Якщо купувати, то тільки придністровське

Звичайно, своя, місцева продукція, набагато краща, дешевша, привабливіша від імпортної. В цьому переконалися григоріопольчани в день народження свого міста – 25 липня, завітавши на ярмарок «Купуй придністровське!».


Свято припало на робочий день, але вже з самого ранку на площу Захисників Придністров’я, де розгорнулася торгівля, прийшло багато людей – подивитися, чим себе порадувати на такому довгоочікуваному гулянні просто неба. Воно ж випадає лише один раз на рік.
За словами куратора проекту від Торгово-промислової палати (ТПП) Ольги Добровольської, в заході взяли участь понад 50 виробників республіки.

«Зверніть увагу на рибницьку фірму «Рист». В її колективі близько 300 працівників. Вони культивують масштабне багатогалузеве рослинництво, а також розвивають тваринництво та птахівництво. «Рист» не тільки виробляє сировину, а й переробляє та реалізує виготовлену продукцію через власну оптову базу та мережу своїх магазинів. На ярмарку вони пропонують покупцям борошно, різні макаронні та хлібо-булочні вироби, олію, консерви тощо. Тираспольчанам вони не знайомі, тому що поїздки на далекі відстані досить затратні й не приваблюють виробників», – зауважила Ольга Михайлівна.

Ціни, дійсно, вражали, як і дивувала різноманітна свіжа й недорога сільгосппродукція. Наприклад, працівники григоріопольського підприємства «Агро-компакт» (директор Степан Плацинда), яке представляв постачальник Володимир Басько, протягом дня ледве встигали підвозити свою продукцію. Як тут встигати, коли містяни хутко розбирали ящиками розкішні персики по 15 руб./кг, абрикоси за такою ж ціною. Володимир Валерійович розповів: «Ми все це вирощуємо в наших садах: персики, абрикоси, сливи, яблука, виноград. Також сіємо та переробляємо соняшник, кукурудзу, ячмінь, пшеницю. Як бачите, охочим скупитися саме в нас, нема кінця й краю».

Цікаво, що «Агро-компакт» на своїх полях використовує дощувальні машини. До їх установки врожай, наприклад, пшениці, становив 40 ц/га, а з поливом земля почала родити набагато краще, і врожай з кожного гектара збільшився на 20 %. У проекті «Купуй придністровське!» фірма бере участь другий рік. Щоб завершити «садово-польову» тему, додамо, що на ярмарку за кавуни продавці просили 4 руб./кг, тобто удвічі дешевше, ніж в інших містах.

Придністровські пасічники, що розмістилися низкою яскравих палаток, пропонували мед, медовуху, медові соти та безліч різних продуктів бджільництва. Голова кооперативу виробників і переробників меду Придністров’я Михайло Кучерявцев розповів, що нині організація налічує понад 40 бджолярів, здебільшого з Тирасполя і Бендер. На запитання, в чому сенс діяльності кооперативу, Михайло пояснив, що сам розподіляє поміж пасічниками роботу: комусь доручає займатися воском, комусь – вощиною або пилком, маточним молочком. Отримує для цього спеціальне обладнання і розподіляє його поміж активістів.

Михайло Григорович захопився бджільництвом із 2005 року. Цей хист передався від батька, який багато років присвятив «солодкій» справі. Проте, як і в будь-якій галузі, успіх неможливий без розвитку. Тому молодий бджоляр постійно поповнює знання: «Якщо змінюється клімат, ми підлаштовуємося під нові умови; у комах з’являються нові хвороби – шукаємо методів збереження бджолосімей. Бджільництво – важка праця, але мене вона задовольняє й дає прибуток», – зазначив чоловік. Також він пояснив, як уникати загибелі бджіл, які час від часу потрапляють на поля, оброблені хімікатами: «Коли пасічник переїжджає на нове місце для встановлення вуликів, він повинен обов’язково повідомити про це місцеве керівництво, найближчу сільраду тощо. Також повинен підписати договори з місцевими агрономами. За тиждень до оброблення полів бджолярів попереджають, скільки днів і якими хімікатами працюватимуть, а вони самі вирішують, можна чи ні випускати бджілок у поля. Без взаємодії з органами влади нічого доброго не слід очікувати. Хоча останнім часом трагічних випадків усе менше», – розповів Михайло.

Виставка-ярмарок вирувала на повний хід. Городяни несли сумки, мішки, пакети з різним добром, продовольством, закуповували на майбутню зиму дешеві та якісні овочі, фрукти, соняшникову олію, борошно тощо.

Чимало охочих навідувалися до палаток, де приміряли пальта, костюми, блузки, сорочки та плаття столичної швейної фірми «Одема». Великим та незмінним попитом користувалися постільні комплекти ЗАТ «Тиротекс», взуття від бендерських взуттєвих фабрик «Флоаре» та «Тигина». Не оминали любителі смачних міцних напоїв продукцію Тираспольського заводу «KVINT».

Здається, всі смаки були задоволені. Так висловилися організатори свята, зокрема керівники міста Григоріополя, представники Мінекономрозвитку, депутати Верховної Ради та ТПП.
Це була вже четверта цього року (після Тирасполя, Дністровська та Бендер) виставка-ярмарок у рамках проекту «Купуй придністровське!». Планується провести їх у всіх містах республіки.

З усього видно, що недарма ТПП у 2017 році започаткувала такий проект. Основною його метою була і залишається популяризація придністровських товарів через серію щорічних виставок-ярмарків у всіх містах ПМР, численні акції в торгових мережах, організація дискусій для товаровиробників і підприємств торгівлі, через довготривалу кампанію в засобах масової інформації з висвітлення вигод та переваг для населення республіки.

Проект сприяє збільшенню обсягів виробництва та асортименту продукції, призначеної для внутрішнього споживчого ринку; створенню нових робочих місць, зокрема появі молодих індивідуальних підприємців; збільшенню податкових відрахувань; зниженню обсягів імпорту товарів; формуванню довгострокових партнерських відносин між товаровиробниками та підприємствами торгівлі.
Та найважливіше, що всі ці заходи допомагають зміцненню продовольчої безпеки нашої держави.


Михайло ТРЕМБIТА.

Фото автора.