Оздоровлення та організація дозвілля дітей

У режимі відеоконференції 25 липня Президент провів нараду. Однією з важливих тем, що обговорювалися, була організація дозвілля школярів у період літніх канікул і реалізація програм дитячого оздоровлення.


Як повідомляє прес-служба Президента, Вадим Красносельський наголосив, що це важлива складова соціальної та молодіжної політики країни. Завдання держави – охопити увагою якомога більшу кількість дітей. Цього року різноформатні майданчики відвідали й ще планують відвідати 7 356 осіб.

На нараді зазначалося, що природно-кліматичні умови нашої республіки сприятливі для організації дитячого оздоровлення. Табори є в різних населених пунктах, адміністрації яких вживають заходів для поліпшення їхньої інфраструктури. Розвивається мережа літніх майданчиків при освітніх установах. Крім того, з нинішнього року практикують відкриття виховних і розважальних локацій для денного перебування дітей при БДЮТ і деяких спортивних школах. У Тирасполі УНО організувало п’ять майданчиків (на 632 дитини), у Дністровську – один (80 осіб), для 742 юних бендерчан організували 11 майданчиків, у Слободзеї та селах району 1 209 школярів відвідали 26 майданчиків, у Григоріопольському районі – 15 майданчиків (346 школярів), у Дубоссарському – 7 (125 школярів), у Рибницькому – 23 (1 036 школярів), у Кам’янському районі програмою охопили 122 дитини, для яких розгорнули три майданчики. Всього в республіці при школах та інших освітньо-виховних установах був розгорнутий 91 майданчик для 4 292 школярів.

На поточний канікулярний період заплановано чотири заїзди в розташований у Меренештах табір «Вікторія», оздоровчий комплекс «Дністровські зорі», СОТ «Спартак» і табір у Дубоссарах. На цих об’єктах 3 064 юних придністровці покращуватимуть своє здоров’я. Держава також забезпечила перебування 373 вихованців соціальних закладів закритого типу (дитячих будинків, шкіл-інтернатів) в оздоровчих таборах протягом усього літа, виділивши для кожного путівки на всі чотири зміни.

Глава держави звернув увагу на залученість міністерств, основні функції яких не належать до освітньо-виховного процесу. Міністерство оборони, наприклад, успішно опікується діяльністю ОК «Дністровські зорі», по суті, відродило цей об’єкт. Комплекс функціонує протягом року, надає медичні та профілактичні послуги дорослому населенню. Влітку основний акцент зроблено на дитяче оздоровлення. За попередніми підрахунками кількість юних відвідувачів нинішнього літа перевищить півтори тисячі дітей. Йдеться не тільки про осіб, забезпечених путівками Міністерства з соціального захисту і праці, а й про дітей військовослужбовців і суворовців.

Під час канікул використовується й інфраструктура кадетського корпусу, підпорядкованого МВС. Тут почалася вже друга табірна зміна – прибуло 111 дітей (9-11 років) співробітників органів внутрішніх справ. Вони відпочиватимуть у спортивно-оздоровчому комплексі РКК 11 днів. У першу зміну дітей було 120. Перебування в таборі цілодобове. Програму розробляють і реалізують самі правоохоронці – фахівці центрального апарату МВС.

Президент висловив подяку всім, хто долучений до роботи, спрямованої на оздоровлення дітей. Він особливо підкреслив значущість забезпечення безпеки й нагадав, що контроль повинен бути жорстким з першого до останнього дня табірного сезону.

Нагадаємо: до відкриття оздоровчих таборів з цілодобовим перебуванням дітей, («Вікторія», «Спартак», «Дністровські зорі»» була перевірена їхня готовність до прийому дітей. Під час перевірки встановлено, що в установах упорядковують територію, готують кадри, закуповують необхідний інвентар та лікарські препарати.


Світлана ЗОЗУЛЯ.

Фото: ИА «Новости Приднестровья».