У добру путь, лікарі-ординатори!

У Палаці Республіки 28 липня вручили дипломи першому випуску лікарів-ординаторів.


В урочистій церемонії взяли участь Глава ПМР Вадим Красносельський із дружиною, Голова Уряду Олександр Розенберг, заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва, міністр охорони здоров’я Христина Албул, ректор ПДУ Владислав Соколов, викладачі університету, фахівці МОЗ, головні лікарі лікувальних установ республіки, батьки, близькі та друзі випускників.

Зауважимо, що ординатура – це вид післядипломної медичної освіти, підвищений освітній ступінь медичного факультету ПДУ ім. Т. Г. Шевченка. Проходження ординатури не тільки відкриває перед лікарями нові можливості в професійній діяльності, наприклад: викладати, очолювати лікувальні установи, вести наукові розвідки, а й покладає на них велику відповідальність за життя і здоров’я наших громадян.

Ординатуру в нашій республіці ввели у 2021 році. Тоді 62 випускники медичного факультету були прийняті лікарями-ординаторами в лікувально-профілактичні установи. Паралельно впродовж двох років вони навчалися в ординатурі. Треба зазначити, що медичні освітні стандарти ПМР відповідають російським і припускають підготовку фахівців за 46 лікарськими спеціальностями. Перехід з інтернатури на ординатуру підтримав Президент Вадим Красносельський. Викладачами в ординаторів були кращі лікарі Придністров’я і фахівці з Російської Федерації. Цього року курс навчання завершили 62 молодих професійних фахівці, ще 74 продовжують свою освіту.

Вітаючи героїв дня, Вадим Миколайович наголосив, що шлях до освоєння професії лікаря – довгий і складний, вимагає безперервного самовдосконалення. Він відзначив високий рівень викладання на медичному факультеті ПДУ і висловив подяку наставникам нинішніх і майбутніх випускників. Президент говорив про заходи, вживані державою для розвитку системи охорони здоров’я, про модернізацію інфраструктури та оснащення медичних установ. Глава держави наголосив на тому, що основа успішної медицини – це професіоналізм медиків, їхні особистісні риси та ставлення до пацієнта. «Якщо лікар працює без душі, то медицина перетворюється на конвеєр, що в кінцевому підсумку найнебезпечніше, – сказав він. – Якщо комусь щось до снаги, значить, це і в ваших силах. Пам’ятайте: ви потрібні людям». Вадим Красносельський побажав випускникам ординатури зберегти у своїх душах ті кращі риси, що привели їх у медицину, націлив усіх на підкорення нових професійних висот і вручив випускникам дипломи.

Від імені Голови Верховної Ради та всіх депутатів випускників привітала заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва. Вона зазначила, що ординатура – це зовсім інший, якісно більш високий рівень підготовки кадрів. «Від імені випускників і батьків мене попросили подякувати Вам, Вадиме Миколайовичу, Урядові, команді Міністерства охорони здоров’я й університетові за те, що в досить короткі терміни прийняли рішення і створили ординатуру, – сказала вона. – Ця система, організована за прикладом Росії, довела, що вона правильна і потрібна. Дякую російським фахівцям за надану методичну допомогу, завдяки дружній команді в короткі терміни (Президент поставив таке завдання) все це вдалося виконати».

Багато добрих напутніх слів пролунало на адресу випускників від Олександра Розенберга, Христини Албул, Владислава Соколова. Вони нагадали молодим лікарям, що головне в житті – це любити людей, запобігати хворобам, весь час поповнювати свої професійні знання. Їх закликали наполегливо йти вперед і твердо вірити в себе.

Слід зазначити, що представники нової генерації медичних працівників Придністров’я впевнено почуваються на професійній ниві. Наприклад, молодий спеціаліст Яна Катана на запитання, як минали роки навчання і що вона тепер вважає основним у своїй діяльності, зазначила: «Під час навчання було важко, проте дуже цікаво. Молодим фахівцям, безумовно, тепер потрібна велика впевненість і віра в себе. Під час контакту з пацієнтами необхідно до кожного знайти свій підхід. Якщо людина дуже вразлива, тонка, їй буде нелегко, тому що з хворими працювати дуже важко. Тобі потрібно бути сильною й до всього ставитися прагматично», – вважає вона. Дівчина працюватиме лікарем-офтальмологом у Тирасполі.

Програма інтернатури дає загальну лікарську підготовку, а ординатури – передбачає більш поглиблене вивчення конкретної медичної спеціальності. Молоді лікарі, які одержали дипломи, що підтверджують успішне засвоєння програми ординатури, в майбутньому працюватимуть дерматологами, анестезіологами, неврологами, акушер-гінекологами, онкологами, дитячими хірургами та фтизіатрами в медичних установах ПМР. У добру путь і щасти вам, лікарі-ординатори, ви потрібні республіці!


Павло ОСТАПЕНКО.

Фото прес-служби Президента.