Урожайність різна, але з хлібом будемо

Посівні роботи, зимова і весняна підготовка техніки, виснажливе очікування часу збирання врожаю – цим і багатьом іншим живе хлібороб. Нині настав час підбиття підсумків виконаної роботи – великі жнива охопили весь район. Днями ми побували на Ближньому Хуторі.


Працівники ТОВ «Хлебодар» проводили косовицю. За словами керівника О. П. Мельника, збирання озимого клину почали з ячменю, який займав 26 га, й одержали по 40 ц/ га. Зернового гороху зібрали по 30 ц/га. У день нашого відвідування збиральні комплекси вийшли на пшеничні поля. Урожайність і якість пшениці на різних полях відрізняється, хоча догляд за рослинами вели однаково: всюди підживлювали та проводили агротехнічні операції в установлені терміни. Та, мабуть, не все залежить від хліборобів.

Стоячи на краю поля, Олександр Петрович звернув нашу увагу на густий сірий пил, що огортає комбайн. Це ознака того, що зерно запалене, не належної якості. У фазі молочної стиглості спека висушила зерна, що знизило якість і врожайність пшениці. Прибирав золото полів на комбайні ACROS 530 екіпаж Олександра Івановича Кожухаря і Віктора Анатолійовича Старченкова. Вони намагаються максимально продуктивно використовувати час, щоб швидко і без втрат виконати завдання. У гарну погоду цей залізний кінь може обмолотити до 20 га пшениці за день. Вивозив продукцію на елеватор Микола Петрович Мельник, а чергував на полі, виконуючи протипожежні функції, механізатор Юрій Андрійович Сафронов.

На сусідньому полі, що належить ТОВ «Агросид», теж прибирали пшеницю. Чотири комбайни комбайни Claas Lexion 7700 кружляли полем, з кожним проходом зменшуючи площу нескошеної пшениці, п’ятий – стояв на краю поля. За словами агронома Т. І. Метлицького, три комбайни були придбані минулого року. Вони ще на гарантійному обслуговуванні, працюють як годинник, сервісна компанія відповідає за їхній технічний стан.

«Збирання врожаю в нас почалося з 25 червня, – розповідає Тимофій Іванович, – і триватиме ще кілька днів. У цей час кожного дня, зранку, тільки-но висихає роса, і до пізнього вечора на полях працюють комбайни, трактори, вантажівки. Сподіваємося на гарну погоду, що дозволить оперативно обмолотити хлібні угіддя. Однак вона нас точно не балує.
Після зими та минулих дощів навесні були дуже хороші перспективи на урожай, але жаркий і сухий період під час наповнення колоса погіршив ситуацію. У пшениці клейковина в нормі, але зерно не того класу. Всього у нас майже 500 га цієї культури, з них 174 – на поливі. Там, де пшениця не поливалася, немає доброякісного зерна.

Від насіння, добрив, стимуляторів росту, дотримання технології, звичайно, дуже залежить кінцевий результат. Та як я вже сказав, природа часом до нас безжальна. Ось на цьому полі через посуху одержали по 35 ц/га, а через дорогу, де поливалося, – по 65 ц/га.
Завдяки тому, що у нас нині достатньо техніки, збирання проходить більш організовано. Є свої зерносховища, тож основні проблеми вирішені. Колектив наш склався давно і практично не змінюється. Штат працівників укомплектований, всі працюють із повною віддачею».

У боротьбі за максимальний урожай беруть участь: І. В. Каїн разом з напарником О. М. Бузуком, О. І. Трегубчак з І. П. Ніколаєвим, А. С. Сталев із С. І. Трегубчаком, Ю. Г. Гайдаржі з А. П. Градинарем і Б. М. Шептикін, який працює один.

У комбайнерів під час косовиці кожна хвилина дорога, тому в об’єктив фотоапарата потрапив лише екіпаж О. І. Трегубчака та І. П. Ніколаєва, який закінчив сервісне обслуговування степового корабля і готувався до великого плавання по пшеничному полю.


Олег ГАВРИЛЕНКО.

(Зліва направо) В. Старченков, А. Кожухар, М. Мельник, Ю. Сафронов.

Фото автора.