Нехай усе буде «в шоколадi»!

Всесвітній день шоколаду придумали французи в 1995 році. Нині любителі солодкого відзначають його 11 липня. Першими цю заманливу ініціативу підтримали італійці, німці та швейцарці, а трохи пізніше й інші держави Європи.


ІСТОРИЧНА ДОВІДКА

Літописці заявляють, що люди знали про шоколад ще за тисячу років до н. е., хоча й називався він тоді інакше, і в плитках його теж не було. А було ось що.

Дуже давно Мексиканську затоку населяли індіанці й поклонялися Ех-Чуах – богові какао і торгівлі. Плоди какао вони вважали «їжею богів», а зернам какао приписували магічні й цілющі властивості. Їх використовували й замість грошей. Наприклад, за 100 штук зерен можна було купити раба або свіжого краба.

Священний напій чоколатль із зерен какао-бобів могли пити тільки вожді та інші поважні члени племені. Гіркий смак не зупиняв індіанців і, зокрема, вождя Монтесуму, який пив шоколад щодня.

До речі, Христофору Колумбу шоколад не сподобався, а от Ернандо Кортес, який подорожував разом із ним, зумів оцінити какао-напій і став популяризатором цього десерту, навчившись готувати його за індіанським рецептом. Так почалася історія шоколаду у Європі, куди він потрапив завдяки іспанським конкістадорам (як правило, конкістадорами були збіднілі іспанські лицарі, тобто ідальго і кабальєро), які охрестили його «чорним золотом» і використовували для зміцнення фізичних сил і витривалості.

Рецепт шоколаду іспанці ретельно тримали в секреті, проте популярність напою настільки зросла, що таємниця приготування стала відома в багатьох країнах Європи. Там шоколад спочатку споживали лише в аристократичних колах. Пізніше почали відкриватися перші кафе, де продавали гарячий ароматний напій. Жінки ж уже тоді вважали шоколад афродизіаком (їжею, що підвищує сексуальні бажання).

У матері Терези теж була пристрасть до шоколаду, а маркіза де Помпаду́р (фаворитка французького короля Людовика XV) була впевнена, що лише шоколад може розпалити вогонь пристрасті. У 1615 році «їжу богів» уперше спробувала Анна Австрійська – дружина французького короля Людовика VIII. З цього моменту шоколад став улюбленим напоєм французької знаті. І тільки на початку XX століття з появою промислового виробництва шоколаду ним змогли насолодитися і люди, які не належали до аристократії.

Про те, що він може бути ще й у вигляді плитки, здогадалися лише в XIX столітті. Саме тоді голландець Конрад Ван Хаутен винайшов і оформив патент на володіння гідравлічним пресом, який і давав можливість із какао-бобів добувати олію. Через деякий час англійська фірма «Фрай і Сини» відкрила для себе секрет змішування какао-порошку, какао-бобів, додаючи туди цукор. Новий плитковий вид шоколаду викликав у любителів солодкого підвищений попит і ажіотаж.

«Солодкі» країни

Шоколад, без сумніву, люблять у кожному куточку нашої планети, проте, в деяких із них ставлення до нього, дійсно, особливе.

У Бельгії є безліч невеликих магазинів, які продають шоколад. Цю країну вважають батьківщиною сортів темного шоколаду, а також праліне (пасти, виготовленої з карамелізованих горіхів). Бельгійське місто Брюгге широко відоме музеєм шоколаду. Розташований він у дивовижному замку, побудованому в XVII столітті. У музеї можна не тільки помилуватися шоколадними виробами, а й взяти участь у їх виготовленні. Крім шоколадних експонатів, у музеї зібрана унікальна бібліотека, в якій є книги про какао і шоколад, а також способи його виробництва.

У місті Брюгге щорічно проводиться фестиваль шоколаду під назвою Choco-Late. Кращі кондитери країни змагаються в майстерності: на очах глядачів народжуються унікальні шоколадні шедеври.

Це місто ще може здивувати шоколадними ресторанами, в яких усі страви готують із додаванням шоколаду. В їхньому меню можна знайти суп із какао-бобів, паштет гусячий із темним шоколадом і вином і рибу під шоколадним соусом.

Для більшості людей Швейцарія асоціюється тільки з запаморочливо смачним сиром, дорогими брендовими годинниками та відомими у всьому світі банками. Насправді це ще не все, тому що саме тут виробляється дуже смачний молочний шоколад. Згідно зі статистикою, кожен житель країни щорічно може спожити понад 10 кг такої смакоти. У Швейцарії курсує «шоколадний потяг», який знайомить пасажирів з історією елітних швейцарських ласощів. У 2020 році на території швейцарської фабрики Lindt & Sprüngli відкрився «Будинок шоколаду Lindt» – найбільший у світі музей, присвячений цим спокусливим ласощам. Його сучасний дизайн створює дивовижний контраст з історичною будівлею фабрики, яка працює з 1899 року. У холі музею відвідувачів зустрічає шоколадний фонтан, висота якого перевищує дев’ять метрів.

Франція відома як засновниця Всесвітнього дня шоколаду. Недалеко від міста Ліона є унікальний заклад – школа шоколатьє, звідки випускаються не просто спеціалісти, а справжні цінителі цього солодкого продукту, які потім стають всесвітньо відомими майстрами. Для них працювати з шоколадом – неабияке задоволення. Музей шоколаду в цій країні теж є: в Парижі, невеликий і приватний. Він знайомить відвідувачів з історією появи, розвитку виробництва і споживання улюбленого мільйонами людей кондитерського виробу. Колекція музею розміщена на трьох поверхах і налічує близько тисячі експонатів, більшість яких виготовлені з шоколаду.

Цікавий музей шоколаду був відкритий у 2009 році в Москві. Його експозиції ілюструють всю історію цих ласощів. До речі, в Росії це не єдиний такий музей. У Москві є Музей історії російського шоколаду, де представлена колекція продукції, що випускалася в царській і Радянській Росії. Також у столиці є Музей шоколаду «Красный Октябрь», і ще один «шоколадний» заклад є в Покрові.

Усього ж у світі їх є понад 60.

Чи корисний шоколадний продукт?

Лікарі середньовічної Європи запевняли своїх пацієнтів, що шоколад заспокоює печінку, сприяє травленню, полегшує серцевий біль. Шоколад їли під час лікування туберкульозу, анемії, подагри, для зниження температури. Та й тепер лікарі, наприклад, з Американської асоціації дієтологів стверджують, що мінерали, які містяться в шоколаді, й антиоксиданти допомагають попередити деякі хвороби й уповільнити процес старіння.

Ось чому шоколад гідний того, щоб мати свій день, оскільки він не тільки смачний, але і корисний. Чорний продукт стимулює вироблення ендорфінів – гормонів щастя, які покращують настрій і підвищують життєвий тонус. Коли лікарі ставлять діагноз депресія, то радять вживати шоколад у великій кількості. Саме в чорному шоколаді, який на 80 – 87 % складається з какао-бобів, містяться особливі речовини – флавоноїди, які позитивно впливають на роботу серця, стабілізують кров’яний тиск і покращують роботу нервової системи, усувають утворення тромбів і покращують кровообіг.

Чорний шоколад здатний знизити тривогу і напругу, а також рівень гормону стресу, який негативно впливає на всі системи організму. Він сприяє зниженню рівня холестерину в крові. Какао-боби містять антиоксиданти, які виводять шкідливі токсини й шлаки з організму. Деякі фахівці припускають, що вони зменшують імовірність появи раку і виразки шлунку. Ці корисні ласощі зміцнюють імунітет. За допомогою шоколаду можна схуднути й знизити больові відчуття.

Про білий шоколад цього сказати не можна, оскільки вміст какао-бобів у ньому мінімальний. Краще віддавати перевагу молочному шоколаду, в якому 60 % какао, а решта – молоко і цукор.

І все ж таки…

Попри численні «заслуги» та переваги, шоколад не слід споживати великими дозами. Це пов’язано з тим, що він все ж таки містить багато калорій, які можуть негативно позначитися на фігурі. Шоколад містить кофеїн, який у великих порціях може викликати навіть сексуальні розлади в чоловіків.

Розумне вживання справжнього чорного шоколаду, в якому понад 80 % какао-бобів не завдасть шкоди організму, а тільки поліпшить самопочуття.

Маловідомі факти про шоколад

З шоколадом пов’язано багато цікавих фактів. Наприклад, фінські вчені довели, що жінки, які вживають какао-продукт у великій кількості, народжують щасливих дітей.

Температура плавлення шоколаду практично така ж, як і температура тіла людини. Щодня 15 %
представниць прекрасної статі використовують цей чудовий продукт.

У 2007 році в Нью Йорку (США) місцевий ресторатор представив шоколадне морозиво вартістю $25 000, і тим самим встановив рекорд Гіннеса за найдорожчий десерт.

Найбільше шоколадне пасхальне яйце висотою близько 850 см, а в діаметрі 550 см створили в Аргентині у 2012 році. На виготовлення шедевру витратили близько чотирьох тонн шоколаду.

Одним із видатних досягнень у кондитерській справі вважається спорудження у 2007 році в Лас-Вегасі найвищого шоколадного фонтану. У ньому використовується близько двох тонн білого, темного і молочного шоколаду.

Найдорожчими у світі вважаються трюфелі американської компанії «Chocopologie by Knipschildt». Їх ціна становить 5 тисяч доларів за 1 кг. Величезне шоколадне серце було виготовлене на честь Дня святого Валентина в Мадриді (Іспанія) у 2004 році. Важило серце сім тонн.

Інші рекорди в шоколадній царині

Пам’ятник шоколаду – «Шоколадна фея» – відкрили 1 липня 2009 року в місті Покрові Володимирської області. Його висота сягає трьох метрів, а вага 600 кг. Бронзова статуя, за твердженнями преси, є першим у світі пам’ятником шоколаду. Монумент являє собою образ казкової феї з шоколадкою в руці. Розмістили його за кілька кроків від музею шоколаду. Автор пам’ятника Ілля Шанін – володимирський скульптор, переможець європейського конкурсу фігур з піску, чиї роботи представлені в Німеччині, Австрії та Бельгії.

В Астрахані на Адміралтейській вулиці, практично в самому центрі міста є музей шоколаду. Це не класичний музей, а швидше інтерактивний майданчик, творча майстерня для любителів шоколадного мистецтва, коли хочеться, щоб було не тільки весело, яскраво, пізнавально і незабутньо, але ще і смачно. Тут організовують екскурсії з розповідями про історію походження шоколаду, виставки шедеврів шоколадного мистецтва і майстер-класи з виробництва солодких фігурок, поміж яких є відлиті майстрами Кремль із шоколаду, шоколадні портрети відомих особистостей і навіть шоколадний учений кіт, що сидить під шоколадним дубом. Під час екскурсії проводять невелику вікторину, присвячену шоколадній темі, а того, хто дає правильну відповідь, нагороджують шоколадними медальками.

Як визначити справжній шоколад?

Нині більшість ласунів замислюється над тим, як відрізнити справжній шоколад від підробленого. Перше правило: дійсно, не кожна шоколадна плитка є шоколадом. Справжній шоколад виготовляють із досить обмеженого набору інгредієнтів. Саме тому необхідно звернути увагу на графу «вміст». Якщо це справжній продукт, то там обов’язково повинні бути какао-боби й какао-масло. Наявність цих компонентів свідчить про те, що плитка рекомендована до вживання.

Фальсифікація шоколаду починається з заміни какао-бобів і какао-масла на щось інше. Така заміна дає можливість виготовляти псевдошоколад набагато дешевший, ніж справжній. Недобросовісному виробнику байдуже, що його продукт програє і за смаком, і за якістю. Робимо висновок: що менше компонентів у складі, то краще. Довгий перелік інгредієнтів, надрукований на зворотній стороні солодкої плитки, як правило, натякає на підробку.

Варто цей день відзначити

У різних країнах цьому солодкому святу присвячують фестивалі та інші заходи. Поки що чітко встановлених ритуалів людство не придумало. Зате Всесвітній день шоколаду дає можливість проявити власну фантазію. Можна просто купити коробку цукерок, а можна спробувати виготовити їх самостійно.

Свято шоколаду – це прекрасна можливість поласувати улюбленими солодощами, поекспериментувати й подарувати собі та своїм близьким гарний настрій. Такий чудовий день найкраще провести разом з усією родиною, спробувати приготувати шоколад або якісь інші страви, що його містять. Навіть якщо досвіду в приготуванні подібних кулінарних шедеврів немає, то на допомогу завжди може прийти Інтернет з безліччю майстер-класів. Таке заняття точно сподобається всім, час пролетить непомітно, а в результаті вийде смачне і нове сімейне блюдо.

Влаштовувати шоколадні дні можна набагато частіше, ніж один раз на рік. Це точно піде на користь усій родині й подарує їй море позитивних емоцій.

Тож скористайтеся нашими порадами й подаруйте своїм рідним смачні та корисні солодкі моменти. Нехай життя ваше буде солодким і насиченим.

НЕХАЙ УСЕ У ВАС БУДЕ «В ШОКОЛАДІ»!


Ганна ЛАЗАРЕНКО.

Фото: twimg.com