І швець, і жнець, і на дуду грець

Ця давня українська народна приказка досить вдало характеризує одного з відомих придністровців. Вона про того, хто важко працював з малих літ, та напрацював не лише собі, а й людям – про Анатолія Дзерновича, президента торгово-промислової фірми «Интерцентр-люкс».


Сучасне швейно-трикотажне виробництво, яке використовує новітні європейські технології, високопрофесійне обладнання японських, італійських, німецьких та багатьох інших фірм, відоме не лише в Придністров’ї, а й далеко за його межами вже понад тридцять років. Пальта, пуховики, куртки та плащі для жінок, чоловіків і дітей, формений та спеціальний одяг мають у своїх гардеробах сотні тисяч щасливчиків у країнах Азії, Європи та Росії. Ще б пак! Майже 140 тисяч виробів власного виробництва на рік – неабияка цифра, вона вражає будь-кого.

На чолі цього великого підприємства стоїть його творець і засновник, президент фірми Анатолій Дзернович, який нещодавно відзначив свій черговий день народження.

Якими чеснотами відзначаються чоловіки з іменем Анатолій? Це завзятість, наполегливість, врівноваженість та розуміння своїх цілей. Очевидно мати мого співрозмовника, вибираючи ім’я своєму синові, вже тоді заклала ці лідерські риси в його майбутню долю.

Про маму Анатолій Іванович згадує одночасно з сумом і радістю. Він і досі дивується, звідки брала сили його рідненька, коли, відпрацювавши з сапкою в руках на колгоспному полі з раннього зранку до пізнього вечора у спекотну днину, поверталася додому разом з іншими колгоспницями, виспівуючи на повний голос українські народні пісні. Вона ж-бо знала їх безліч.
Від мами ввібрав син любов до музики й пісні, й нині з великим задоволенням та насолодою віртуозно виконує чудові ніжні мелодії на саксофоні, вражаючи своїх друзів та колег.

Однак, сказати, що дитинство Анатолія протікало безтурботно, супроводжувалося музикою і піснями, було б неправдою. Хлопчик ріс у простій селянській сім’ї з матусею, яка часто хворіла. Батька не було, тому малому довелося виконувати всю хатню роботу, дбати про домашнє господарство. «Сам копав 40 соток городу. Дитячі мозолі на руках я заробив на колгоспних полях, – пригадує Анатолій Іванович. – Я знаю, що то означає «добувати» хліб. Для мене це не прості слова, я його добував у повному сенсі цього слова», – говорить президент фірми.

Того, хто добре знає Анатолія Івановича, не здивувало, що на початку 2000-х він, уже виготовляючи швейні вироби, захопився сільським господарством. Саме любов до землі стала основною причиною цього, здавалося б на перший погляд, незвичайного кроку. З роками сільське господарство відійшло в минуле, оскільки було вирішено присвятити діяльність фірми виключно швейно-трикотажному виробництву.

«За останні роки ми зуміли не лише вижити, а й наростити його обсяги. Це можна назвати чудом нинішнього дня, а насправді ніякого чуда нема. Просто це результат роботи всієї команди. Ми зберегли колектив із понад 700 людей, 95 % якого становлять жінки. Вони задіяні в надзвичайно складному швейному процесі. Щоб зацікавити спеціалістів, ми збільшили соціальний пакет до 30 видів допомоги, яку фірма надає своїм працівникам. Це харчування, підвезення на роботу, адресна допомога, лікування та відпочинок тощо. Наш девіз: «Ми – разом!». І ми його дотримуємося ось уже понад 30 років».

Відповідаючи на будь-які запитання стосовно його особистості, Анатолій Іванович якось непомітно знову і знову переходить на розповідь про людей, своє підприємство та його досягнення, спеціалістів та помічників, меценатство та спонсорство. Складно затримати увагу цього неординарного чоловіка на темі про нього самого, про відпочинок та сім’ю. Мабуть, природжена скромність не дає зосередитися на собі. Люди для нього – понад усе.

Однак на запитання, як він відпочиває у вільний від роботи час, Анатолій Іванович признається, що кожну вільну хвилину присвячує двом своїм неповнолітнім онукам (двоє вже виросли), вкладає в кожного з них свою душу, щоб вони стали гідними великого роду Дзерновичів. Як бачимо, правду люди кажуть, що талановита людина талановита в усьому.

Післяслово. Колектив нашої редакції бажає президентові фірми «Интерцентр-люкс» вічної молодості, великих звершень та нових здобутків. З роси й води Вам, Анатоліє Івановичу!


Аліса КОХАНОВА.

Фото з власного архіву А. Дзерновича.