не тільки спортом, але і повноцінною духовною практикою. Не слід примушувати дитину, віддавати в секцію, якщо вона сама не хоче тренуватися, треба полюбити свої заняття, мати натхнення та запал».

Тхеквондо – єдиний зі східних видів бойових єдиноборств, включений у програму Олімпійських ігор. Філософія цього єдиноборства полягає в повному самоконтролі, залагодженні конфліктів мирним шляхом і самообороні без застосування зброї. Воно вчить дітей самоконтролю і витривалості, а унікальні прийоми дозволяють знешкоджувати противника одним ударом.

Незважаючи на те, що цей вид спорту вважається одним із травмонебезпечних, травми серед спортсменів дитячого віку тут рідкісні. Справа в тому, що юних борців навчають не тільки застосовувати прийоми, а й уникати травм і не завдавати істотної шкоди противнику. Всі удари виконуються по дотичній, що знижує ризики серйозного травматизму.

Ще кілька десятків років тому цей вид єдиноборства вважався чоловічим видом спорту і дівчатка приходили в секції рідко. На сьогодні ситуація змінилася, і в групах можна побачити в рівній мірі як дівчаток, так і хлопчиків. У секціях не існує поділу за статевою ознакою, всі тренуються нарівні.

Тхеквондо для дітей – відмінний вибір за умови, що малюк сам має велике бажання тренуватися, а медики не висувають протипоказань. Цей вид спорту допоможе виховати гармонійну і врівноважену особистість, підвищити впевненість у собі, а також позбутися агресії та комплексів. Регулярні заняття допоможуть зміцнити здоров’я, позбавлять від зайвої ваги та підвищать імунітет. З мінусів можна виділити ризики травматизму, серйозні навантаження і наявність фінансових витрат під час зборів до секції.


Володимир УС.

Фото автора.