Їх окриляла мужність

Напередодні пам’ятних дат захисники Придністров’я зустрілися з молоддю, щоб поспілкуватися, разом переглянути фільм «Мир на Дністрі». Вони згадали події 1992 року, говорили про значення миротворчої місії та майбутнє республіки.


Перегляд документальної стрічки відбувся в кіноконцертному комплексі «Тирасполь». До участі в патріотичному заході залучилися представники молодіжного руху «Звезда», «Волонтери Перемоги», курсанти Військового інституту, суворовці, юнармійці Придністров’я, члени Ради ветеранів та спілки «Пам’ять».

Зі вступним словом перед початком показу кінострічки виступив представник Загальнопридністровського народного форуму, засновник «Союзу захисників Придністров’я» міста Тирасполь, член Громадської палати ПМР Микола Бучацький. У своїй промові він згадав події, що передували збройному конфліктові, й торкнувся важливих моментів, які стосуються патріотичного виховання.

«Захисники нашої республіки Ілля Терлецький, Михайло Лоскутов і ще троє бійців, імена яких залишилися невідомими, рівно 31 рік тому загинули останніми на полі бою. Потім настав мир на землі Придністров’я. Найщасливіший день нашої історії… ми виконали своє бойове завдання, вистояли. На нашому боці була мужність, тому що на лінію вогню виходили тільки добровольці», – зазначив Микола Онуфрійович.

На екрані показали початковий етап введення Миротворчих сил: момент прибуття літаків та виїзд миротворців до місць дислокації – в Бендери та Дубоссари. Молодому поколінню розповіли, як 21 липня 1992 року в Москві підписали угоду про врегулювання конфлікту. Мало хто знав, що і нині в Бендерах у Палаці культури ім. П. Ткаченка щочетверга проводяться засідання Об’єднаної контрольної комісії.

За оцінкою експертів, багаторічна миротворча операція в Придністров’ї вважається успішною, абсолютно унікальною, і цей досвід можна використовувати для запобігання конфліктів в інших місцях.

Крім перегляду документального фільму, учасники зустрічі ознайомилися з історією становлення Збройних сил Придністровської Молдавської Республіки.
Юнармійці зробили пам’ятне фото з захисниками, поміж яких був Юрій Мацебора. Він перебував у міській добровільній народній дружині зі сприяння міліції, охороняв громадський порядок, а в березні 1992 року одним із перших записався в народне ополчення. Йому довелося чергувати на постах, які захищали кордони Придністров’я в районі сіл Тея, Спея, Токмазея, Бичок, береги Дністра і брати участь у боях за місто Бендери. Нині він керує

ГО «Союз бійців народного ополчення» і час від часу відвідує такі важливі заходи. Молоді люди з цікавістю розглядали медалі та нагороди на його жилеті, а він з радістю був готовий відповідати на всі запитання, що їх цікавлять.

За словами сімнадцятирічного юнармійця Івана Павленка, завдяки цій зустрічі, він уперше зміг по-справжньому відчути цінність мирного життя в Придністров’ї. Юнак поділився своїми враженнями й зазначив, що кінострічка «Мир на Дністрі» дала йому змогу краще зрозуміти історичні події та зусилля захисників, які привели до рішучих заходів щодо встановлення миру.

«Я не знав, що цей процес настільки складний. Люди, які продовжують цю роботу в наші дні, – герої. Вони молодці й заслуговують на повагу. Мій батько, Олександр Павленко, є захисником Придністров’я. Він брав участь у боях, служив в артилерії, а також особисто був знайомий з генералом Олександром Лебедем. Я дуже пишаюся заслугами мого батька і в майбутньому теж хочу стати військовим», – поділився планами юнак.


Надія САМСОНОВА.

Фото автора.