Життя, спрямоване в майбутнє

З чого починається Навчально-виробничий центр Тирасполя? Запитайте про це в будь-якого педагога чи учня. Всі вони, не вагаючись і миті, скажуть: «З директора, з Юлії Олексіївни Шишканової!».


Вона подібна до режисера, який створює спектакль: усім керує, хоча сам не завжди з’являється на сцені. Його роль завжди більш творча, ніж адміністративна. До того ж Юлія Олексіївна режисер досвідчений і професійний: на цій посаді працює з 2000-го року. Її впевненість в успіху заряджає оптимізмом, змушує повірити у свої сили педагогічний і учнівський колективи.

Заслужений педагог Ю. Шишканова 26 липня відзначила своє 65-річчя – дату, коли підбиваються проміжні підсумки. В її трудовій книжці дуже мало записів. Закінчивши 1980 року Одеський педагогічний інститут імені К. Д. Ушинського, вона прийшла в Тираспольське професійно-технічне училище № 8. Попрацювала там два роки викладачем, а з 1982-го поєднала свою біографію і трудову діяльність із Навчально-виробничим центром.

Тоді він називався Міжшкільним навчально-виробничим комбінатом. Юлія Олексіївна 16 років працювала на посаді викладача спецдисциплін, та ще два роки заступником директора з навчально-виховної роботи. У 2000-му їй запропонували стати керівником цього освітнього закладу. Вона зважила всі «за» і «проти» й усвідомила, що подужає, підкорить і цю нову висоту. Юлія Олексіївна дала свою згоду й відтоді жодної хвилини про це не пошкодувала.

Розуміння цілей і завдань установи, прекрасні організаторські здібності та знання психології людей дали їй змогу ще більше згуртувати педагогічний колектив, захопити співробітників удосконаленням Центру. Шишканова навіть розробила документ під назвою «Програма розвитку МОЗ «НВЦ», який уже досить довгий час колектив цілеспрямовано втілює в життя. Вона ж, як «виконроб», професійно і талановито керує цим «будівництвом».

За роки діяльності Юлії Олексіївни Навчально-виробничий центр реально зазнав істотних змін. І перетворення це не стільки зовнішнє, скільки внутрішнє, змістовне. Упроваджені нові профілі підготовки, з яких варто виділити більш актуальні: «Основи графічного дизайну», «Комп’ютерна графіка», «Основи журналістики», «Основи мистецтва», «Палітурник», «Перукар».

Згадаємо деякі досягнення закладу. Упродовж останніх п’яти років Центр регулярно нагороджувався дипломами Міжнародного конкурсу «Місто, в якому хочеться жити» (серед міст СНД і Євразійського економічного співтовариства) в номінаціях «Профновігатор», «Крок назустріч», «Квиток у майбутнє», «Світ професій». У 2023 році НВЦ переміг у міжнародному конкурсі Росспівробітництва «Про дизайн». Його вихованці тривалий час стають переможцями та призерами Республіканського дослідницького товариства учнів. Десятикласниця Поліна Кожем’яченко цього року посіла друге місце в Республіканському творчому конкурсі молодих журналістів.

Гідний уваги досвід взаємодії установи з групами соціальної адаптації. Це своєрідний варіант дуальної освіти, коли учні можуть здобути знання з обраної спеціальності. Результати роботи в групах цього року були представлені на республіканському рівні – в марафоні «Сильні ідеї для нового часу». І тут НВЦ став переможцем, що підтвердив сертифікат Міністерства просвіти.

Своїм характером і вдачею Юлія Олексіївна зріднилася зі своєю установою. У 2004 році їй надали почесне звання «Відмінник народної освіти». Відзначили її й Листом подяки Президента ПМР (2008 р.), і Грамотою Президента ПМР (2012 р.). У 2015 році Юлію Олексіївну нагородили медаллю «За трудову доблесть». Відмітку в її біографії зробив і 2018 рік: вона стала призером конкурсу «Лідер освіти» та лауреатом конкурсу «Визнання», а у 2020-му – кавалером ордена «Трудова слава».

Вона вміє бачити нове й цінне в безлічі різних ситуацій і не боїться впроваджувати новації в освітній процес. Тому Центр не канув у Лету, як це сталося з більшістю аналогічних установ Росії та України, а успішно розвивався, освоюючи нові педагогічні технології та зберігаючи кращі традиції НВЦ.

Така вона, Юлія Олексіївна Шишканова. Підкорюють і викликають симпатію жіноча чарівність, природність і простота душі ювілярки. Її доброзичливість, комунікабельність, уміння спілкуватися приваблюють щиру повагу тих, хто з нею працював. І найголовніше – вона завжди спрямована в майбутнє.


Олександр ЮШИН.

Фото: upc-tiraspol.ru