«Кузня» придністровського спорту

У Слободзейському районі однією з провідних є МОЗ ДО «Суклейська дитячо-юнацька спортивна школа». Упродовж майже 60 років тут розвивають та примножують спортивні традиції. Вихованцями закладу пишаються жителі району і всієї республіки.


Спортивну школу відкрили за наказом Міністерства народної освіти МРСР 5 серпня 1963 року. Її засновник – Микола Стефанович Старинов, заслужений тренер МРСР, майстер спорту СРСР. У 1969 році здали в експлуатацію адміністративний корпус і зал художньої гімнастики, а в 1980-му – зал спортивної гімнастики та спортивної акробатики. З 1980 по 2007 роки в школі функціонували три відділення – спортивна гімнастика, спортивна акробатика та легка атлетика, потім до них додалися ще два – художня гімнастика та баскетбол. На сьогодні в школі тренуються 440 дітей за всіма п’ятьма напрямками. Найбільшу популярність мають відділення спортивної акробатики, баскетболу та легкої атлетики.

За словами директора школи Світлани Курильової, її вихованці не тільки активно залучаються до участі у великій кількості турнірів, змагань, першостей і чемпіонатів, а й зазвичай без призових місць не повертаються.

У цьому величезна заслуга тренерів – професіоналів із великої літери. «Педагогічними кадрами ми забезпечені. Всі тренери мають категорії, є майстри спорту, спортсмени, які беруть участь у міжнародних чемпіонатах. Багато випускників школи після навчання повертаються до нас на роботу», – з оптимізмом поділилася Світлана Кирилівна.

Вона підкреслила, що в Суклейській ДЮСШ зібралася велика група однодумців. Це тренери, адміністрація та Управління зі спорту Слободзейського району, яке серйозно підтримує школу. Особливу роль у житті установи, за словами керівника, відіграє злагоджений батьківський комітет.

Гордістю спортивного закладу є гімнастка Євгенія Караман. Призер і переможниця Першості Москви 2021 року, призер Першості Росії, чемпіон у командному заліку Всеросійської спартакіади учнів 2022 року, багаторазова чемпіонка ПМР, призер та переможниця чемпіонату Молдови, переможниця і призер численних міжнародних та всеросійських турнірів, призер міжнародних літніх ігор «Діти Азії». Всі ці перемоги свідчать про талант нашої співвітчизниці.
Вона поділилася з нашим кореспондентом емоціями від тренувань та перемог у змаганнях з художньої гімнастики: «Ще маленькою дівчинкою я приходила в зал і бачила, як дорослі дівчатка працюють із предметами: скакалкою, обручем, м’ячем, булавою, стрічкою. Мене завжди дивувало, як можна кинути булаву так, щоб вона прилетіла чітко в руку? Мені було дуже цікаво опанувати різні предмети, а також навчитися робити складні та красиві рівноваги, повороти, стрибки.

У мене немає улюбленої вправи чи предмета, але у свої виступи я вкладаю душу. Стараюся у вправи з будь-яким предметом внести свої особливості, щоб композиція була цікавою та виграшною. Потрібно вміти працювати з усіма предметами».

Про рецепт успіху чемпіонки розповіла її тренер Ольга Маламен: «Женя дуже цілеспрямована та вимоглива до себе дівчинка! Також дисциплінована, і коли всі йдуть, вона залишається, щоб виконати все те, що в неї було заплановано на тренуванні!»

Сама Ольга працює в Суклейській ДЮСШ з 2010 року. Гімнастикою ж захопилася з семи. «Мама привела до спортшколи в Тирасполі. Тренувалась я до 13 літ. Мабуть, через примхи підліткового дорослішання покинула, про що тепер жалкую. Свого часу були думки стати тренером. Тепер мрії здійснюються», – сказала Ольга Маламен.

Старшим тренером відділення баскетболу в школі є досвідчений придністровський баскетболіст Сергій Мякінін. За свою кар’єру він неодноразово був визнаний кращим центровим гравцем чемпіонатів України, Молдови та Республіки Білорусь. Гарними досягненнями в спорті він подає приклад своїм вихованцям, які прагнуть, як і тренер, добиватися спортивних висот. За словами Сергія, вихованці школи є постійними учасниками, переможцями та призерами першостей ПМР у різних вікових категоріях.

Старший тренер відділення спортивної акробатики Лариса Бунєєва впродовж багатьох років тренує юних спортсменок, які успішно виступають на змаганнях різного рівня. Вона пишається тим, що разом із нею виховує акробаток випускниця школи Ірина Морозова. Лариса Павлівна пояснила, що акробатика, як і інші види спорту, не тільки позитивно впливає на фізичне здоров’я дітей, а й допомагає виховати волю та характер. Регулярні тренування дозволяють розвинути у вихованцях такі риси, як упевненість у собі, працьовитість, відповідальність і цілеспрямованість. Вони допомагають юному спортсмену не лише досягати вершин у спорті, а й домагатися своїх цілей у повсякденному житті.

Світлана Курильова пояснила, що педагоги з нетерпінням чекають нових учнів. «Записатися до школи можуть абсолютно всі охочі, єдина умова – відсутність протипоказань до занять спортом. Упродовж двох-трьох років після проходження курсу початкової підготовки ми виявляємо та відбираємо більш здібних спортсменів».


Віталій МАЛЬОВНИЧИЙ.

Фото: vk.comsukleyskaya.dussh