Про підсумки діяльності комітету Верховної Ради

Пропонуємо нашим читачам ознайомитися з низкою актуальних законопроектів, над якими працював Комітет із законодавства, захисту прав та свобод громадян у період весняної сесії 2023 року.


Для зручності громадян
У попередні роки людині для одержання адресної довідки необхідна була згода всіх мешканців та зареєстрованих у конкретному приміщенні осіб. Остерігалися, що інформація може бути розголошена третім особам без згоди власника персональних даних. Складалася ситуація, коли довідку отримати було неможливо, якщо, наприклад, прописаний перебуває поза межами ПМР.
Тепер власники житлових приміщень можуть дістати довідку про зареєстрованих у його квартирі чи будинку громадян у спрощеному порядку.

У Придністров’ї запровадять єдиний реєстр населення, який спростить надання державних послуг органами державної влади та місцевого самоврядування. Кожній фізичній особі
присвоять ідентифікаційний номер. Раніше таких вимог не було. Нерідко дані від фізичних осіб збирали повторно, це було незручно та забирало час. Тепер інформацію про населення буде зібрано до єдиного реєстру, вона буде достовірною та актуальною. Поліпшиться міжвідомча електронна взаємодія.

Ще одна новина: штрафи можна буде оплачувати онлайн через державну інформаційну систему «Електронні платежі». Людям не доведеться надавати судовим виконавцям паперову квитанцію про сплату штрафу, як це робилося раніше.

«Щойно громадянин сплатить свій штраф, судовий виконавець матиме можливість побачити й ознайомитися з цією інформацією. Громадянину не потрібно доводити, що він сплатив те чи інше стягнення», – наголосила голова Комітету з законодавства, захисту прав та свобод громадян, заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва.

Вимоги до розгляду звернень
Для захисту прав та інтересів громадян депутати прописали вимоги до розгляду звернень урядовцями. Якщо посадова особа не переправить звернення до компетентного органу і не повідомить про це заявника, то може заплатити штраф від 10 до 25 РР МЗП (від 184 до 460 рублів).
У Кодексі про адміністративні правопорушення такий розмір штрафу вже був передбачений порушенням термінів розгляду звернення (30 календарних днів). Відтепер відповідальність запроваджується і за неперенаправлення звернення до компетентних органів протягом 3 робочих днів.
Заступник голови Комітету з законодавства Григорій Дяченко у зв’язку з цим наголосив: «Протягом 3 робочих днів державний орган має перенаправити цю заяву. Але зараз ми закріпили, що навіть якщо 3 дні минуло, все одно цей обов’язок ніхто з них не знімає, і вони зобов’язані перенаправити це звернення саме до того органу, який уповноважений його розглядати. Якщо цього не зроблять, платитимуть штрафи». За повторне порушення прав громадян посадовим особам доведеться заплатити більший штраф – від 25 до 50 РР МЗП (від 460 до 920 рублів).

Зміни до Кодексу про адмінправопорушення
На 1 РР МЗП підвищений штраф за не пристебнутий в автомобілі ремінь безпеки. Тепер порушникам ПДР доведеться заплатити 3 РР МЗП (55,20 руб.). Такий самий штраф передбачений за їзду без мотошолома. Депутати вирішили поки не збільшувати його до 10 РР МЗП (184 руб.), як пропонувалося спочатку в законопроекті, що надійшов на розгляд законодавчого органу.
Для порівняння: у Молдові штраф за порушення правил користування ременями безпеки, мотошоломами, світловідбиваючими сигнальними запобіжними жилетами, дитячим кріслом становить від 450 до 600 леїв, додатково нараховуються 3 штрафні бали.


Михайло ТРЕМБIТА.