Перша світова війна: причини й наслідки

Для Європи вона стала першим жахливим досвідом ведення сучасних воєнних дій. Війна тривала з 28 липня 1914-го по листопад 1918 року і була однією з найбільш кровопролитних в історії людства – в ній загинуло понад 10 млн осіб і 20 млн було поранено.


Основні причини, що призвели до початку війни, полягали в загостренні розбіжностей та прагненні переділу світу між двома військово-політичними блоками: Троїстим союзом (Німеччина, Австро-Угорщина, Італія) та Антантою (Англія, Франція, Росія).

Англія та Німеччина боролися одна з одною за лідерство; Франція та Німеччина між собою ділили територію Ельзас-Лотарингії; Австро-Угорщина, Німеччина та Росія змагалися на Балканах.

Приводом до початку Першої світової війни став австро-сербський конфлікт. Член таємної організації «Млада Босна», яка боролася за об’єднання всіх південнослов’янських народів, Гаврило Принцип 28 червня 1914 року вбив наступника австрійського та угорського престолу Франца Фердинанда. Ерцгерцог був головнокомандувачем армії Австро-Угорщини та прибув до Боснії на військові маневри. Його провокаційний приїзд до Сараєва і постріли 19-річного сербського студента стали приводом до війни.

Австро-Угорщина 23 липня передала урядові Сербії ультиматум, який порушував суверенітет останньої, означав її втручання у внутрішні справи. У разі ухилення Сербії від виконання вимог, їй погрожували розривом дипломатичних відносин, війною. Великі держави зайняли вичікувальну позицію, щоб не бути звинуваченими у змовництві. В установлений термін Сербія оголосила про свою згоду прийняти умови ультиматуму.

Виняток становив пункт, де йшлося про участь австрійської поліції в проведенні слідства на території Сербії. Цього вистачило, щоб погрози здійснити. Австро-угорські війська 28 липня вторглися на територію Сербії.

Російський уряд негайно оголосив, що не допустить окупації слов’янської держави. У Російській імперії вже 31 липня розпочалася мобілізація. Німеччина ж в ультимативній формі вимагала її припинити.

У перший день серпня 1914 року Німеччина оголосила війну Росії – після того, як та відмовилася скасувати загальну мобілізацію.

Територія Придністров’я під час Першої світової війни теж мала стратегічне значення для театру бойових дій. У 1914 – 1918 рр. у Тирасполі та Бендерах розташовувалися тилові медичні установи, а також квартирували 55-й Подільський та 56-й Житомирський полки.

У ПМР шанують пам’ять про учасників війни. Пам’ятник жертвам Першої світової війни встановили у 2011 році біля стін Бендерської фортеці у сквері імені Р. Гербеля.

Відкриття пам’ятника приурочили до 95-річчя початку знаменитої наступальної операції Південно-Західного фронту 1916 року, яка згодом дістала назву «Брусилівський прорив».
На станції Ретонд у Комп’єнському лісі (Франція) 11 листопада 1918 року німецька делегація підписала Комп’єнське перемир’я. Ця подія ознаменувала закінчення війни.

Офіційно завершив Першу світову війну Версальський мирний договір, підписаний 28 червня 1919 року у Версалі (Франція). Його умови були оформлені на Паризькій мирній конференції 1919-1920 років. Договір набув чинності 10 січня 1920 року, після ратифікації його Німеччиною та чотирма головними союзними державами: Великобританією, Францією, Італією та Японією.
Версальський мирний договір мав на меті зафіксувати факт військового розгрому Німеччини та її відповідальність за виникнення війни, змінити карту світу на користь держав-переможниць, створити систему, що забезпечить виконання Німеччиною умов договору.
Результатом війни став крах чотирьох імперій – Османської, Австро-Угорської, Німецької та Російської.
Вціліла лише Британська імперія.


Володимир ДАНИЛОВ.

Фото: tourismpmr.org