Цей мужній вид спорту

Значно змінилася Дністровська школа боксу, якій у березні виповнилося 55 років з часу заснування. На сьогодні в ній навчається понад сорок юних і молодих спортсменів.

В історію школи увійшло чимало перемог на рингах Придністров’я, на міжнародних турнірах України, Росії та Молдови. За останні три роки її вихованці завоювали 32 переможні медалі, з яких 11 – «золоті».

Школа розміщується в окремому, пристосованому приміщенні. Віддаючи належне Молдавській ДРЕС, яка утримувала її на своєму балансі до 2014 року, все-таки слід визнати, що до моменту передачі в підпорядкування міста стара будівля потребувала серйозного ремонту. Втративши опіку потужного підприємства, тренер відчував тривогу: майбутнє школи було під сумнівом. Тепер у голосі Валерія Гнойового звучать властиві йому ноти впевненості й оптимізму. «Величезна вдячність державній адміністрації Дністровська, яка зробила все, щоб секція набула нового статусу у складі міської Дитячо-юнацької спортивної школи та створила умови для її подальшого розвитку. Все обернулося на краще. Оперативно відремонтували покрівлю та фасад, замінили всі віконні рами, забетонували й покрили лінолеумом підлогу у великому тренувальному залі, зробили додатковий вихід. До того ж, намічено плани подальшого вдосконалення навчально-тренувальної бази», – повідомив він.

Безумовно, на керівництво міста вплинула захопленість тренера, який багато робить власними руками, залучає молодь, ветеранів секції та спонсорів до упорядкування, виготовлення спортивного інвентаря. Так, приміром, своїми силами розчистили, обгородили й облаштували прилеглу до будівлі територію. Глава держадміністрації Сергій Карюк, вражений ентузіазмом боксерів, обіцяє допомогти покрити її бетоном зі спеціальним протиударним шаром. Майданчик добре видно з боку центральної вулиці. Він буде прекрасним місцем для тренувань і змагань, стане гарною рекламою спорту для підлітків і молоді.

Відрадно, що за підтримки держадміністрації, ветеранів спорту, батьківського комітету та підприємців міста на базі школи вже не перший рік у дні шкільних канікул організовуються спортивні збори. Вони формують і загартовують характер юнаків, дають юним боксерам величезний стимул для наполегливих занять.

Наступні весняні канікули близько десяти найбільш перспективних юнаків проведуть у школі боксу. Для них встановлять спеціальний режим, забезпечать гарним харчуванням і не менш як трьома тренуваннями на день. Вечорами хлопці зазвичай переглядають бої великих боксерів і мріють про свої вершини. А поки що вони точно знають: попереду в них черговий чемпіонат Придністров’я. І кожен пам’ятає слова свого тренера: «Перемоги на рингу кують на тренуванні!»

Заняття боксом вимагають високої дисципліни та повної самовіддачі. Для сотень дністровських хлопців таким прикладом був і залишатиметься колишній вихованець секції Валерій Гнойовий. Юнаком він двічі здобував титул чемпіона МРСР, а нині – тренер з більш ніж 30-річним стажем, відзначений Грамотою Президента ПМР за виховання молодих перспективних спортсменів, залучення до спорту та здорового способу життя дітей і підлітків. Плідну працю спортсмена й педагога неодноразово відзначено почесними грамотами держадміністрації Тирасполя і Дністровська. Валерій Гнойовий очолює Дністровську федерацію боксу, жителі міста двічі обирали його до Дністровської Ради народних депутатів, де, серед інших завдань, він відповідає і за розвиток спорту.

Насичене спортивне життя школи підтверджують численні переможні кубки, вимпели, фотографії. Легендарними стали імена призера першості СРСР Ігоря Пушкова та призера чемпіонату Європи-2004 Сергія Кискула. У 2016 році – ще одне досягнення: Іван Бурдюжа виборов «срібло» на Міжнародному турнірі в Магадані (РФ). У 2017 році Артур Куделін став призером турніру в Херсоні (Україна). У грудні 2017 року на останньому чемпіонаті ПМР серед юніорів та молоді вся дністровська команда з 10 осіб увійшла до числа призерів. На найвищу сходинку п’єдесталу піднялися Влад Личагін і Сергій Заносьєв. «Срібло» завоювали Богдан Зуєнко, Артур Куделін, Євген Зарицький, Гліб Васильєв та Олександр Афтентьєв; «бронзу» – Андрій Киптілов, Дмитро Чекан і Олександр Карпов. Чемпіон Придністров’я Олександр Афтентьєв (один із вихованців секції) розпочав тут свою тренерську діяльність, у всьому допомагаючи своєму вчителю й наставнику.

На думку тренера-викладача міської Дитячо-юнацької спортивної школи Валерія Гнойового, оволодіти прийомами боксу певною мірою повинен кожен хлопчисько. Цей мужній вид спорту дає не тільки здорову фізичну форму, він виховує віру в себе, силу духу, блискавичну реакцію і вміння стійко боротися за перемогу.

Галина   МИКОЛАЄНКО.