Як у серпні дбаємо – так зимою маємо

У серпні на ділянці в садівників і городників усе ще досить багато роботи, та ви нарешті зможете насолодитися плодами своєї важкої праці. Це час збирання врожаю. Однак не варто забувати про боротьбу зі шкідливими комахами.


У саду пора збирати врожай груш, яблук, слив та інших фруктів, а також обрізати різні кісточкові культури, такі як вишні, черешні та інші. Виноград треба підгодувати органічним розчином. Приділіть час збиранню ягід смородини та займіться переробкою зібраного. У саду також можна посадити суницю.

13 СЕРПНЯ. День є сприятливим для робіт у саду та в городі. Рекомендується збирати урожай, призначений для тривалого зберігання. Можна викопувати квіткові цибулини, бульбоцибулини та бульби на зберігання, а також зрізати квіти, призначені для тривалого зберігання та перевезень.
На ділянці можна прополювати бур’яни та обприскувати рослини від хвороб і шкідників. У саду займіться обрізанням, щепленням та перещепленням. У цей день не слід прищипувати та пікірувати коріння, а також працювати з садовим інвентарем.

14 СЕРПНЯ можна зайнятися підживленням рослин та удобренням ґрунту. Цього дня не рекомендується пиляти та корчувати дерева, копати, а також рвати рослини та квіти. Утримайтеся від рясного поливу.

15 СЕРПНЯ – найважчий день місячного циклу. У саду обрізайте дерева та кущі з метою видалення пошкоджених або хворих гілок. На ділянці також можна видаляти бур’яни та обприскувати рослини від шкідників. Допускається органічне кореневе підживлення. У цей день не рекомендується садити, щеплювати, розпушувати та копати землю. Також не можна працювати з корінням рослин.

16 СЕРПНЯ – Молодий місяць. Цього дня краще не проявляти надто сильної активності на ділянці. У саду можна боротися зі шкідниками, бур’янами, а також видаляти хворі та сухі гілки та пагони. Під час обрізання будьте обережними, оскільки рослини можуть загинути. У цей день не рекомендується займатися посівними роботами, копати та розпушувати ґрунт, а також працювати з садовим інвентарем.

17 СЕРПНЯ городникам і садівникам рекомендується посилити свою активність: обробляти землю, саджати та пересаджувати, а також сіяти зелені, баштанні, листові та плодові культури. Полив у цей день має бути прикореневим. У саду можна пересаджувати та саджати дерева і кущі. Також можна щеплювати, перещеплювати рослини та вносити мінеральні добрива. У цей день не радимо видаляти або вкорочувати пагони дерев і кущів.

18 СЕРПНЯ. Цей день сприятливий для робіт у городі та в саду. Можна збирати урожай, організувати посадку, пересадку та посів культур, у яких їстівна надземна частина. На ділянці також рекомендується прополювати, підживлювати, розпушувати та проріджувати сходи. У цей день не рекомендується робити щеплення.

19 СЕРПНЯ – день, сприятливий для енергійної роботи в саду та на городніх грядках. Можна садити, сіяти та пересаджувати рослини, а також вносити підгодовування. Рекомендується заготовляти живці та щеплювати рослини. Починайте також збирати ті плоди, що ростуть над поверхнею. Поливати треба рясно. Цього дня не рекомендується обрізати рослини.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.