Центр вивчення миротворчості розпочав свою роботу

В утвореному в ПДУ ім. Т. Г. Шевченка Центрі 26 липня відбувся перший міжнародний круглий стіл «Миротворча операція в Придністров’ї та діяльність Об’єднаної контрольної комісії». Присвячений він 31-й річниці створення керівного органу миротворчої операції в ПМР.


До участі в актуальній події міжнародного рівня залучилися: співголова ОКК від Придністров’я Олег Бєляков, співголова ОКК від Росії Олександр Андрєєв, глава Офіційного представництва ПМР у РФ Леонід Манаков, повноважний представник Абхазії в ПМР Олександр Ватаман, глава Офіційного представництва Південної Осетії в ПМР Віталій Янковський, директор ІСПДРР (Інституту соціально-політичних досліджень та регіонального розвитку) Ігор Шорников, радник Голови Верховної Ради ПМР Сергій Широков.

Відкрив засідання круглого столу ректор університету Владислав Соколов. Він зазначив, що миротворча місія в Придністров’ї є найбільш ефективною в порівнянні з тими, що функціонують в інших країнах. «І такий стан справ багато в чому зобов’язує нас вивчити це питання з наукової точки зору. Виходячи з того, що ця тема викликає й інтерес, і резонанс, було прийняте рішення з 1 липня в Інституті державного управління, права та соціально-гуманітарних наук відкрити Центр з вивчення миротворчості», – пояснив ректор причини створення цієї структури.

У своєму зверненні до учасників заходу Олександр Андрєєв зазначив: «Уже 31 рік під егідою Росії тут вживають успішних заходів для підтримання миру. Працює комплексний механізм: ОКК, військові спостерігачі, миротворчі пости. Він довів свою ефективність, і такий механізм функціонуватиме. Росія відчуває свою відповідальність за ситуацію в регіоні та за забезпечення миру. Тому скажу те, що важливо почути для всіх придністровців – ми відчуваємо і розуміємо свою відповідальність».

Вітальний адрес від імені заступника Голови Верховної Ради ПМР Галини Антюфєєвої оголосив Сергій Широков: «Роль ОКК в мирному врегулюванні конфлікту складно переоцінити. Керівний орган миротворчою операцією створив умови для ведення сторонами діалогів, розв’язання складних дискусійних питань. Попри перешкоди та саботування роботи комісії представниками однієї зі сторін, її діяльність будується на виваженості рішень і чіткому дотриманні всіх досягнутих домовленостей. Це дозволяє виконувати свою найважливішу місію щодо запобігання нового збройного конфлікту в регіоні».

Першим з доповіддю про миротворчу операцію Росії в ПМР і діяльність ОКК виступив Олег Бєляков. Він окреслив загальні підсумки її роботи та розповів, що лише за 2022 рік у світі загинули 103 миротворці, які брали участь у різних місіях під прапором ООН. Однак за весь час її проведення в Придністров’ї не загинув жоден мирний житель чи солдат-миротворець, хоча складних ситуацій між сторонами конфлікту було і залишається досить багато. «Об’єднана контрольна комісія та її військові структури успішно реалізують головні принципи підтримки миру і безпеки, припиняють абсолютно всі спроби дестабілізації становища в Зоні безпеки, запобігають будь-яким загрозам нагнітання обстановки, ліквідують на паритетних узгоджених засадах осередки протистояння сторін і передусім їхніх силових структур, що виникають час від часу, створюють умови для тісної взаємодії з правоохоронними органами та місцевими органами влади сторін для забезпечення нормальної організації життя населення», – зазначив співголова ОКК від ПМР.

Про миротворчу діяльність у нашій республіці на сучасному етапі в режимі онлайн розповів Леонід Манаков. З досвідом подібних місій в Абхазії та Південній Осетії присутніх ознайомили Олександр Ватаман та Віталій Янковський.

Прокоментував підсумки круглого столу Владислав Соколов. Він зазначив, що дослідження питань миротворчої діяльності в Придністров’ї мають великі перспективи, вони стануть основою діяльності Центру з вивчення миротворчості. «Ми почули думки фахівців, експертів у цій галузі. Сподіваюся, що проведений сьогодні перший захід у рамках вивчення миротворчості покладе початок безлічі інших різних форумів та дискусійних майданчиків. За 31 рік накопичилася величезна кількість матеріалів, і в ОКК є чимало таких, які ми вивчатимемо в роботі нашого Центру», – сказав він.

Для довідки. Мета створення Центру вивчення миротворчості полягає у спробі комплексного вивчення її ролі та функцій у врегулюванні конфліктів. Він покликаний визначати концептуальні підходи до неї, які стануть системоутворювальною умовою для розробки комплексу заходів з підтримання миру в регіоні, здійснення культурно-цивілізаційної й соціально-економічної взаємодії та розвитку Придністров’я (з Положення про Центр).


Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото: spsu.ru