Секрети життєвого успіху від Дмитра Кузука

Нещодавно відомий придністровський параспортсмен і громадський діяч побував у Дубоссарах. У місцевій картинній галереї, де відбувалася зустріч, він розповів про здобутки в різних напрямках розвитку своєї особистості. Захід відбувся в рамках реалізації проекту «Ти можеш» на кошти гранту Президента ПМР.


Під час спілкування з дубоссарцями Дмитро Кузук поділився досвідом свого становлення як відомого в республіці параспортсмена. У середині 2000-х він організував у Бендерах невеликий спортивний клуб поблизу будинку, де проживав. Пощастило знайти місце в підвалі. Тоді він і почав шукати людей з інвалідністю, які теж хотіли б жити повноцінним життям, займатися спортом, але мусили самітно сидіти вдома, боячись обивательських поглядів. «У перших змаганнях, що відбулися у 2006 році за підтримки Бендерської держадміністрації, взяли участь всього чотири параспортсмени. Та ми були раді, що змогли це зробити. То був перший турнір у нашій республіці для людей із порушенням опорно-рухового апарату. Відтоді такі заходи проводяться в місті регулярно. Турнір став цікавим, бо всі розуміють, що спорт дає їм життя», – розповів Дмитро Кузук.

Допомогти особам з інвалідністю повірити в те, що вони мають майбутнє, – головне завдання фонду «Світ рівних можливостей», який очолює Дмитро. До того ж це майбутнє вони створюють для себе самі. Від суспільства вимагається тільки одне – не відвертатися і зрозуміти, що інвалідність – це вид норми.

Ще однією важливою проблемою у функціонуванні фонду є створення безбар’єрного середовища для людей з обмеженими можливостями. У 2014 році «Світ рівних можливостей» відкрив нову для себе діяльність – формування доступного простору в містах республіки для життя маломобільних осіб. Розробили програму «Доступне середовище». ЇЇ пріоритет – забезпечення рівного доступу людям з інвалідністю та іншим маломобільним групам населення до об’єктів соціально-побутового призначення (встановлення пандусів, спеціальних переходів та світлофорів).

Дмитро Іванович прочитав присутнім лекцію про історію розвитку параспорту. «Паралімпійські ігри є найпрестижнішими змаганнями для спортсменів з інвалідністю, відбір на які відбувається в рамках національних, регіональних і світових змагань. Вони проводяться після головних Олімпійських ігор.

Він розповів про появу Паралімпійської емблеми. Вперше вона з’явилася в Турині на Паралімпійських зимових іграх у 2006 році. Логотип складають розташовані навколо центральної точки три півсфери червоного, синього та зеленого кольорів – три агітоси (від латинського agito – «приводити в рух, рухати»). Цей символ відображає роль Міжнародного паралімпійського комітету в об’єднанні спортсменів з інвалідністю, які своїми досягненнями надихають та захоплюють світ. Три півсфери, кольори яких – червоний, зелений та синій – широко представлені в національних прапорах країн світу, символізують Розум, Тіло і Дух.

Дмитро Кузук дав також майстер-клас із гри в бочча, настільного тенісу, стрільби з лука та петанку. Він пояснив, що спорт відіграє важливу роль у житті кожного, особливо важливий він для тих, кому необхідна наша підтримка. «Параспорт (спорт для осіб з обмеженими можливостями) – це ефективний шлях зміцнення здоров’я, фізичної та ментальної реабілітації, участі в суспільному житті та реалізації всебічного розвитку особливих людей. Крім того, це канал, який дає можливість громадянам республіки зрозуміти потенціал параспортсменів, а також сприяє гармонійності суспільства. Розвиток параспорту має важливе значення для забезпечення рівних прав інвалідів, сприяє їх інтеграції в суспільство», – зазначив Дмитро Іванович.

Він назвав корисним проведення таких зустрічей, оскільки вони змінюють наше ставлення до людей з інвалідністю.


Віталій МАЛЬОВНИЧИЙ.

Фото: www.dubossary.ru