Перегрівання і тепловий удар

За даними Гідрометцентру ПМР, з 24 по 26 липня на всій території республіки була зафіксована підвищена температура повітря, яка досягала +38 °С.


Фахівці Міністерства охорони здоров’я повідомляють, що в таку спеку люди часто звертаються за медичною допомогою, тому що збільшується кількість хворих із підвищеним артеріальним тиском, гострим порушенням мозкового кровообігу, інфарктом міокарда, загальним погіршенням стану здоров’я. Саме тому вони дають населенню цінні поради для збереження здоров’я.
►Не виходьте на вулицю без головного убору.
►Носіть одяг світлих тонів з натуральних тканин.
►Уникайте прямих сонячних променів.
►Обмежте споживання жирної, важкої їжі та швидкопсувних продуктів (включаючи морозиво). Віддайте перевагу холодним (але не крижаним) супам, нежирному м’ясу, овочам і фруктам.
►Вживайте достатню кількість негазованої води або прохолодного зеленого чаю.
►Утримайтеся від алкоголю.

У разі теплового і сонячного ударів

Тепловий удар – це порушення терморегуляції організму в результаті тривалого впливу високої температури зовнішнього середовища. Перегрів може бути викликаний спекотною, безвітряною погодою з високим рівнем вологості повітря, активною фізичною роботою.
Сонячний удар – це тепловий удар, викликаний прямим сонячним випромінюванням. Симптоми обох станів схожі між собою.
►Спочатку виникає втома, слабкість, головний біль, запаморочення, болі в ногах і спині, може виникнути блювота.
►Пізніше з’являються шум у вухах, задишка, частішає серцебиття, темніє в очах.
Якщо на цьому етапі не надати допомогу, то подальший перегрів може призвести до швидкого ураження ЦНС, виникає ціаноз, важка задишка, пульс стає частим і слабким. Погіршують стан постраждалого судоми м’язів, марення і галюцинації, нерівне дихання. Потерпілий у будь-який момент може втратити свідомість. На жаль, люди не завжди можуть об’єктивно оцінити ті зміни, що з ними відбуваються. Тому важливо, щоб поруч був хтось, здатний надати першу допомогу.

Невідкладна домедична допомога

Якщо в жарку погоду в людини поруч із вами спостерігаються вищеописані симптоми або вона втратила свідомість:
►перенесіть її в тінь або прохолодне приміщення і покладіть, піднявши голову;
►зніміть із неї одяг, послабте ремінь або пояс;
►прикладіть до голови холодний компрес. Тіло обітріть холодною водою, починаючи з області серця, або оберніть вологим простирадлом;
►якщо людина у свідомості, напоїть її прохолодною водою. У разі втрати свідомості скористуйтеся нашатирним спиртом і переверніть на бік;
►викличте швидку допомогу.
Після надання домедичної допомоги стан хворого оцінить лікар. Він може порекомендувати постільний режим на кілька днів. Якщо ви транспортуєте хворого в медичний заклад самостійно, то простежте, щоб він лежав.
Лікарська допомога потрібна в разі важких сонячних або теплових ударів, тому що тільки медичні працівники зможуть запобігти ризикам інфаркту, інсульту та інших серйозних наслідків перегріву. Оскільки за симптомами досить складно визначити ступінь тяжкості стану потерпілого, викликайте швидку в будь-якому випадку.


Ганна ЛАЗАРЕНКО.