Моніторинг цін у Придністров’ї

Продовжуємо інформувати своїх читачів про ціни на соціально значущі товари в роздрібній мережі Придністров’я в порівнянні з Молдовою та Україною.


Нагадаємо: команда фахівців Міністерства економічного розвитку робить це з метою оптимізації власної цінової політики. За дорученням Уряду ПМР відбувається щомісячне інформування громадян республіки про результати їхньої роботи.

Пропонуємо ознайомитися з цінами на продукти харчування в Придністров’ї, Молдові та Україні. Використовуватимемо дані Міністерства економічного розвитку (МЕР) ПМР станом на 3 серпня.
Фахівці Мінекономрозвитку здійснили моніторинг цін на ринках та в магазинах кількох населених пунктів Придністров’я, Молдови та України. Розпочали з аналізу цін на так званий «борщовий набір»: картоплю, моркву, цибулю ріпчасту та буряк.

Користуючись середніми величинами, вони перевели ціни на товари та послуги з леїв і гривень у придністровські рублі за курсом ПРБ.

У порівнянні з липнем не змінилася ціна на картоплю врожаю цього року. В ПМР вона коштує 7 рублів. У Молдові овоч подешевшав на 2 рублі й нині його вартість на рівні 12 рублів. В Україні картопля коштує 6 рублів. Морква доступна придністровцям за ціною 10 рублів за кілограм. У Молдові та Україні – за 11 та 12 рублів відповідно.

В усіх державах зменшилася ціна на цибулю. В Прижністров’ї вона коштує 6 рублів. У Молдові та Україні ціна на овоч дорівнює 8 рублям. Буряк у нашій республіці коштує 7 рублів, у Молдові та Україні – 8 рублів відповідно. Зроблений аналіз свідчить, що придністровські ціни на овочі залишаються нижчими, ніж у Молдові та Україні.

До речі, ціна на м’ясо на придністровських ринках, згідно з даними МЕР, залишається нижчою, ніж у Молдові та Україні. Це стосується яловичини й свинини та курятини. Причому, незначна різниця в порівнянні з сусідами спостерігається за всіма позиціями як охолодженого, так і замороженого м’яса – від шиї та м’якоті до ребер. Щодо свіжої риби, дані по всіх трьох країнах наведені лише зі свіжого коропа. Риба відповідно коштує 85, 110 та 105 рублів.

Ціни на молочну продукцію в ПМР та в сусідів приблизно однакові. У нас ціна одного літра пастеризованого молока з жирністю 2,5 % – 14 рублів. Вона не змінилась у порівнянні з липнем. У Молдові молоко подорожчало на 1 рубль і тепер коштує 16 рублів. В Україні ціна на продукт не змінилася й також становить 16 рублів. Приблизно однакова ціна в усіх трьох державах спостерігається і щодо кефіру, сиру, сметани та курячих яєць.

У ПМР (порівняно з липнем) дещо змінилася ціна на цукор: 1 кг коштує 20 рублів. У Молдові його вартість становить 21 рубль, як і в липні. В Україні солодкий продукт коштує 16 рублів. Гречка в ПМР у середньому коштує 22 рублі, в Молдові – 17, в Україні – 18 рублів. Ціна одного літра олії соняшникової рафінованої в нашій республіці дорівнює 27 рублям, у Молдові – 28, а в Україні – 29 рублям. 200 грамів вершкового масла в ПМР коштує 32 рублі, у Молдові – 33, в Україні – 34 рублі.

У нашій республіці на два рублі зменшилася ціна на вермішель вищого ґатунку. Нині її можна придбати за 16 рублів. Цей продукт харчування в Молдові та в Україні коштує 56 та 17 рублів відповідно.
На пальне ціни в порівнянні з липнем дещо змінилися.
Бензин АІ-95 коштує відповідно: 22,60; 23,80 та 21,53 руб.
Дизпаливо – 19,20; 20,13 та 20,93 руб.


Володимир ДАНИЛОВ.

Фото: www.kartinkin.net