СВІТЛА ПАМ’ЯТЬ полеглим! ВІЧНА СЛАВА захисникам ПМР!

У Придністров’ї 1 серпня щороку згадують загиблих захисників республіки та безневинних жертв збройного конфлікту, розв’язаного в 1992 році Молдовою проти нашої молодої держави.


Для всіх придністровців 1 серпня – це День пам’яті та скорботи. Минають роки, змінюються покоління, гримлять над Придністров’ям літні грози, лунають нові пісні, а герої, які віддали за республіку свої життя, живуть у наших серцях. Про кожного захисника ПМР, який подарував нам мирне небо над головою, пам’ять залишається нетлінною. Цього року виповнився 31 рік тим кривавим і страшним подіям.
У зверненні з приводу цієї скорботної дати до народу Придністров’я Президент Вадим Красносельський зазначив:

«Шовіністичні погляди націоналістів РМ вилилися в політику терору і насильства щодо мирних жителів. Жертвами агресії Молдови стали 804 придністровці, понад 1 500 були поранені. Ця війна завдала горя і страждань придністровським сім’ям, які втратили своїх рідних і близьких, залишилися без даху над головою, стали біженцями. Воєнні злочини молдовських націоналістів не мають терміну давності. Гвардійці, ополченці, козаки, бійці ТРЗ, які стали на захист Батьківщини, мужньо билися за праве діло – за життя і свободу своїх дітей та онуків. Вони проявили себе як справжні герої, їхній подвиг живе в серцях вдячних нащадків. Вічна пам’ять загиблим! Вічна слава захисникам Придністровської Молдавської Республіки!»

Традиційно цього дня на столичному Меморіалі Слави збираються перші особи держави, представники громадськості, родичі та товариші по службі героїв війни 1992 року, а також городяни та гості міста. Так було й у 2023-му.

У мітингу-реквіємі взяли участь: заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва, заступник Голови Уряду – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник, керівник Апарату Уряду Станіслав Касап, перший Президент ПМР Ігор Смирнов, глава держадміністрації Тирасполя Олег Довгопол, голова Федерації профспілок Придністров’я Віктор Іванченков, голова ОРТК Володимир Ємельянов, члени міністерств і відомств, представники громадських ветеранських організацій, удови та родичі загиблих, а також померлих захисників республіки.
Сергій Оболоник нагадав присутнім про важливість цієї скорботної події й назвав цей день значущою датою в історії придністровської державності.

«Цього дня ми вшановуємо пам’ять тих, хто віддав найдорожче за те, щоб придністровці жили так, як вони хочуть жити. Пішли з життя в боротьбі за Придністров’я молоді та старі, всі, хто будував плани на своє майбутнє щасливе життя. Це наше сокровенне, це те, що завжди повинно залишатися у нас в пам’яті. Ми згадуватимемо їх і робитимемо все те, щоб їхня жертва не була марною. Вічна слава і пам’ять героям!», – закликав він наостанок.

«Перше серпня – це для жителів республіки й день Перемоги, й День пам’яті та скорботи. Щорічно ми приходимо сюди, щоб віддати шану тим людям, які подарували нам мир і право жити на цій землі, говорити рідною мовою, дотримуватися традицій, які століттями створювалися нашими предками. Якби не наші герої, якби не їхня любов до своїх родин, людей, до землі своєї, напевно не було б мирного неба над головою сьогодні. Завдяки мужності, героїзму, самовідданості наших земляків, наших героїв, ми живемо сьогодні на світі», – зазначила у своєму виступі Галина Антюфєєва.

До присутніх звернувся Ігор Смирнов і відзначив великий подвиг воїнів Придністров’я, що відстояли життя і свободу співгромадян.

«Наші придністровці в душі, розумі та серці завжди були за глибоку справедливість, боролися за збереження цієї держави, – наголосив перший Президент. – У кожного захисника є своя висота, і нас усіх разом об’єднує те велике, що називається Батьківщина. Вітчизна – це повітря наше, площа, Тирасполь, Бендери, Кам’янка, Слободзея, Білочі – всі населені пункти. Батьківщина – це те, що ніколи не продається і не здається. Тут живуть, а не проживають. Тут живе наш героїчний придністровський народ».

Учасники мітингу-реквієму вшанували пам’ять героїв хвилиною мовчання і поклали живі квіти та вінки до могил загиблих у війні 1992 року, до Вічного вогню, монумента «Скорботна мати», до пам’ятників захисникам Придністров’я і воїнам-афганцям, а також до гранітних плит з іменами полеглих у Великій Віт-
чизняній війні.


Юрій ТЕЛЕШ.