Ніколи не забудемо полеглих товаришів

Проведення автомотопробігу, присвяченого важливим датам в історії Придністров’я, стало доброю традиційною подією в житті республіки.


Цього року його присвятили 31-й річниці миротворчої операції в Придністров’ї, Дню скорботи та пам’яті й майбутнім Дню Республіки та Дню створення Збройних сил ПМР.

Організатором акції є громадська організація «Республіканський союз захисників Придністров’я». До патріотичного заходу приєдналися самі захисники, члени молодіжного військово-спортивного клубу «Барс», вихованці Тираспольського Суворовського військового училища, Республіканського кадетського корпусу, курсанти Тираспольського юридичного інституту, військовослужбовці Міністерства оборони, миротворці та представники різних громадських організацій республіки.

За словами помічника голови союзу Анатолія Паніна, в заході взяли участь 350 осіб, які подолали запропонований маршрут на 100 транспортних засобах – легкових та армійських автомобілях, мікроавтобусах, мотоциклах. Значну допомогу їм надали співробітники Державної автомобільної інспекції Міністерства внутрішніх справ ПМР, які супроводжували колону учасників.

Автомотопробіг стартував відразу з кількох напрямків: з північної Рибниці, з Дністровська на півдні та з центру Тирасполя. Майже в кожному місті та селі відбулися церемонії покладання квітів. Мітинг пам’яті провели на Меморіалі Воїнської Слави в Дубоссарах, оскільки це місто першим стало жертвою збройної агресії Республіки Молдова проти мирного народу Придністров’я.
До учасників акції звернувся голова Республіканського союзу захисників В. Ширков:

«Ми пам’ятаємо про наших товаришів, про важкі й трагічні дні 1992 року. Ми сумуємо за друзями, які віддали життя заради того, щоб ми могли розмовляти рідною мовою, щоб ми могли тут жити, виховувати молодь. Я дуже радий, що поміж учасників можна побачити велику кількість представників молодого покоління. Хочу побажати вам усім здоров’я, злагоди та мирного неба».

На мітингу говорили про унікальність миротворчої операції на Дністрі. Військовий контингент Миротворчих сил Російської Федерації прибув до Придністров’я 29 липня 1992 року. Протягом усіх цих років проводиться виняткова за своєю ефективністю миротворча діяльність, основне досягнення якої – мир на берегах Дністра.

Учасники патріотичної події поклали квіти та віддали шану загиблим у бойових діях у Григоріополі, Дубоссарах, селах Бичок, Красногірка та Паркани. Організували урочисті заходи й у місті воїнської слави – Бендерах.

Поруч з учасниками весь маршрут пройшли суворовці. За словами курсанта Олексія, майбутні захисники ПМР завжди раді долучитися до різноманітних патріотичних заходів.

«Упевнений, що придністровці, які захистили республіку в 1992 році, є прикладом для кожного жителя краю. У нашому навчальному закладі щороку проводиться низка патріотичних акцій, які сприяють ознайомленню курсантів з визначними подіями та відомими постатями в історії республіки, підвищенню рівня нашої інформованості. Дуже радий наданій можливості, завдяки цій акції, побувати на пам’ятних місцях республіки та покласти квіти до могил захисників», – сказав юнак.
Кінцевою точкою автопробігу став Кіцканський плацдарм, який відіграв важливу роль під час проведення Яссько-Кишинівської операції в роки Великої Вітчизняної війни. Саме тут фінішували колони учасників автомотопробігу з усіх напрямків. На пам’ятному місці провели мітинг та поклали букети квітів.


Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото: mopmr.org