Згадали трагічні події в Південній Осетії

На Меморіалі Слави в Тирасполі, біля каплиці святого Георгія Побідоносця, вже традиційно відбулася меморіальна церемонія, приурочена до роковин грузинської агресії проти народу Південної Осетії.


Вшанувати пам’ять загиблих сюди завітали заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва, в. о. заступника Голови Уряду Віктор Таранов, керівники міністерств, голова офіційного Представництва Республіки Південна Осетія в нашій республіці Віталій Янковський, повноважний представник Республіки Абхазія у Придністров’ї Олександр Ватаман, керівник Центру вивчення миротворчості Олена Бобкова, депутати Молодіжного парламенту, студенти ПДУ ім. Т. Г. Шевченка, городяни.

«Ми єдині з народом Південної Осетії, нас поєднала міцна дружба. Сьогодні ми разом з осетинським народом згадуємо тих, хто загинув цього дня. То була жахлива трагедія, ми знаємо, що таке війна – це скорбота, біль і страждання. Завдяки Росії, кривавий терор був зупинений і сьогодні Південна Осетія живе, визнана як незалежна держава. Світла пам’ять героям, які боролися за свою Батьківщину», – наголосила у своєму виступі Галина Антюфєєва.

Після численних провокацій вночі з 7 на 8 серпня 2008 року за підтримки артилерії у бік Цхінвала висунулися колони грузинських танків та штурмові загони, розпочалося так зване відновлення конституційного порядку в зоні південноосетинського конфлікту. Внаслідок бойових дій були поруйновані будівлі та частина житлових кварталів столиці Південної Осетії – Цхінвала, загинули мирні жителі. На допомогу прийшла Російська Федерація. Російські миротворці витіснили грузинських агресорів за межі Південної Осетії. Збройний конфлікт, який тривав 5 днів, забрав життя тисяч мирних жителів, ополченців, солдатів і миротворців.

Віталій Янковський пояснив присутнім: «Ми зібралися тут, біля каплиці Георгія Побідоносця, бо цей святий великомученик є небесним покровителем осетин. Ми зібралися тут, щоби вшанувати пам’ять тисяч загиблих. І хвилини мовчання, якими сьогодні в містах РФ і за її межами вшановують полеглих, дуже важливі для народу Південної Осетії, оскільки для тих, хто загинув, це данина поваги, а для тих, хто живий, – це сигнал, що треба бути єдиними. Тільки так, тільки разом, тільки спільно ми зможемо протистояти геноциду та агресії».

Про дружбу народів говорив і Олександр Ватаман: «Після п’ятиденної війни довелося багато відновлювати, республіці була потрібна допомога. І Абхазія прийшла, надала допомогу. Іще, що дуже важливо, Придністров’я, розташоване набагато далі, ніж Абхазія, теж підтримало, були сформовані загони. Ця допомога вписана в літопис взаємовідносин Південної Осетії та Придністров’я, Південної Осетії та Абхазії. Усі це пам’ятають і знають. Пам’ятають і придністровський прапор, що майорів у Цхінвалі на зруйнованих будинках, які відновлювали придністровці. Загалом, усе це є історія Південної Осетії, і це безцінний досвід».Дійсно, Придністров’я та Південну Осетію єднає міцна братня дружба. Наша республіка надавала посильну гуманітарну допомогу, зокрема й для відновлення зруйнованого Цхінвала, сіл Південної Осетії. Для цього з ПМР направлялися добровільні рятувальні загони.

«П’ять добровільних аварійно-рятувальних загонів приїжджало тоді до нас із ПМР, – поділився з журналістами своїми спогадами Віталій Янковський. – Вони приїжджали приблизно на місяць-півтора та відновлювали зруйновані об’єкти цивільної інфраструктури. Театр відновлювали, міняли людям вікна. За період діяльності цих загонів понад 100 придністровців особисто побували в нас і своїми руками, своїм серцем допомагали нам. Це знаходило досить гарячу підтримку нашого народу. Придністров’я й досі – це найкращий друг для осетинів».
На згадку про трагедію, що сталася в серпні 2008 року, в каплиці святого Георгія Побідоносця здійснили поминальну службу, а учасники жалобного заходу поклали квіти до меморіального стенду «Сумуємо і пам’ятаємо».


Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото прес-служби Верховної Ради.