Про події краю, які стали історією

26 липня 1941 року німецькі війська захопили Кам’янку
Під час окупації, що тривала три роки, в Кам’янському районі була організована і діяла підпільна організація, керував якою Я. О. Кучеров. До війни він був головою сільради села Хрустова. Восени 1943-го його схопили агенти сігуранци, а в 1944 році він був спалений у рибницькій в’язниці.
Визволення Кам’янки розпочалося 18 березня 1944 року, коли на територію району вступив партизанський кавалерійський загін «Радянська Молдавія» під командуванням Якова Мухіна. Спільно з військовими частинами Червоної Армії 24 березня Кам’янка була звільнена.

У роки Великої Вітчизняної війни понад 7 000 уродженців Кам’янського району пішли на фронт. З війни не повернулися 1 542 фронтовики. Їхні імена золотими літерами вписані в історію Великої Вітчизняної війни. Пам’ять про героїчних земляків зберігають меморіальні будинки-музеї.

27 липня 1992 року створене агентство «Ольвія-прес»
Придністровські газети, радіо і телебачення не могли охопити інформаційний простір колишнього СРСР, республіки якого стали закордонням. Потрібна була служба, яка від імені держави доносила б офіційну позицію ПМР і поширювала її далеко за межами республіки. Саме для цього 27 липня 1992 року і було створене республіканське інформаційне агентство «Ольвія-прес».
Розповідаючи правду про Придністров’я, «Ольвія-прес» успішно прорвала інформаційну блокаду, організовану владою Молдови, не дозволивши їй домогтися перемоги в розв’язаній інформаційній війні.

27 липня 1992 року сформована ОКК
За угодою про принципи мирного врегулювання молдовсько-придністровського конфлікту, підписаною 21 липня 1992 року, після припинення вогню сторони конфлікту в семиденний термін відвели в місця постійної дислокації свої військові формування, бойову техніку та озброєння.
Здійснене таким чином роз’єднання протиборчих сторін створило між ними Зону безпеки, в яку і були введені створені Спільні миротворчі сили.
Контроль забезпечення режиму безпеки в цій зоні був покладений на Об’єднану контрольну комісію (ОКК), сформовану 27 липня 1992 року з представників сторін конфлікту і Російської Федерації як гаранта і посередника, якого визнавали як Тирасполь, так і Кишинів. Саме під керівництво цієї комісії передали миротворчі контингенти, що складаються з військовослужбовців Придністров’я, Молдови та Росії.
До складу ОКК увійшли представники Російської Федерації, Республіки Молдова та Придністров’я. Місцем перебування комісії визначили місто Бендери. Щотижня в Палаці культури ім. П. Ткаченка відбуваються її засідання. Там розглядаються доповіді про хід миротворчої операції й події в Зоні безпеки. Там же аналізують виниклі інциденти. На сьогодні ОКК – це контрольний орган миротворчої операції.

27 липня 2017 року відкрито пам’ятник миротворцям у Бендерах
Напередодні 25-ї річниці початку унікальної діяльності Спільних миротворчих сил у Бендерах біля Палацу культури ім. П. Ткаченка урочисто відкрили пам’ятник воїнам-миротворцям.
На церемонії відкриття співголова ОКК від Придністров’я Олег Бєляков відзначив символічність відкриття пам’ятника, оскільки саме 27 липня 1992 року ОКК почала роботу згідно з Угодою про принципи врегулювання збройного конфлікту в Придністров’ї.


Iнна ЯКИМЧУК.

Фото: metod-ist.jimdofree.com