Франкофонiя-2018

Придністров’ї люди завжди з повагою ставляться до мов та традицій різних народів. На нашій землі живуть росіяни, молдавани, білоруси, українці та ще багато інших національностей. Їхні культури переплітаються між собою та утворюють особливі, придністровські традиції. Саме тому в нашій республіці так активно розвиваються та приймаються жителями й нові культурні особливості іноземних держав. Проведення різноманітних заходів на території нашої республіки дозволяють людям ближче познайомитися з музикою, кінематографом і мистецтвом інших країн.

Минулого тижня в столиці відбувся конкурс французької пісні «Франкофонія-2018». Учасники проекту виконували пісні французькою мовою. Таким чином, і конкурсанти, і члени журі, і глядачі мали можливість наблизитися й доторкнутися до мистецтва цієї країни та відчути себе частинкою французької культури.

Організаторами заходу виступили представники Французького Альянсу, Посольство Франції в Молдові та кафедра романо-германської філології Придністровського державного університету.

«Цей яскравий музичний захід щороку знаменує прихід весни в кожне серце. Мені дуже хочеться сьогодні побажати перемоги учасникам, перемоги над собою, подолання нової сцени, – зазначила проректор з молодіжної політики ПДУ Валентина Єні. – Ми завжди, як привітні господарі, раді всім, і дуже хочеться, щоб щорічно кількість учасників цього фестивалю збільшувалася, і ми мали радість розділити разом з вами таку прекрасну подію в житті нашого університету, в житті кожного конкурсанта».

На сцені культурно-просвітницького Центру ім. Кирила та Мефодія зібралися любителі французької мови з різних куточків Придністров’я. До складу журі конкурсу увійшли директор Французького Альянсу в Молдові Еммануель Скуліос, заступник директора Альянсу Адріан Чеботар, перший радник Посольства Франції в Молдові Серж Кассера, а також директор «Global Phone Group», член ради директорів Французького Альянсу в Молдові Олів’є Прадо.

Серця журі конкурсу були завойовані не тільки знанням та бездоганним володінням гарною французькою мовою, а також акторською майстерністю, цікавими постановками номерів та грою на музичних інструментах, танцювальними елементами та використанням тематичних відеороликів.

Головним призом конкурсу було запрошення до Франції. Цього року заповітну перемогу здобула студентка 2 курсу Придністровського державного інституту мистецтв Діана Лисенко.

На фестивалі «Юні таланти Придністров’я» побувала

Тетяна   БУКІНА.