Інклюзивний турнір

Чемпіонат ПМР із шоудауну знову привернув погляди спортивних ентузіастів і шанувальників інклюзивних змагань. У залі Республіканського спортивного реабілітаційно-відновлювального центру інвалідів відбулася серія ігор.


Шоудаун – це весела і динамічна гра, яка здебільшого популярна серед сліпих і слабозорих людей. Вона не тільки відображає суть змагального духу, але і приділяє особливу увагу взаємодії та співпраці людей з інвалідністю. Цей рухливий вид діяльності поєднав у собі елементи настільного тенісу і пінг-понгу, але має свою унікальну ідентичність, створює динамічне «поле битви».

Зупинимося на правилах гри. Вони досить нестандартні. На спеціальний стіл з високими бортами вводиться спеціальний м’яч, який можна утримувати тільки однією рукою в захисній рукавичці. Під час руху пластикова куля (м’яч) «гримить», видає специфічний шум, за яким гравці визначають місце її розташування.

Спортсмени обов’язково надягають маску на очі, через яку не проникає світло. Це робиться для створення рівних умов між гравцями з різним рівнем зору. В результаті учасники покладаються на свої слухові й тактильні навички, а також на взаємодію з партнером, щоб синхронізувати рухи та забити «гол».

Для удару по м’ячу використовують так званий «панг». Він нагадує мініатюрну ракетку чи лопатку, але з адаптованим для зручності гравців дизайном і розмірами. Сети тривають до 11 очок. Переможець визначається тільки в разі розриву у два і більше балів.

У залі Республіканського спортивного реабілітаційно-відновлювального центру інвалідів 10 серпня відбулася серія жіночих ігор. За єдиним столом для шоудауну в Придністров’ї зустрілися 12 суперниць.
Керівник установи Георгій Чебан підбадьорив учасниць і побажав їм цікавої гри, гарних результатів і взаємної поваги. Він також зазначив:

«Ми хочемо продовжувати розвивати цей вид спорту. Особливо в інших містах республіки. Мета нашої роботи й таких змагань – прагнення відповідати високому професійному рівню і готувати гідних спортсменів для виходу на міжнародну арену».

Такий вид спорту розвиває силові вміння, покращує координацію рухів, тактичне мислення, концентрацію уваги та гостроту слуху у всіх учасників, незалежно від їхніх фізичних особливостей. Саме в цій грі гармонійно переплітаються пристрасть до перемоги й повага до партнерів по команді. Це своєрідна платформа для розкриття потенціалу.

Ірина Щербакова працює в Центрі бібліотекарем і грає в шоудаун другий рік. До гри ставиться позитивно і з азартом. За її словами, головне – тренувати слух, увагу і силу удару. Над цим Ірина працює регулярно на зустрічах з чоловічою командою. Адже тільки гра з сильнішим суперником дає змогу поліпшити свої результати.

Ніна Орєхова зійшлася в поєдинку з Іриною і здобула перемогу. Спортсменка підкреслює: «Для мене важливо побороти саму себе, зуміти приборкати свої почуття та спрямувати всю увагу на м’яч». Ніна Тимофіївна відвідує тренування щодня, а своєю головною суперницею називає багаторазову переможницю Жанну Габер.

Однак, незважаючи на свої побоювання, за підсумками напруженої та довгої боротьби у фіналі перше місце все ж таки посіла Ніна Орєхова. Відразу за нею за сумою балів опинилася Марія Димитрюк, а на третій позиції – Любов Трав’янко.

Тренер Валентина Кир’якова була задоволена результатами турніру. Навіть довгі сети по 10 хвилин не змогли збити зосередженість та рішучість її підопічних. Віра в спортивний потенціал вихованок допомагає Валентині підтримувати учасниць та підвести їх до визначних результатів.
Так завершився чемпіонат ПМР із шоудауна – залишив по собі гарячі емоції та незабутні спогади в усіх спортсменів та глядачів. І хоча медалі та нагороди здобули тільки призери, перемогла сама ідея спортивного духу та дружби.


Олександра ТИМКО.

Фото автора.