Інструменти маркетингу та продажів у проекті «Купуй придністровське!»

Конференція під такою назвою відбулася на майданчику Торгово-промислової палати в гібридному форматі.


Подія відбувалася частково онлайн, частково – за безпосередньої участі придністровських підприємців та їх співробітників, які виробляють продукцію чи надають послуги; агентами торгових мереж; представниками органів влади, Верховної Ради та Торгово-промислової палати Придністров’я.

Зі словами привітання до учасників заходу звернувся президент ТПП Василь Кожан: «З 2017 року в республіці за нашої ініціативи розпочався проект «Купуй придністровське!». Його підтримали на державному рівні, й тепер він реалізується за участю Уряду, міністерств, відомств, державних адміністрацій, а також представників бізнес-спільноти. З 2019 року заходи проекту «Купуй придністровське!» включені до державної цільової програми «Підтримка та розвиток підприємництва в ПМР на 2019 – 2021 роки» та план Стратегічного розвитку на 2019 – 2026 роки. Тепер його затвердили ще на 2023 – 2027 роки».

Заступник міністра економічного розвитку Наталя Ситкіна, вітаючи присутніх через екран монітора від імені свого відомства, зазначила, що популярний проект полюбився придністровцям. Мешканці республіки з нетерпінням очікують на це свято, але організатори повинні подумати, як зробити цю подію яскравішою, привабливішою, більш сучасною, такою, щоб вона приносила людям радість і задоволення.

Після виступу заступника міністра, увагою зібрання в режимі реального часу заволодів віце-президент ТПП Володимир Ісаєв. Він нагадав, що такого рівня зборів не було від часу пандемії. У період, коли увага світової спільноти та придністровців зокрема, була прикута до боротьби з ковідом, зустрічі підприємців – учасників проекту відбувалися у форматі онлайн, і проводилися для того, щоб усвідомити, що робити, як працювати та реалізувати товари за відсутності реальних споживачів.

«Ми шукали варіанти просування товарів та їх продажу, вивчали можливості свої та своїх конкурентів. Навчилися вести онлайн-торгівлю. Тепер проект повертається до колишніх стандартів. Лише цього року нам вдалося провести три проекти: в Тирасполі – «Я – підприємець», у Дністровську та Бендерах – «Купуй придністровське!». Вже незабаром, 25 липня, проект збере жителів Григоріополя на центральній площі міста. Наше завдання – допомагати місцевим підприємцям, шукати і знаходити канали збуту, сприяти створенню нових робочих місць та збільшенню податкових відрахувань; формувати довгострокові партнерські відносини між товаровиробниками та підприємствами торгівлі. Все це загалом робиться для зміцнення продовольчої безпеки нашої держави», – зазначив віце-президент ТПП.

Доповідач зазначив, що підприємці нашої республіки не мають можливості відкривати свої торгові точки в різних містах, а завдяки ярмарку «Купуй придністровське!» вони періодично представляють свою продукцію мешканцям кожного міста.

Як вибирають дату проведення ярмарків? Представники ТПП мають у своєму віданні плани роботи, узгоджені з керівниками міст та районів. Вони знають, де й коли проводитиметься храмове свято, день міста тощо. До святкування долучаються Мінекономрозвитку, ТПП, засоби масової інформації, завдяки яким анонсується та висвітлюється та чи інша подія.

Начальник комплексного Управління маркетингу, інформації та реклами ТПП Діна Черник, розповіла, в який спосіб організатори ярмарків розповсюджують інформацію: «Ми проводимо досить велику роботу з тим, щоб якомога більше людей знали про наші проекти, де, коли та як вони реалізуються. Записуємо відеоролики тривалістю по 30 сек., розміщуємо їх на місцевому ТБ для показу з періодичністю 8 разів протягом дня, а також представляємо їх у мессенджерах, соцмережах, місцевих ЗМІ тощо. По завершенні ярмарку розсилаємо всім його учасникам листи подяки від ТПП, дякуємо за участь і підтримку».

Розповідаючи про майбутнє проекту, начальник Управління сприяння розвитку підприємництва та взаємодії з членами ТПП Ольга Добровольська поділилася планами та повідомила, що ТПП має намір внести деякі зміни в оформлення зовнішнього вигляду ярмарків: логотип, банерні розтяжки та слоган «Купуй придністровське!» будуть збереженні, придбають нові палатки, під якими розгортатимуться торгові прилавки. Вони матимуть сучасний вигляд, і загальна картина ярмарку виглядатиме більш естетично. «Ми повинні подбати не лише про реалізацію товарів і продуктів, а й про «обличчя», тобто зовнішній вигляд майданчику, де розташовуватимуться учасники події. Ми хочемо, щоб нас пізнавали, і дбатимемо про реноме свого проекту. Тим більше, що до нас останнім часом прикута увага й іноземних туристів, а це для нашої республіки дуже важливо», – запевнила Ольга Михайлівна.
Наприкінці поточного року ТПП планує провести підсумкову конференцію.


Юлія ПОНОМАРЕНКО.