Російські миротворці в ПМР: 31 рік на варті миру

Після обагреної кров’ю весни й трагічного початку літа мир у Придністров’ї в 1992 році настав тільки наприкінці липня. Згідно з мирною угодою 27 липня був створений керівний орган миро-
творчої операції – Об’єднана контрольна комісія.


На аеродромі Тирасполя 29 липня 1992 року з тридцяти військово-транспортних літаків висадилися псковські й тульські десантники. Цього ж дня миротворці Росії були в Дубоссарах, а наступного – в Бендерах. Стефан Кицак, начальник Управління оборони ПМР того часу, 31 липня та 1 серпня підписав два накази: «Про припинення бойових дій на всіх ділянках фронту» і «Про відведення військ з лінії фронту в пункти постійної дислокації». Саме ці події започаткували довгоочікуваний мир у ПМР.

З прибуттям російського миротворчого контингенту в нашу республіку кровопролиття негайно припинилося, а безглуздій жорстокій війні був покладений край. Життя придністровців повернулося в мирне русло. Росія виступила гарантом стабільності й миру на Дністрі. Після припинення вогню сторони конфлікту в 7-денний термін відвели в місця постійної дислокації підрозділи своїх збройних сил, бойову техніку та озброєння. Таким чином, Придністровську Молдавську Республіку і Республіку Молдова розмежувала Зона безпеки, в яку ввели створені Спільні миротворчі сили – РФ, ПМР і РМ.

Протягом 1990 – 1992 років у Придністров’ї загинули 804 придністровці, зокрема 533 захисники, 271 мирний житель: 41 жінка і 13 дітей. Було поранено майже 1,5 тисячі осіб, у тому числі 844 мирних жителі Бендер, Дубоссар, Дубоссарського, Григоріопольського і Слободзейського районів, включаючи 140 жінок і 24 дитини. Інвалідами стали 185 осіб. Безвісти зникла 91 людина, багатьох з-поміж них згодом знайшли, упізнали й перепоховали. Зниклими безвісти ще й досі вважаються 40 людей.

Під час бойових дій було зруйновано 126 придністровських підприємств, частково знищено і повністю розграбовано 92 підприємства, зруйновано 1 812 будинків, частково зруйновано 427 квартир, об’єкти соціального призначення. Збитки обчислюються сумою, що перевищила 10 млрд рублів СРСР (станом на 1992 рік).

Після введення Миротворчих сил, завдяки зусиллям насамперед російських миротворців, під час виконання службового обов’язку не загинув жоден військовослужбовець і жоден мирний житель Правобережжя чи Лівобережжя. Президент ПМР Вадим Красносельський у своєму інтерв’ю, яке дав кілька років тому російському тижневику «Звезда», сказав:

«Російські миротворці зупинили кровопролиття на нашій землі, й ми їм дуже вдячні за це. За всю історію миротворчої діяльності під час виконання службового обов’язку не загинув жоден військовослужбовець і жоден мирний житель. Ми, придністровці, дуже високо оцінюємо роль миротворчості на берегах Дністра. Хочу нагадати, що у 2016 році Верховна Рада Придністров’я прийняла закон, який передбачає кримінальну відповідальність за заперечення позитивної ролі дій миротворців Російської Федерації».

Минулого року в Громадській палаті Російської Федерації провели круглий стіл, присвячений відразу двом датам: 30-річчю підписання Угоди про принципи мирного врегулювання збройного конфлікту в ПМР і 30-річчю російської миротворчої місії на берегах Дністра. У роботі круглого столу взяв участь міністр закордонних справ Придністров’я Віталій Ігнатьєв.

«Ми є свідками того, що впродовж 30 років миротворча операція дійсно реалізується всупереч безперервним випадам Кишинева проти миротворчості Росії. Керівництво Молдови постійно виступає за те, щоб миротворча операція була припинена», – констатував він і наголосив, що миротворча місія Росії в нашій республіці є унікальною, оскільки вона вже 30 років підтримує ідеальні умови для мирного політичного врегулювання конфлікту. Росія, на його думку, може і повинна використовувати цей унікальний досвід і надалі.

Його позицію підтримав представник ПМР у РФ Леонід Манаков.

«Необхідно зазначити, що за час функціонування миротворчої місії Росії в Придністров’ї тут жодного разу не було військових зіткнень, – підкреслив він. – Республіка живе мирним спокійним життям, а її громадяни демонструють всебічну підтримку Російській Федерації. Народ Придністров’я ніколи, ні за яких обставин не висловлював будь-яких інших думок – тільки за Росію, тільки разом із Росією. Він виключно високо цінує миротворчу діяльність. І ми наполягаємо на тому, щоб ця миротворча місія тривала стільки, скільки необхідно для підтримки миру».

Нині мир у нашій республіці підтримують Спільні миротворчі сили – Росії (402 військовослужбовці), Придністров’я (492 особи) та Молдови (355 осіб). Крім того, в зоні діяльності місії присутні 10 спостерігачів від України.


Iгор ШЕВЧЕНКО.

Автор фото: Валерій Кругликов.