Сімейний квест

З нагоди Дня сім’ї, любові та вірності в Кам’янському районі відбулося близько 30 заходів, підготовлених працівниками управлінь культури міста і сіл. Концерти, лекції та виставки, розважально-ігрові програми й акції – всі заходи були спрямовані на об’єднання поколінь і пропаганду традиційних родинних цінностей.


Одним із найцікавіших пунктів цієї насиченої та різноманітної програми став квест, підготовлений фахівцями районної держадміністрації з молодіжної політики. До участі в пригодах запросили веселі та дружні сім’ї.

«Раніше на Кам’янщині традиційно проводилися родинні старти, й охочих взяти в них участь було чимало. Тепер вирішили різноманітити формат, додати до спортивних естафет, які становили основу звичного заходу, інтелектуальні, музичні, жартівливі конкурси», – розповіла Анастасія Гнатишена, лідер молодіжного крила територіального відділення Загальнопридністровського народного форуму. Актив цієї організації завжди працює в тандемі з фахівцями держадміністрації з молодіжної політики. Така співпраця привносить у роботу свіжі ідеї та дає можливість нетривіально втілювати їх у життя.

Перший сімейний квест, як і всяке нововведення, був нечисленним. Внесла свої корективи в його проведення і стихія, що розгулялася напередодні в Кам’янському районі. Когось із тих, що подали заявку на участь у заході, негода злякала, інших викликали на усунення наслідків грози
зі шквальним вітром… Але три рішучі сім’ї зважилися-таки вирушити в цікаву подорож. Розпочалася вона з обміну візитними картками. Організатори нічим не обмежували фантазію учасників, і кожна команда змогла проявити всі свої творчі здібності. Глядачі не тільки дізналися, як звуть членів сімей, а й дістали уявлення про їхні професії та захоплення, таланти й уміння.

Перші ж учасники підняли планку на високий рівень: вони вийшли на сцену в костюмах пожежників під відповідну пісню. З’ясувалося, що Ігор – голова сім’ї Ротарів – служить у спеціалізованій пожежній частині, а п’ятирічний Кирило, як і належить хлопчику його віку, захоплений батьківською професією. Тому і назва команди, й девіз, і емблема були поєднані загальною темою.

Продани підготували віршовану виставу, з якої глядачі дізналися, що Микола «у сім’ї голова», Ірина – «найкраща на світі дружина», 7-річна Даша «учиться відмінно і поводиться гарно», а маленький Даня – залишився в яслах, де матуся працює нянею.

Оригінально представилося сімейство Подопригори, що створило з пісень, віршованих розповідей і танців єдину композицію. Тут була передісторія сім’ї, коли Ніна і Сергій лише зустрілися та зрозуміли, що закохалися. Ніжний вальс – символ романтичних побачень – змінився спільним запальним танком, який нагадував про той бурхливий ритм, у якому живе багатодітна родина, що виховує Варю, Катю та Єгорку. За виступами було цікаво спостерігати всім учасникам, адже у Сергія з Ніною найсолідніший родинний стаж: у травні відзначили 10 років подружнього життя. «Рожеве весілля», – сказала романтично налаштована дружина. «Олов’яне», – підібрав більш звичне визначення чоловік. Обоє мають рацію: сім’я, що відзначає такий ювілей, поєднує в собі красу вишуканої квітки й притаманну олову гнучкість, без якої не побудувати гармонійних стосунків.

Попереду було ще чимало різних головоломок і завдань, справитися з якими можна було тільки спільними зусиллями. Згадували пісні про сім’ю, створювали модні образи, придумували оригінальну композицію для знімка в родинний альбом… Вельми складно було журі вибрати кращих, адже кожна команда продемонструвала свої сильні сторони.

Сім’я Подопригори швидше за всіх відгадувала найскладніші загадки, а Варя виявилася кращим футболістом – обійшла по кількості забитих м’ячів і хлопчиків. Продани показали командний дух на станції «Домашня». Змішані в одній тарілці квасолю та нут перебрали в рекордний строк – куди там Попелюшці з її помічниками! Ротарі вирвалися вперед на спортивній станції, довівши, що активні заняття фізкультурою – це шлях не тільки до здоров’я, а й до перемоги. У команди до того ж були найактивніші уболівальники, що скандували то імена конкурсантів, то девіз. При цьому по черзі няньчили найменшого члена родини – однорічного Гліба.

З Днем сім’ї, любові та вірності учасників квесту привітала заступник глави держадміністрації Галина Трублаєвич. Вона відзначила, що родина відіграє основоположну роль у житті кожної людини та в розвитку всього суспільства. Саме сім’я є сенсом нашого буття, допомагає пізнати щастя, дає сили здолати всі труднощі.

«Сьогоднішня гра показала, які дружні родини в нашому місті. Ви умієте слухати одне одного та діяти спільно, спираєтеся на взаєморозуміння і традиції, що склалися за роки шлюбу. У ваших сім’ях панує любов – між чоловіком і дружиною, батьками та дітьми, бабусями й дідусями. Це найважливіше почуття єднає покоління, зміцнює родинні узи», – наголосила Галина Трублаєвич.

Кубок переможця змагань був урочисто вручений сім’ї Ротарів, а всі члени команд отримали сувеніри на згадку про першу інтерактивну гру, яка може з часом стати гарною традицією й об’єднає активні молоді сім’ї.


Тетяна ГРИЦЮК.

Фото автора.