Незвичайні бібліотеки світу

Людству давно відомо, що цінності бувають не тільки матеріальні, а ще й духовні, тому воно вчилося їх берегти та накопичувати. Так виникли бібліотеки – відчинені двері в широкий світ. Це те місце, де зберігається весь скарб світової літератури. Тут панує атмосфера тиші й гармонії з книгою. Пропонуємо вашій увазі віртуальну мандрівку до незвичайних і традиційних бібліотек світу.


У скарбницях мудрості, набутої цивілізацією, чарівних місцях з особливою енергетикою, настроєм і затишком розташовані потужні інформаційні центри сучасності.

Коли йдеться про архітектуру, люди уявляють приголомшливі фасади храмів і театрів, музеїв і галерей, урядових будівель та університетів. Своїм інтер’єром вражають і бібліотеки. Крім книг та інших друкованих видань, вони можуть вразити неймовірною архітектурою, яка передає історію і культуру різних епох. У деяких із таких бібліотек навіть важко сконцентруватися на читанні – надто вже прекрасні стіни навколо, і погляд так і хоче вислизнути зі сторінок книги, щоб помилуватися ними.

Бібліотека «діамант» у Білорусі

Бібліотека «Діамант» у Білорусі

Це, дійсно, діамант білоруської культури, суперсучасна бібліотека, яка стала культурним брендом республіки. Вона являє собою ромбокубооктаедр («діамант») висотою 73,7 м, 20 поверхів. Будівля є однією з найбільших у світі, а її форма символізує цінність знань та нескінченність пізнавального світу. Сюди привозять на екскурсії урядові делегації, тут є особистий кабінет президента країни, музей рідкісних і цінних книг, понад 9 млн книг та інших документів, 1 500 комп’ютерів, працюють 1 400 бібліотекарів.

До бібліотеки в «розкидисте дерево»

Цей храм культури й освіти працює при Каліфорнійському університеті в Сан-Дієго. Він був зведений у 70-ті роки й названий на честь письменника і мецената Теодора Сьюзі Гейзеля. Своєю дивною архітектурою ця одна з красивіших бібліотек світу нагадує розкидисте дерево. Будівля не має третього поверху (він був зарезервований для запасного виходу). Біля входу в бібліотеку розміщена примітна кольорова інсталяція «Читай, пиши, думай, мрій». Вона натякає на колосальне значення науки й освіти у наш час.

Бібліотека-готель у Таїланді

На острові Самуї гостям пропонують відпочити не тільки фізично, а й культурно: біля басейну є бібліотека з досить багатим книжковим фондом. Попри те, що в готелі є великі читальні зали, туристам дозволяють читати книги на свіжому повітрі біля басейну. До речі, тут доступні не тільки паперові книги, а й електронні: в кожному номері є комп’ютери з безплатним доступом до інтернету.

Чорний діамант
Королівської бібліотеки Данії

Нова ультрасучасна будівля цієї бібліотеки вражає уяву, тому що це приклад справжнього мистецтва. Вона має неправильну форму зі стінами, нахиленими в різні боки (у вигляді ромба). Побудована зі скла та чорного мармуру, який добували в Зімбабве, а потім вирізували й полірували в Італії. Площа облицювання складає 2 500 м2, кожен камінь важить 75 кг. За свій зовнішній вигляд ця архітектурна перлина дістала гідну назву – «Чорний діамант».

Бібліотека також сумно відома фактом найбільшого пограбування. Невідомі особи викрали приблизно 3 200 історичних книг вартістю близько 50 млн доларів США. Крадіжка була виявлена тільки в 1975 р., а у вересні 2003-го вдалося вислідити викрадача за лотом, виставленим на аукціоні в Лондоні. Ним виявився службовець бібліотеки, який помер незадовго до аукціону. Торгівлю краденими книгами після його смерті продовжували члени сім’ї. Під час обшуку в їхньому будинку було виявлено 1 500 викрадених екземплярів. Ці персонажі були засуджені до ув’язнення на терміни від 18 місяців до 3 років.

Бібліотека «Александріна» в Єгипті

Спадкоємицю Александрійської бібліотеки, знищеної майже 2 тис. років тому, відкрили у 2002 році. Будівля розташована в середині басейну й виконана у формі диска, що уособлює схід Сонця Знань і єгипетського бога Сонця Ра.

Всередині «сонця» міститься гігантський фонд із 8 млн книг, численні читальні зали, спеціалізовані бібліотеки для сліпих, підлітків, 4 галереї мистецтв, планетарій і навіть лабораторія для реставрації древніх рукописів.

Будівля складається з 7 поверхів: 3 – згори й 4 – під землею. Будівля не має звичних вікон. Є лише одне вікно і це – суцільний скляний дах. В Єгипті дуже рідко йдуть дощі, не-
буває снігу, тому звичний дах не потрібен.

В інтер’єрі його підтримують 63 стовпи-опори, стилізовані під стебла лотоса.

«Кругла» бібліотека в Німеччині

У 2011 році для студентів університету Дуйсбург-Ессен було відкрито «круглу бібліотеку» – незвичайну бібліосферу, яка містить у собі елементи екоархітектури: енерго-ощадні технології, сонячні батареї, систему очищення води тощо. Книгосховище у формі усіченої кулі розташовується на відстані від інших висотних будівель і вентилюється за допомогою природного повітрообміну. З верхніх поверхів будинку відкривається чудовий краєвид на місто.

Бібліотека – летюча тарілка

Своєю формою бібліотека імені італійського поета Сандро Пенні нагадує амебу, яка, як відомо, міняє свою форму, ніколи не повторюється, так і дев’ять поверхів бібліотеки мають між собою відмінності. Фасад виконаний зі скла і покритий тисячами букв молочного кольору з різних алфавітів. Колір їх змінюється залежно від точки спостереження і погодних умов.

Будівля виконана у формі летючої тарілки з прозорими рожевими стінами.

Футуристичний інтер’єр, грамотне змішання природного і штучного освітлення, звукова ізоляція читальних залів, цілодобовий режим функціонування бібліотеки – все це приваблює читачів різного віку, ніби запрошуючи їх здійснити політ у дивовижний світ книг.

У бібліотеці наче на природі

Бібліотека Ліюань

Бібліотека «Ліюань» у Китаї побудована у 2011 році поблизу Пекіна. Вона є скромним доповненням до інфраструктури маленького села Huairou. Сучасна архітектура підкреслює близькість до природи. Гарні природні умови лягли в основу проекту. Цей дивовижний книжковий храм схожий на старовинну дерев’яну фортецю. Усередині бібліотеки немає ні столів, ні стільців – замість них облаштовані багаторівневі тераси з вставленими книжковими полицями, на яких лежать і циновки, а тому книгу можна читати прямо на місці. Електрики в бібліотеці немає. Освітлення потрапляє через прозорий дах, виготовлений із дерев’яних прутиків.

Оце книги! Бібліотека в Канзасі

Дивовижна публічна бібліотека в США побудована у вигляді книжкової полиці. Висота кожної «книжки» – 8 м, ширина – 2 м. Унікальний дизайн цієї бібліотеки зробив її відомою на весь світ. Допомагали відбирати книги для будівлі городяни. Всього представлено 22 літературних твори, які певною мірою пов’язані з містом. Поміж них є багато всесвітньовідомих творів, зокрема «Ромео і Джульєтта» В. Шекспіра, «Повість про два міста» Ч. Діккенса, «Володар перснів» Д. Толкіна, «Сто років самотності» Г. Маркеса, «Вінні-Пух» А. Мілна.

Ватиканська бібліотека Святого Престолу

Розташована вона в Римі. Початком її становлення фахівці вважають середину XIV ст. Тоді було вирішено, що латинські, грецькі та єврейські рукописи мають бути доступні для читання і вивчення вченими. У фондах бібліотеки є тексти з творами Цицерона, Вергілія й Аристотеля. При ній була створена Ватиканська школа бібліотекарів, а також лабораторія з реставрації найважливіших манускриптів.

Нині в бібліотеці зберігається понад 180 000 рукописів (80 000 архівних), 1 600 000 друкованих книг, понад 300 000 монет і медалей, 150 000 гравюр і малюнків, понад 150 000 фотографій. Щодня бібліотеку відвідують до 150 наукових співробітників і фахівців із різних галузей знань. Це одна з найбільших у світі книгозбірень і колекцій манускриптів.

«Мислення в коробці» у Франції

Будівля Центральної бібліотеки в Ніцці вражає своєю оригінальністю. Скульптура під назвою «La Tete au Carre» буквально означає «Мислення в коробці» й, дійсно, схожа на велику голову, засунуту в коробку.

Монументальна споруда була побудована у 2001 році. Висота її – 26 метрів. Всередині голови розміщені три поверхи бібліотеки.

Кубик Рубіка – сучасна бібліотека-медіацентр

У німецькому місті Штутгарт є дивовижна біла будівля, яка не залишить байдужим жодного відвідувача. Центральне сховище бібліотеки являє собою монолітний куб із двома підземними та дев’ятьма надземними поверхами. Зовні будівля схожа на двоколірний Кубик Рубіка, а всередині вражає простотою організації простору. В інтер’єрі приміщень немає прямого сонячного освітлення, переважають теплі пастельні кольори. Дизайн продуманий так, що увагу на себе привертають виключно книги, тоді як інші частини конструкції непримітні.

У центрі споруди розташований великий чотириповерховий зал кубічної форми. Навколо нього – зали бібліотеки. Кожен поверх присвячений певній темі: музиці, Всесвіту, дітям тощо. Крім містких стелажів, бібліотека має зони для відпочинку дорослих і дітей, кафе та кімнату для ігор.

Бібліотеки України

Бібліотека ім. В. I. Вернадського в Україні

Першу бібліотеку в Україні заснував Ярослав Мудрий майже тисячу років тому. Зберігала вона 900 томів рукописних книг. На сьогодні українцям теж є чим пишатися. Одна з найбільших книгозбірень у світі – бібліотека імені В. І. Вернадського. Її площа – 3 га, тут зберігається 15 млн книжок і працює понад тисяча співробітників. «Вернадці» належить ще один рекорд: вона є найбільшою за площею в країні. Яскраве тому підтвердження – 27 поверхів будівлі. Універсальними інформаційними ресурсами наукового закладу користується майже 500 000 читачів.

Найстарішою в Україні вважають Наукову бібліотеку Львівського національного університету імені І. Франка. Вона заснована у 1608 році, а фонди її перевищують 3 млн книг, з яких 120 000 становлять унікальні стародруки та рукописи.

Загалом же в Україні 40 000 бібліотек. Вони не перестають удосконалюватися і стають дедалі моднішими. Наприклад, у Закарпатті в обласній універсальній науковій бібліотеці ініціювали незвичну акцію: в одному з приміщень розгорнули газетно-книжкову фотозону. У Луцькій бібліотеці щочетверга можна подивитися фільм. Є в Україні й прогресивні бібліотеки з безплатним wi-fi.

Найбільша бібліотека Росії

Державна бібліотека СРСР ім. В. I. Леніна в Росії

Нині розташована вона в Москві, але історія її почалася зі скромної петербурзької колекції. Граф Микола Румянцев, дипломат і політичний діяч, збирав історичні рукописи, карти, книги, присвячені мистецтву і народним традиціям. Через два роки після його смерті, в 1828 році, колекції лягли в основу Румянцевського музеуму (зібрання предметів мистецтва, науки тощо), який у 1861 році перевезли до Москви. Експонати розмістили в будинку Пашкова разом з архівами Московського Публічного Музею.

Румянцевська публічна бібліотека була невеликою в порівнянні з петербурзькою, тому її директор Микола Ісаков і московський генерал-губернатор Павло Тучков організували кампанію зі збору різних рідкостей. До 1917 року фонди налічували більше мільйона примірників.

Коли Москва знову стала столицею, бібліотека вважалася головною в країні, а твори живопису й графічні колекції, монети, кераміку і мінерали передали в Пушкінський музей і Третьяковську галерею.

З липня 1925 року книгосховище називалося Державною бібліотекою СРСР імені В. І. Леніна. І навіть після перейменування в 1992 році в Російську державну бібліотеку, вона залишилася «Ленінкою».

Тут зберігаються понад 47 млн екземплярів 367 мовами світу, зокрема стародавні перські зібрання поезії (дивани), манускрипти Джордано Бруно, перша російська друкована книга «Апостол» Івана Федорова, «Пісня про віщого Олега» з ілюстраціями Віктора Васнецова, а також карти, звукозаписи, газети та журнали.

Цікаві факти

Є у світі й найменші бібліотеки, наприклад, в Нью-Йорку. Вони мають у своїх фондах всього 40 книг і облаштоване місце тільки для одного читача. Створені вони для того, щоб люди могли відпочити від шаленого ритму життя.

Найбільш загадковою вважається бібліотека Івана Грозного. Є припущення, що вона захована в підземеллях московського Кремля. Шукають її багато століть, але поки безрезультатно.

Людовик XIV доручив зібрати для свого сина власну бібліотеку, очищену від непристойностей. Щоб переписати всі книги, писарям знадобилося 28 років. На той час його син уже і сам мав дітей.


Ганна ЛАЗАРЕНКО.

Фото: www.pexels