Складова соціальної реабілітації інвалідів

Республіканський благодійний фонд «Світ рівних можливостей» виступив організатором турніру з бочча. У Бендерах відбувся відкритий «Кубок Iнвапанспорт» з цього паралімпійського виду спорту.


До участі в спортивному святі залучилися вихованці клубу спортивної реабілітації «Інвапанспорт», учні Республіканського реабілітаційного центру для дітей-інвалідів, спортсмени Республіканського спортивного реабілітаційно-відновлювального центру, параспортсмени Слободзейського району.

Вони виявляли найсильнішого у трьох групах: юніори, чоловіки, жінки.
Про реабілітаційне значення бочча для людей з особливими можливостями в інтерв’ю кореспонденту нашої газети розповів керівник фонду «Світ рівних можливостей» Дмитро Кузук: «Бочча – паралімпійський вид спорту. Це спортивна гра з м’ячем на влучність, близька до боулінгу, петанку, які мають спільні витоки в античних іграх, поширених на території Римської імперії. Вперше її включили до програми VII Паралімпійських літніх ігор 1984 року.

Бочча є корисним видом спорту для гравців з важкими формами ураження центральної нервової системи й травм хребта, впливає на фізичний розвиток і стан організму гравців, а також на їхній настрій і самосвідомість. Регулярні заняття розвивають спритність, точність, витривалість, координацію рухів, а також допомагають тактично мислити. Гра не травматична, доступна для кожного як приклад здорового способу життя та проведення дозвілля».

Відомий придністровський параспортсмен Андрій Моор недавно почав навчати гри бочча вихованців Республіканського спортивного реабілітаційно-відновлювального центру. Він підкреслив, що спортсмени столичного центру з великим ентузіазмом беруть участь у змаганнях. «Інваліди потребують постійної моральної підтримки. Я намагаюся частіше хвалити своїх вихованців. Коли щось не виходить, тоді критикую, але тактовно. До того ж вони самі прагнуть навчатися та опановувати нові навички, а ми лише допомагаємо їм. Наша мета – вивести людину за межі чотирьох стін. Тренер інвалідів – це справжній психолог, який повинен знайти підхід до кожного свого вихованця. Після тяжких травм люди, як правило, зазнають серйозного морального й емоційного дискомфорту, тому намагаємося їх залучати до занять фізичною культурою та спортом», – пояснив тренер.

Постійними учасниками спортивних заходів для людей з обмеженими можливостями є юнаки та дівчата Республіканського реабілітаційного центру для дітей-інвалідів. Зі слів виховательки Олени Шаманської, вихованці двічі на тиждень відвідують тренування з настільного тенісу та бочча у клубі спортивної реабілітації «Інвапанспорт».

Дмитро Кузук наголосив, що діти з інвалідністю потребують постійної турботи та уваги, розуміння, що їх люблять. «Для них це надзвичайно важливо. Належний догляд підліткам надають у спеціальній установі, але їм треба виходити за стіни реабілітаційного центру. Вони такі ж самі діти, як усі: щасливі – веселяться та радіють, коли погано – сумують. Наші заходи показують суспільству, всім людям, що є й такі діти, що світ не ідеальний, та все ж таки прекрасний», – сказав організатор змагань.

Дмитро Іванович зауважив, що, вихованці Республіканського реабілітаційного центру для дітей-інвалідів не люблять розставання, вони хочуть тренуватися, спілкуватися з ним та одне з одним.
Яскравим завершенням турніру стала церемонія нагородження. Переможці та призери отримали заслужені кубки та медалі.


Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото автора.