В сім’ю, де панує лад, щастя дорогу не забуває

Фестиваль «Сім’я – чарівний символ життя», перенесений на тиждень через негоду в столиці, відбувся. Його організатори – Управління культури та творчі колективи мистецьких установ Тирасполя – підготували насичену програму, що передбачала вшанування ювілярів та музичні номери на сцені Катерининського парку.


Розпочалося гуляння з відвідання виставок майстрів народних промислів, що розташувалися на алеї фонтанів. Тут представили дерев’яні та в’язані іграшки, вироби з бісеру, прикраси та шпильки для волосся ручної роботи. Безліч ляльок із ниток та тканини, глиняні горщики, чашки, келихи… Все приваблювало око, до всього хотілося доторкнутися та все купити.
Після зустрічі президентської пари, Вадима і Світлани Красносельських, присутні перемістилися до центральної сцени парку.

Першим до слова ведучі запросили благочинного тираспольського округу протоієрея Сергія Вербицького. Він нагадав глядачам, що сім’я завжди повинна бути в центрі уваги будь-якого суспільства.

«Адже ідеали міцної та дружної сім’ї, шлюбу як благословенного союзу між чоловіком та жінкою, поваги до старших, святості материнства і гарячої любові до дітей мають велике значення для кожної людини», – наголосив благочинний.

До трепетної церемонії привітання пар, які прожили разом 45 і 50 років, долучилося подружжя Красносельських. Сім’я нашого Президента також є прикладом довгих та щасливих родинних стосунків. У Вадима Миколайовича і Світлани Сергіївни троє дітей та двоє онуків. Говорячи про сім’ю, Глава держави зазначив, що в її основу двоє закладають міцне взаємне кохання:

«Сім’я – союз чоловіка та жінки, в основі якого лежить кохання. Без нього ніяк. Та крім любові є ще поняття вірності, взаєморозуміння, поваги одне до одного, елементарної людської сімейної мудрості, які допомагають зберегти любов і всі ті почуття, які були на момент створення сім’ї».

Світлана Красносельська також привітала ювілярів теплими словами:

«…Життя – це школа кохання. Знаєте, що я для себе відкрила як мама дітей різного віку і вже бабуся? Що нам є чому вчитися у дітей, навіть бабусям є чому вчитися у своїх онуків. Я вам від щирого серця бажаю, навіть заслуженим нашим ювілярам, які прожили тридцять, сорок, п’ятдесят, шістдесят років у шлюбі: навчайтеся у своїх онуків, у своїх правнуків чистоті, щирої любові, захоплення навколишнім світом. Учіться і не забувайте, що ваша душа, в принципі, така ж чиста та іскриста, як у дітей. Тоді ви будете ближчими до них. Тоді ви через усе життя пронесете цю школу взаємообміну любов’ю. Мені здається, що кожна сім’я і загалом увесь світ від цього лише виграють. Кохання вам іскристого, чесного, чистого, відкритого».

Для вручення подарунків ведучі запросили на сцену подружжя Анатолія та Світлани Острицьких. Про цю чудову родину вже розповідалося в нашій газеті. Вони познайомилися завдяки романтичному листуванню, і зберігають свої взаємини вже 50 років. Виховали сина Дмитра, всі сімейні свята відзначають разом. Анатолію Миколайовичу та Світлані Яківні за родом діяльності довелося жити в різних зарубіжних країна. Там вони знайшли справжніх друзів, які час від часу відвідують їх у нашому благодатному краї. Ця сімейна пара – люди ще й сміливі: здійснювали стрибки з парашутом, пірнали з аквалангом у морські глибини. Допомагає спільному життю почуття гумору, так притаманне обом.

Валентина та Геннадій Панови разом уже 50 років. Знайомство їхнє відбулося, коли їм було ледве за 20, півтора року зустрічалися. Зрозумівши, що не можуть жити одне без одного, одружилися. На сьогодні в них велика щаслива родина: дочка та син, три онуки й онук, правнук та правнучка.

«Щоб жити у шлюбі все життя, треба любити одне одного, поступатися і завжди підтримувати одне одного», – каже подружжя.

Студенти одного вишу, Галина та Яків Йосенкіни, вперше побачилися на танцях. Почуття спалахнули миттєво. У шлюбі подружжя вже 45 років. У них двоє дітей та троє онуків.

«Для мене прикладом справжньої сім’ї завжди були мої батьки. Вони прожили довго і щасливо понад 65 років разом, потім їх не стало, померли вони не в один день, як Петро і Февронія, але в один рік з різницею в три місяці. Звичайно, це приклад для мене, щоб ставитися до шлюбу серйозно та відповідально. Звичайно ж, найголовніше – любити, поважати та прощати», – розповіла Галина Йосенкіна. «Діти – це найважливіше для нас, наша гордість», – додав чоловік.
Степан та Надія Желяскові зустрілися в селищі Багаєвське, що в Ростовській області. На той час чоловік грав на саксофоні. Дівчина закохалася в нього без пам’яті з першого погляду і не зводить очей зі свого коханого вже 50 років.

Вони разом працювали на заводі «Електромаш», виростили двох синів Олега та Володимира, допомагають їм у вихованні онуків. Нині подружжя на пенсії, полюбляють риболовлю, з задоволенням працюють на дачній ділянці. Надія Володимирівна, до речі, є почесним донором Придністров’я.

Василь та Алла Москаленки разом живуть 45 років. У 1977-му познайомилися в Москві, за рік побралися і повернулися до Тирасполя. Алла Львівна працювала учителькою хімії та біології, потім вихователькою дитячого садочка. Її удостоїли звання «Відмінник народної освіти Придністров’я».

Жінка була учасницею Жіночого руху 1991-го, нагороджена трьома ювілейними медалями. Її чоловік – Василь Васильович, будівельник, брав участь у зведенні багатьох столичних підприємств. У вільний час вони люблять відпочивати на дачі та рибалити разом на Дністрі.
Піввіковий подружній ювілей відзначили й Анатолій та Галина Василькови. Чоловік усе життя працював з механізмами: був токарем, слюсарем, механіком. Дружина – тренером з гандболу у спортивній школі Тирасполя.

Нині пара на пенсії, разом виїжджає на риболовлю, де з приємністю проводить час удвох. Галина ще й полюбляє плести якісь цікаві речі та захоплюється роботою на грядках у городі. Вони мають прекрасних дітей та онуків, і їх можна вважати прикладом для наслідування.

Активну участь у громадському житті столиці беруть Валерій та Валентина Шатікови, які піввіку тому випадково зустрілися в П’ятигорську: він приїхав із Магадану, а вона – з Молдавії. Після одруження пара довгий час жила на Півночі, Валерій Васильович ходив у плавання, потім служив у міліції, згодом став індивідуальним підприємцем. Валентина Ігорівна працювала вихователькою в дитячому садочку. Чоловік, у минулому кандидат у майстри спорту, залишається прихильником здорового способу життя, займається спортом, а дружина у всьому його підтримує.

Усі пари одержали подарунки, грамоти й квіти від Президента та державної адміністрації столиці. На згадку про подію ювіляри сфотографувалися з Президентом Вадимом Красносельським та його дружиною Світланою.
Вечір прикрасили веселі пісні та запальні танці у виконанні творчих колективів столиці.
На пірсі озера відбувалися веселі забави: «Жартівливе весілля», де пари могли «одружитися» за кілька хвилин та «визначити» майбутню стать дитини, запускаючи в небо рожеві чи блакитні повітряні кульки. Кому що дісталося. Діти фотографувалися поряд із двома величезними «ведмедями».

Радісний настрій у центрі столиці панував до пізнього вечора. Так завершилося свято Дня сім’ї, любові та вірності. Як сказала Світлана Острицька, «…нам із чоловіком доля відміряла спільну дорогу довжиною в 50 років. Ми щасливі, що сьогодні так широко і весело відзначили своє свято в колі таких же щасливих сімейних пар. Вірю, що наступний ювілей ми зустрінемо у такому ж складі, до нас додадуться нові щасливі подружні пари. Дякую організаторам за подарунки, за квіти та гарний настрій».

Начальник столичного Управління культури Оксана Кучеренко пояснила: «Ми раді, що свято у нас відбулося, хоча і з деяким запізненням через негоду. Але ми використали цей тиждень для того, щоб краще підготуватися до нього та визначитися з цікавими сценічними номерами та новими локаціями. Святкування в Тирасполі вже четвертий рік поспіль відвідує Президент Вадим Красносельський з дружиною Світланою, і це нас окриляє. Ми стараємося все зробити якнайкраще. Здається, у нас все вийшло, як і планувалося».

Післяслово. Існує багато приказок про сім’ю та сімейні взаємини: «Добрий чоловік жінці ліпший від матері», «Живуть між собою, як риба з водою», «Жінка за три угли хату держить, а чоловік за один», «Жінка чоловікові подруга, а не прислуга», «І в лиху годину не кидай дружину», «Красна пава пір’ям, а жінка чоловіком». Крім наведених прикладів, народ склав ще десятки інших висловів, та в нашому випадку доречно вжити саме ці, бо в кожному з них криється сенс і правда довгого і щасливого сімейного життя.


Iрина МАСЛОВА.

Фото прес-служби Президента.