Свято спорту

У Дністровську відбулися масові спортивні змагання «Dnestrovsk Swim 2023» та «Dnestrovsk Triathlon 2023». Організатором події стало некомерційне партнерство «Ліга спорту і туризму Hi-Trail».


У запливі «Dnestrovsk Swim – 2023» цього разу взяли участь понад 45 осіб – любителі та професіонали з міст і районів Придністров’я та Молдови.
В інтерв’ю кореспонденту нашої газети організатор спортивного свята Ігор Боагій розповів, що Дністровськ гостинно прийняв спортсменів у третій раз. «Віковий ценз учасників від 10 років (за наявності підтвердження про те, що дитина займається плаванням) і приблизно до 80 років. Під час змагань необхідно було дотримуватися всіх санітарних норм безпеки, вміти триматися на воді та мати практичні навички плавання, в кожного учасника повинен бути індивідуальний буй, плавальні окуляри та шапочка. Дотримання всіх вимог водночас є вихованням спортивної культури. Це також популяризація здорового способу життя, плавання та розвитку внутрішнього туризму», – вважає організатор.

Запливи відбулися в різних вікових категоріях на дистанціях 500 м, 1 500 м та 3 000 м.
Традиційно під час проведення заходів на воді організаторам допомагають рятувальники Головного управління з надзвичайних ситуацій Міністерства внутрішніх справ ПМР. Ігор Боагій вважає це гарантією безпеки учасників та уникнення непередбачених випадків на воді.

У розкладі другого дня спортивної події відбулися змагання «Dnestrovsk Triathlon – 2023». Організатор пояснив, що тріатлон є цікавою спортивною дисципліною, в якій учасник послідовно долає три етапи: перший – на воді, плавальний, другий – велосипедний, третій – біговий.

Переважна більшість – 70 учасників – змагалася на чотирьох дистанціях: «Олімпійська», «Спринт», «Суперспринт» і «Змішана естафета».
Керівник некомерційного партнерства «Ліга спорту і туризму Hi-Trail» пояснив, що глядачів приваблює видовищність та емоційна насиченість тріатлону. «Тренування зі спортивного багатоборства доступні не тільки для спортсменів, які беруть участь у змаганнях. Зайнятися плаванням, бігом та їздою на велосипеді, щоб відчути всі переваги цього виду спорту, може кожен, хто бажає.

Спортивна дисципліна привносить у життя багато переваг, це одна з причин популярності тріатлону в сучасному світі. Є багато причин, чому все більше людей вирішують зробити мультиспортивну гонку частиною своєї життєвої програми, основна з них – це фізичні переваги, користь для здоров’я та краси тіла», – пояснив Ігор Васильович.

Організатор масштабних спортивних заходів розповів також про користь систематичних тренувань. «Уже невдовзі після початку занять люди починають худнути, кожне тренування включає інтенсивні серцево-судинні навантаження і викликає рясне потовиділення.

Для багатьох це основна причина вибору, проблема зайвої ваги є актуальною в усьому світі. Проте користь від практичних занять не обмежується схудненням, цей вид спорту робить людей молодшими тілом і душею. Легко помітити, що атлети мають прекрасні фізичні дані, більшість із них виглядає набагато молодшою за свої роки.
Тріатлону надають перевагу й особи у віці 50+, жоден зі спортсменів цієї вікової категорії не виглядає і не почувається на 50 років».

Секрет ефективності популярного виду спорту криється в поєднанні навантажень: біг розвиває довгі та короткі м’язові волокна, плавання працює над красою та функціональністю верхньої частини тіла, їзда велосипедом тренує нижню частину тіла.

Кожне заняття забирає багато енергії, однак спортсмени почуваються повними сил. Адаптованість до високих різноманітних навантажень робить людей більш пристосованими та витривалими в розв’язанні повсякденних завдань.
Упродовж календарного року під егідою «Hi-Trail» відбудеться ще низка різних заходів, які сприятимуть залученню придністровців до занять спортом.


Андрій КРАВЧЕНКО.

Фото: facebook.comgroupshitrail