Футбольна лихоманка

Захоплива командна гра з м’ячем уже другий рік поспіль відкриває таланти в загальноосвітніх закладах Придністров’я. Проект «Футбол у школу» настільки відповідає інтересам дітей, що незабаром подібну програму запустять і в дитячих садках.


Формат популяризації цього виду спорту потрапив до нас із Молдови. Уже протягом року в ПМР переймають досвід просування здорового способу життя через дитячий і підлітковий футбол. Завдяки професійному засвоєнню нових методик та прийомів, учителям фізкультури вдалося зробили заняття значно цікавішими та ефективними.

Про це свідчать численні позитивні відгуки учнів, а також народження нових збірних на турнірі «Шкіряний м’яч» і поява конкурентоспроможних жіночих команд. Проект «Футбол у школу», безперечно, позитивно вплинув на молоде покоління і посприяв розвитку спортивного духу в суспільстві.

Нещодавно в Тирасполі відбувся другий дводенний навчальний семінар з метою реалізації цієї ініціативи. Його відвідали набагато більше людей, ніж у 2022 році. Тоді взяти участь виявили бажання 17 особливо активних і прогресивних педагогів. Новий же сезон навчання зібрав 37 учителів із 30 шкіл з усієї республіки.

Захід організували та провели спільними зусиллями представників Федерації футболу Республіки Молдова та Міністерства просвіти Придністровської Молдавської Республіки в «Академії футболу» на території СК «Шериф».

З вітальним словом перед присутніми виступили: регіональний менеджер EST Юрій Ковтун та директор «Республіканського центру олімпійської підготовки» Василь Бурлак. З їхніх слів, минулий навчальний рік став випробуванням для пілотного проекту.

Однак, завдяки впровадженню у програму фізичної культури нових динамічних занять, футбол став невіддільною частиною життя багатьох шкіл і завоював серця як учнів, так і дорослих. Важливо зазначити, що діти більш активно і з радістю беруть участь у різних турнірах, їм подобається бути розкутими та спортивними.

Програми зустрічей, призначених для вчителів фізкультури початкових класів, складалися з теорії, практики, роботи в групах, презентацій, обговорення спеціалізованих тем. За круглим столом учасники ділилися своїм досвідом і враженнями, успішними напрацюваннями, що роблять уроки максимально ефективними й цікавими.

Ірина Караман, заступник директора з виховної роботи в МОЗ «Чобруцька ЗОШ № 3», учитель географії, у вільний від роботи час вирішила змінити свій офіційний зовнішній вигляд на спортивний і організовувати рухливі ігри та змагання для сільських дівчат і хлопчиків. Вона стала однією з найактивніших учасниць програми. Більше того, вся її сім’я тепер причетна до футболу.

Вчителька фізкультури МОЗ «Дубоссарська РСЗОШ № 5» Діна Грицько зазначає, що після збагачення навчальної програми ігровими та змагальними моментами її учні охочіше відвідують заняття.

«Я дуже рада взяти участь у цьому проекті. Мої уроки набагато веселіші й цікаві. Тепер діти весь час просять пограти у футбол. Найбільш улюбленими для них є вправи з відточування пасу і набивання м’яча. Навіть дівчата виявляють інтерес до цього процесу. Одна з моїх команд уже брала участь у змаганнях, де у фіналі жіноча збірна грала проти чоловічої. Мої вихованці нещодавно сказали, що цього року стануть кращими, я в них вірю», – наголосила Діна Олексіївна.

Наприкінці семінару педагогам вручили сертифікати та інвентар для втілення здобутих знань на практиці. Нове обладнання значно покращило спортивні можливості школи. Вчителі мають більше ресурсів для проведення різноманітних занять, спрямованих на розвиток фізичних умінь та командної співпраці учнів.
Крім того, спостерігається активне обговорення запуску проекту під назвою «Футбол у дитячі садки». Ця ініціатива належить Федерації футболу Придністров’я. У планах на майбутнє – організація семінарів-практикумів, а також проведення занять та ігор серед дітей віком 6-7 років.


Марія ГОРДIЄНКО.

Фото автора.