Стійкість на шляху до успіху

У Придністров’ї є село, що стало платформою для успішного ведення сімейного бізнесу агрофірми «Пик-Агро». Під керівництвом директора Андріяна Тампея підприємство в Незавертайлівці реалізує виробництво зернових і баштанних культур.


Бізнес «Пик-Агро» почав свій розвиток у 2001 році, коли був розформований колгосп ім. Карла Маркса і створене фермерське господарство. Засновник його – Іван Нестеров, який починав із невеликої площі в 40 га і вклав у справу багато зусиль та матеріальних ресурсів.

З часом цей проект зазнав істотної трансформації. Його автори керувалися сімейними цінностями й твердими економічними принципами, які дали змогу передати бізнес наступному поколінню. Нинішній директор Андріян Тампей разом зі своєю дружиною Любов’ю Іванівною продовжив справу її батьків – Івана і Тетяни Нестерових. З 2006 року він бере активну участь у розвитку підприємства.

З часу заснування агрофірми багато що змінилося. Спільними зусиллями були вкладені значні кошти в інфраструктуру, наприклад: придбали сучасну зерноочисну машину, побудували склади для зберігання врожаю. Тепер головна територія «Пик-Агро» справляє незабутнє враження своїми масштабами та високоякісним обладнанням.

Завдяки оновленням і перетворенням, фірма створила нові робочі місця і забезпечила стабільність у процесі зберігання та очищення зерна. Станом на 2023 рік в агрофірмі працює 48 співробітників, а в сезонні періоди ця кількість збільшується на 20.

Підприємство вносить посильну лепту в сільське господарство Слободзейського району: вирощує пшеницю, ячмінь, соняшник та кукурудзу. Тут обробляють 3 000 га угідь. На жаль, з них тільки 200 га вдалося приєднати до меліоративної системи й забезпечити рослини достатньою кількістю вологи.

Проте амбіції підприємців не обмежуються таким станом справ. Уже тепер вони докладають зусиль для того, щоб залучити кредитні кошти й розширити поливні ділянки до 500 га. Таке зростання дозволить зміцнити багато позицій і задовольнити попит на зернові культури.
Один із ключових успіхів господарства пов’язаний із пшеницею. Цього року там очікують урожайність на рівні від 50 до 60 центнерів з гектара. Це буде винятковий результат – вище за середній по республіці. Крім того, в агрофірмі планують закласти сад на 100 га. За оцінкою фахівців, вирощування різних фруктових культур, зокрема яблуні, черешні та вишні, дасть змогу вийти на торговельні майданчики.

Однак останнім часом на шляху розвитку підприємства виникли певні проблеми в логістиці: скорочення кількості рейсів і збільшення часу доставки товару до споживача.
Разом із тим керівництво бачить певні перспективи в переробленні сільськогосподарської продукції, яка може створити нові робочі місця і сприяти розвитку ринку збуту. Успіх у цій галузі безпосередньо залежатиме від купівельної спроможності придністровців та попиту на продукцію.

Робоча команда підприємства складається з досвідчених механізаторів, водіїв і різноробочих. На сьогодні аграрне господарство успішно співпрацює як з місцевими, так і з закордонними трейдерами (учасниками фінансового ринку), що дає змогу активно розвивати свої експортні можливості.

Спільне ТОВ «Пик-Агро» – це амбітний і швидко-зростальний бізнес, який твердо стоїть на ногах і стійко витримує удари неврожайних і посушливих сезонів. Підприємство продовжує розвиватися і процвітати, робить свій внесок в економіку Придністров’я і зміцнює своє місце в аграрному секторі.


Лара КОШЕЛЄВА.

Фото автора.