Уряд – про головне

Одне з питань чергового засідання вищого виконавчого органу влади стосувалося затвердження рекомендацій щодо формування бюджету на наступний рік.


Міністерство фінансів за дорученням Голови Уряду розробило рекомендації щодо формування проекту основного фінансового документа країни, в яких позначені основні засади складання дохідної і видаткової частин бюджету. Через непросту економічну ситуацію та стан справ навколо республіки, Уряд переглядає ставлення і критерії щодо витрат ресурсів, які існують на день нинішній, та концентрує увагу на пошуку джерел поповнення скарбниці.

Міністр фінансів О. Рускевич зазначила, що основним орієнтиром у галузі бюджетної політики є ступінь реальності проекту бюджету на черговий фінансовий рік із забезпеченням витрат фактичними джерелами фінансування.

Передбачається, що планування податкових доходів республіканського та місцевих бюджетів здійснюватимуться на основі макроекономічних показників, а також з урахуванням інформації, що надійшла від найбільших платників податкових, митних, соціальних зборів і платежів, а також з урахуванням динаміки фактичних надходжень від інших платників.

Особливу увагу приділили складанню проекту програми Фонду капітальних вкладень. Витрати та доходи по ньому планують зверстати в сумі, що не перевищує 2 % від ВВП попереднього фінансового року.

Зважаючи на обмеженість джерел фінансування видатків бюджету, а також вжиті заходи щодо держпідтримки підприємств промислового комплексу, запропоновано обсяг видатків на оплату праці, придбання медикаментів, продуктів харчування залишити на рівні 2023 року. Для закупівлі врахують рівень інфляції.

Учасники засідання окремо обговорили тему формування лімітів на пенсійне забезпечення, виплату допомоги, стипендій та інших виплат пільговим категоріям громадян. Усі передбачувані суми формуватимуться, виходячи з прогнозованих кількісних показників.
Місцеві бюджети закладатимуть за соціально захищеними напрямами. При цьому інші витрати місцевих бюджетів приведуть до єдиної системи, яка становитиме не більше 25 % у структурі загальних видатків. Для цього з кожною державною адміністрацією проводитимуть консультації, графік яких також уже затверджений.

Витрати на капітальний ремонт та утримання інфраструктури соціальних об’єктів у містах і районах збережуться в межах видаткової частини місцевих бюджетів, оскільки Закон «Щодо Фонду капітальних вкладень» ще остаточно не ухвалений.

Мінфін порекомендував скоригувати витрати бюджету на зв’язок, оскільки сучасні способи передачі інформації протягом останніх років дозволяють використовувати не всі виділені ліміти. У деяких випадках за цією статтею залишаються резерви, які можна направити на інші цілі.
Про необхідність пролонгації заходів підтримки, якими користуються підприємства республіки, висловився президент СПАПП Юрій Чебан. Держава готова продовжити чинні преференції й наступного року.

Олександр Розенберг, окреслюючи позицію керівництва країни, зауважив, що ситуація в економіці залишається складною, тому сприяння промисловим підприємствам надаватиметься й надалі. Реагуватимуть на поточну ситуацію, що потребує резерву для маневрів, а отже, раціонально підходитимуть до планування видаткової частини бюджету. Голова Уряду закликав під час формування потреб та лімітів керуватися реальними доходами. Він ознайомив відповідальних осіб з основними орієнтирами:

«…Під час формування витрат прошу виходити з того, що нині комунальні послуги оплачуються, а не просто кожен споживає стільки, скільки захоче. Щодо послуг зв’язку, то на це необхідно звернути пильну увагу, тому що ми маємо абсолютно інші технічні можливості в цій галузі. Інші витрати мають бути реальними та фактичними».


Уляна БОНДАРЧУК.