Відродження вітрильного спорту

Вітрильний спорт у Дністровську переживає друге народження і успішно розвивається завдяки зусиллям відданих ентузіастів з яхт-клубу «Фордевінд» і підтримці Молдавської ДРЕС.


Спільнота яхтсменів зародилася на Дністровському лимані ще в 1967 році. Яхт-клуб «Фордевінд» став не тільки місцем для тренувань і змагань, а і центром залучення нових любителів вітрильного спорту. Заняття проводяться тричі на тиждень: тут люди розвивають свої навички та вдосконалюють техніку керування суднами.

Нещодавно в рамках традиційної регати відбувся Кубок генерального директора електростанції. Спортсмени показали приклад гарних, захопливих перегонів на швидкохідних вітрильниках класу «Промінь-стандарт». Вітряний день створив кілька несподіваних ситуацій на воді, з якими змогли впоратися тільки досвідчені учасники. Перемогу здобули працівники МДРЕС Костянтин Маслій, Віталій Дьячков та Костянтин Ювченко.

Одному з юних членів клубу Олександру Швецю всього 15 років, і 10 з них він ходить під вітрилом. Для свого віку юнак уже встиг стати багаторазовим чемпіоном Молдови у класі «Оптиміст» і «Laser 4.7». На запитання про те, чи не страшно йому було виходити на лиман під вітрилом, коли був ще дитиною, він відповів: «Страшно було тільки в перші кілька виходів на воду. Після того, як ти освоїш базові знання, опануєш техніку керування парусом, це почуття зникає».

Такий вид спорту є унікальним для нашого регіону. У ньому безліч особливостей. Наприклад, чимало залежить від місцеперебування і погодних умов. До того ж вітрильний спорт не може розвиватися далеко від водойм і там, де не буває вітрів. Тому Кучурганський лиман щодо цього – найбільш відповідне місце.

Усі яхтсмени повинні мати навички управління парусним судном, розуміти тактику і стратегію перегонів, а також уміти аналізувати й приймати рішення, відчувати потоки повітря і вміло орієнтуватися на воді.

Змагання в цьому виді спорту проходять між кількома суднами. Для того, щоб піднятися на п’єдестал пошани, необхідно докласти багато фізичних сил, продемонструвати своє вміння підлаштовуватися під вітер, а також вибирати правильну тактику.

Для читачів, які раніше не були знайомі з цією темою, пояснюємо, що стандартна гоночна дистанція виглядає як трикутник, де кути – це певні знаки.

Під час підбиття підсумків вираховуються штрафні очки, які дістає кожен яхтсмен, залежно від займаного ним місця. Причому гонщик із найменшою кількістю таких очок виборює найвищий бал. Ось така цікава суддівська особливість.

Яхт-клуб «Фордевінд» за час своєї діяльності вступив до Федерації яхтингу Республіки Молдова, що дало нашим спорт сменам можливість виступати на міжнародних змаганнях.

Нині вітрильний спорт стає невіддільною частиною активного життя Дністровська. На водній гладі лиману спалахує змагальний дух і панує дружня атмосфера.

Завдяки традиціям і зусиллям ентузіастів, парусний спорт у цьому молодому місті перебуває на хвилі популярності. Клуб готовий прийняти всіх, хто хоче випробувати себе на шляху захопливих пригод під вітрилами.

Наступна така можливість з’явиться 30 липня. З нагоди Дня Військово-морського флоту тут планують провести регату серед дітей. Вона допоможе підтримати інтерес молодого покоління до цього виду спорту і сформувати нові талановиті команди.


Марина ДОВЖЕНКО.

Фото принадлежат яхт-клубу.