Уряд про головне

На черговому засіданні вищого виконавчого органу влади наприкінці липня було розглянуто низку питань, які мають важливе значення для придністровського суспільства.


Одне з них стосувалося спрощення порядку пролонгації терміну дії посвідчень багатодітним сім’ям на право користуватися пільгами.

Свого часу документ підлягав перереєстрації кожні 3 роки (до досягнення одного з дітей 18 років), а після досягнення вказаного віку –щорічно. Щоб перереєструватися, заявник змушений був надавати посвідчення кожного члена сім’ї та копії документів, які підтверджують їхній статус. Це створювало великі черги в центрах соціального страхування, а також примушувало заявників ще раз надавати зайві документи.

Віднині порядок змінився: посвідчення видаватимуть на період наявності в сім’ї не менше трьох дітей віком до 18 років. Не буде потреби в перереєстрації посвідчень кожні три роки. Новий порядок дозволить громадянам скоротити час та фінанси, пов’язані з перереєстрацією, а також знизити навантаження на працівників центрів соціального страхування.

За дорученням Уряду, Міністерство з соціального захисту та праці спільно з ДУП «Центр інформаційних технологій» опрацьовують питання про можливість замовлення посвідчення через Портал державних послуг.

Про освіту, виховання та розвиток дітей, стан їхнього здоров’я, соціальне забезпечення сімей, які мають дітей, – тобто про те, як живуть маленькі громадяни Придністров’я, доповідала міністр просвіти Світлана Іванишина.

Міністр розповіла про ключові показники в освіті, говорила про захворюваність, патріотичне, духовне та фізичне виховання. Окремо зупинилася на питаннях трудової зайнятості та організації дозвілля юних придністровців. Серед важливих напрямків завжди в центрі уваги залишається надання допомоги дітям, які перебувають у важкій життєвій ситуації, а також становище дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків.

Світлана Миколаївна звернула увагу на ефективну дію Програми «Забезпечення житловими приміщеннями (квартирами) або житловими будинками дітей-сиріт, дітей, які залишилися без піклування батьків, на період 2018 – 2027 років».
Минулого, 2022 року, її виконали на 93 %. Фактично було придбано 39 житлових приміщень на суму близько 8,5 млн рублів. Було вжито заходів і з надання тимчасового житла цій категорії громадян.

Висвітлюючи проблеми освітянської ниви, Світлана Іванишина наголосила на одній із найбільших – це старіння кадрів, незначний притік молоді та недостатня забезпеченість кваліфікованими фахівцями.
Оновлення також вимагають навчальні фонди організацій загальної освіти: не в повному обсязі укомплектовані навчально-методичною літературою освітні заклади з молдавською та українською мовами навчання, є потреба у вдосконаленні матеріально-технічної бази.

«У цьому зв’язку необхідне створення умов для оновлення кадрового складу та залучення молодих спеціалістів для роботи в установах освіти, вдосконалення системи підготовки та підвищення кваліфікації педкадрів. Розвиток мережевої взаємодії в організаціях різного рівня за напрямами підготовки та стажування педкадрів на підприємствах республіки, спрямованих на підвищення рівня професійної компетентності. Оновлення фондів навчальної літератури, вдосконалення матеріально-технічної бази», – зазначила міністр просвіти.

Ще одне питання стосувалося Положення про державний конкурс «Людина року». Його на засіданні вищого органу виконавчої влади представила начальник Держслужби з культури та історичної спадщини Марія Кирмиз, а члени Уряду затвердили одностайно.

Доповідач запропонувала у 2023 році скоротити кількість номінацій з 22 до 10, а кращих представників суспільства з вузьких галузей діяльності обирати за номінаціями: «Економіка та управління», «За службу Вітчизні», «Здоров’я нації», «Наука та освіта», «Медіа та суспільство», «Талант та визнання», «Досягнення у спорті».

«Я погоджуся, що номінацій має бути оптимальна кількість. Це правильний підхід, але переможців в одній номінації може бути кілька, щоб нове Положення не забороняло представляти кількох переможців. Якщо республіканська комісія ухвалить це рішення, то таке право має залишитися», – зазначив Голова Уряду Олександр Розенберг.


Iрина МАСЛОВА.