Міжнародні змагання бендерських легкоатлетів

У Сербії завершився чемпіонат Балканських країн з легкої атлетики, в якому
взяли участь представники 19 європейських держав.


До престижної спортивної події долучилася також збірна Молдавії. В її складі на престижних змаганнях виступили вихованці Бендерської СДЮШОР № 3, чемпіони Молдавії Яна Гараєва та Вадим Доскалов.

Яна встановила особистий рекорд у бігу на дистанції 100 м із бар’єрами (14.1сек., 18 учасниць). Це вищий результат за норматив майстра спорту і новий рекорд міста Бендери! У підсумку вона посіла 16 місце.

Сама спортсменка рада власному рекорду. В інтерв’ю нашому кореспонденту вона розповіла про тренування та специфіку цієї спортивної дисципліни: «Тренування відбуваються двічі на день. Біг з бар’єрами передбачає не перестрибування перешкод, а їхнє взяття. Це означає, що мета спортсмена – не стрибати якнайвище, а рухатися вперед якнайшвидше. Перша перешкода має особливе значення на дистанції, оскільки задає темп рухові бігуна.

Для набору прискорення легкоатлету потрібно пробігти 30 – 40 м дистанції. Тільки-но він набрав максимального темпу, підіймає голову та майже повністю випрямляє корпус, залишаючи невеликий нахил уперед».

Вадим Доскалов виборов 9 місце в потрійному стрибку (15,38 м; 12 учасників).

Цікаво, що спортсмени стрибають у довжину в секторі для горизонтальних стрибків. Під час його виконання атлети в першій стадії здійснюють розбіг по доріжці, потім відштовхуються однією ногою від спеціальної дошки та злітають у яму з піском. Дальність стрибка розраховується як відстань від спеціальної мітки на дошці відштовхування на початок лунки від приземлення в піску.

Попереду на бендерських спортсменів чекають важливі змагання як на внутрішній, так і на міжнародній арені.


Андрій КРАВЧЕНКО.

Фото (Яна Гараєва) : t.meSportOrbita.