Профілактика хвороб – запорука нашого здоров’я

У Республіканському диспансері з профілактики та лікування ВIЛ-інфекції та хронічних вірусних гепатитів ДУ «Республіканська клінічна лікарня» нещодавно відбувся День відкритих дверей. Усі охочі мали можливість пройти експрес-тестування на гепатити В і С, а також на ВIЛ-інфекцію та сифіліс.


«Доступ до експрес-тестування надається громадянам упродовж усього року, а в пам’ятні дати ми ще раз робимо на цьому акцент – проводимо акції на місці та працюємо на виїзді. Характерно, що завжди виявляємо інфікованих», – розповіла завідувач Людмила Хмелевська.

Загалом у Придністров’ї на сьогодні маємо 2 214 носіїв вірусу гепатиту В і С. Це офіційно зареєстровані цифри. Достатньо великі для такої маленької території.

Вірусні гепатити й у XXI столітті залишаються глобальною проблемою людства. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, на нашій планеті кількість інфікованих перевищує мільярд людей, тобто носієм вірусу є кожен шостий мешканець, що суттєво перевищує поширення ВІЛ-інфекції.

Людмила Іванівна розповіла, що в республіці реалізується державна цільова програма з профілактики та лікування гепатитів В і С: «Цей документ розробило Міністерство охорони здоров’я спільно з Республіканським диспансером з огляду на складну епідеміологічну ситуацію в республіці, зокрема на високий рівень захворювання на гепатит. Основна мета програми – зниження рівня захворюваності на вірусні гепатити В і C. Це робиться вперше.

Дія програми розрахована на 4 роки ( 2021 – 2024 рр.), проте через пандемію та обмеження ми повноцінно змогли розпочати її реалізацію з минулого року. За цей час надійшло понад 900 звернень. Є особи, в яких виявили гепатити В і С», – додала лікарка. Програма комплексна, вона передбачає профілактику, виявлення захворювання та його лікування. Завдяки її запуску, в нас проходять лікування майже 500 осіб, 366 з яких уже одужали. Щоб вилікувати гепатит С (залежно від стадії розвитку захворювання) потрібно від 12 до 24 тижнів; вірус В вимагає більш тривалого періоду. За наявності цього типу вірусу терапію слід проводити все життя.

«Зазвичай основний акцент робиться на виявлення, тобто, як ми говоримо, на скринінг. Це дасть можливість з’ясувати рівень захворюваності. Нині лікування безплатне й доступне в межах цільової програми», – зазначила завідувач диспансеру. Під час проведення Дня відкритих дверей експрес-тестування зробили 228 придністровців. У трьох громадян виявили гепатит С, ще у чотирьох – гепатит В.

Виникає закономірне запитання: як віруси гепатиту B і C можуть проникнути в здоровий організм? Людмила Іванівна пояснила, що джерелом інфекції є біологічні рідини носія вірусу, зокрема кров. Найчастіше можна заразитися під час маніпуляцій, що здійснюються з ушкодженням шкірних покривів, якщо застосовуються інфіковані інструменти (парентеральним шляхом): під час хірургічних втручань, стоматологічних маніпуляцій, використання забруднених шприців та голок, приладдя для манікюру та гоління, під час проведення процедури татуювання та пірсингу.

Вірус може передаватися від матері до дитини під час пологів, коли велика імовірність контакту крові, або при патологіях, як-от порушення цілісності плаценти під час вагітності. Вірус гепатиту С, потрапляючи в організм, розмножується переважно в клітинах печінки та постійно видозмінюється. Це часто спричиняє перехід захворювання в хронічну форму, коли гепатит може десятиліттями не мати виражених симптомів, тільки іноді людина відзначає втому і депресію. Тому вкрай важливо робити профілактику цього захворювання, а також своєчасно звертатися по допомогу, якщо хворобу все ж таки виявили. Раннє лікування суттєво підвищує шанси пацієнта на повне одужання.

Що ж робити, коли у вас виявили гепатит? Фахівець радить: насамперед, не впадайте в паніку, спокійно проаналізуйте всі аспекти з лікарем. До речі, хронічний гепатит вилікувати непросто, проте він піддається лікуванню, головне – вчасно його розпочати та не здаватися. Варто також відмовитися від усіх шкідливих звичок, особливо алкоголю, який чинить токсичну дію на печінку. Намагайтеся зменшити кількість жирної та гострої їжі у своєму раціоні. Дотримання порад медиків, а також здоровий спосіб життя гарантують вам здоров’я та гарний настрій.


Андрій КРАВЧЕНКО.

Фото: gurkb.ru