З днем народження, ДУ «Приднестровская газета»!

З метою створення оптимальних умов діяльності редакцій державних друкованих ЗМI республіки, 4 серпня 2010 року три республіканські газети були об’єднані в одну державну установу – «Приднестровская газета».


У Статуті нової структури поміж основних цілей її діяльності зазначені виробництво, випуск та розповсюдження періодичних друкованих видань республіканського рівня для висвітлення політичного, суспільного, економічного, соціально-культурного, спортивного життя Придністров’я та зарубіжних країн, а також офіційне опублікування законів, постанов Верховної Ради ПМР, указів та розпоряджень Президента республіки, інших нормативних актів ПМР.

У газетах відкрито спеціальні рубрики, де реалізується діалог між аудиторією та керівниками органів влади. Особливо популярні ті, в яких розповідається про життя придністровців, міст, селищ та сіл нашої держави.

Друкована періодика видається в Придністров’ї з перших років утворення держави, однак через історично сформовані обставини редакції республіканських газет розташовувалися в різних будівлях, і навіть перебували в різних містах. Наприклад, газета «Гомiн», започаткована з ініціативи нині покійного Михайла Чернеги в січні 1992 року, видавалася в Рибниці. Вона стала першим республіканським виданням у Придністров’ї.

Особливо зазначимо, що всі три республіканські газети видаються трьома офіційними мовами ПМР – російською, молдавською та українською. Родоначальником газетної спільноти виступила держава в особі Міністерства інформації та телекомунікацій, нині – Міністерство цифрового розвитку, зв’язку та масових комунікацій. Потім основоположником об’єднання став Президент ПМР. На сьогодні серед засновників ДУ – Уряд та Верховна Рада республіки.

Спочатку в. о. директора держустанови був призначений Володимир Коваль, який так рано пішов з життя. З 17 грудня 2013 року спільнотою газет керував Василь Бурлак, а з 1 листопада 2018-го очільником ДУ «Приднестровская газета» призначений Юрій Трифонов.

Слід зазначити, що установа не стоїть на місці. 2014 року для неї виділили будівлю в Тирасполі, яка на сьогодні повністю перетворена. Після реконструкції її можна вважати сучасним Будинком друку. Співробітники так і називають її. Крім того, всі придністровські газети вже котрий рік виходять у світ в режимі онлайн. Нарешті, кожне друковане видання створило свої сторінки в месенджерах «Telegram» та «Viber», а також у соцмережах «Instagram», «ВКонтакте», «Однокласcники», «Facebook», «Twitter».

Така форма подачі матеріалу дала можливість розширити коло та географію читачів.
Нині друковані видання «Приднестровской газеты» – це визнані лідери серед усіх друкованих ЗМІ нашої республіки. За довгі роки своєї історії газети «Приднестровье», «Адевэрул Нистрян» та «Гомін» здобули заслужений авторитет, повагу та довіру у своїх читачів, працюючи порізно. Об’єднавшись, вони примножили ці надбання набагато ефективніше. Тут працює злагоджена, професійна, віддана своїй справі команда. Підсумки діяльності колективів редакцій усіх трьох газет, господарської, фінансової та юридичної служб, а також керівництва держустанови видно всім придністровцям у той момент, коли вони гортають сторінки республіканських газет. Наші читачі впевнені: улюблені видання прийдуть до кожного будинку без запізнення, а теми, зміст та оформлення газет будуть цікавими та незабутніми.
З днем народження, наша рідна «Приднестровская газета»!


Віктор РОМАНЮК.

Фото: А. Коханової