Маленькі хитрощі досвідчених садоводів і городників

Якщо бажаєте одержати високий урожай та вміло організувати боротьбу зі шкідниками та хворобами рослин, скористайтеся маленькими хитрощами досвідчених садоводів і городників.


Сода харчова – ефективний профілактичний засіб у боротьбі з борошнистою росою на всіх рослинах, особливо в сиру погоду. Рецепт простий: 1 столову ложку харчової соди розчинити в 4 л води, додати пів чайної ложки рідкого мила та обприскувати один раз на тиждень. Огірки обприскують більш міцним розчином: 1 чайна ложка соди на 1,3 л води.

Прискорення проросту

Щоб насіння швидше проросло, його замочують у 4 % розчині перекису водню на 12 годин (капуста), а насіння помідорів і буряка – на 24 години. Для знезараження насіння (замість марганцівки) їх обробляють 10 % перекисом водню 20 хвилин. Співвідношення розчину і насіння 1:1. Потім насіння промивають і просушують.

Чай для цибулі

Чайну заварку висушити та зберігати для посадки цибулі. Вносити під кожну цибулину під час посадки. Цибуля не хворітиме.

Після дощику

Урожай картоплі буде в три рази більшим, якщо сходи (10-12 см) підгорнути відразу ж після дощу або рясного поливу. Тоді утворюються додаткові стовбури, на яких через деякий час з’являться бульби.

Бананові добрива

Узяти бананові шкірки, залити їх водою (наприклад, у трилітровій банці), почекати, коли на поверхні утворяться бульбашки, й поливати кімнатні квіти. Пропорції довільні. Можна також налити воду в старі шкірки, додавши нові.

Квіти на дріжджах

100 г сирих дріжджів розчинити в 10 л води. Поливати всі рослини, зокрема кімнатні квіти, раз на місяць. Результат – відмінне зростання.

Профілактика часником

Часниковий настій зміцнює імунітет рослин. Залити 4-5 зубчиків часнику 1 л окропу і дати настоятися 20 хвилин. Отриманий розчин додавати у воду для поливання по 1 ст. л. на 1 літр води – для будь-яких рослин.

Солона земля

Якщо в буряка почервоніло листя, значить у ґрунті не вистачає натрію. Потрібно полити рослини розчином кухонної солі. Для цього склянку крупної солі розвести в 10 літрах води. Цього достатньо, щоб підсолити землю.

Йод для капусти

У відро води додати 40 крапель йоду. Коли почне формуватися качан, поливати капусту під корінь рослини по 1 літру.

Йод для кабачків

Якщо молоді зав’язі кабачків починають загнивати, це означає, що в ґрунті не вистачає йоду, потрібно внести його з поливом: 10 мл йоду на 10 літрів води.

Йод для дерев

Щоб уникнути гнилі на плодових деревах, потрібно їх обприскувати щонайменше за місяць до збирання врожаю (10 мл 5 % йоду на 10 л води, повторити через три дні).

Йод для полуниці

Обприскувати перед цвітінням від гнилі та довгоносика: 40 крапель йоду на відро води. Бажаємо вам гарних урожаїв на ваших присадибних ділянках.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.

Фото: sadovniki.info