Спорт сильних чоловіків

Неабиякий ажіотаж викликали «Богатирські ігри» на Бородінській площі біля Будинку офіцерів у Тирасполі. Організатором заходу виступила Федерація силових видів спорту міста Бендери за підтримки Оперативної групи російських військ у Придністров’ї.


Змагання силачів традиційно привертають велику увагу придністровців. За словами голови Бендерської Федерації силових видів спорту Олександра Щербакова, такі ігри на території республіки організовують з 2008 року. Нині місцем проведення стала придністровська столиця. У турнірі взяли участь понад 20 спортсменів із Придністров’я, Молдови та військовослужбовці Оперативної групи російських військ у ПМР. Учасників гаряче підтримували глядачі.

Атлети демонстрували свої можливості в різноманітних конкурсах: лог-ліфт (підіймання над головою балонів), жим штанги вагою 150 кг лежачи, станова тяга покришок від трактора вагою 250 кг, підіймання штанги на біцепс, проходження якомога більшої дистанції з вагою понад 100 кг.

Олександр Щербаков пояснив, що для чоловіків краса полягає у великому об’ємі та рельєфності м’язів. Досягти цього не складно, потрібно лише старанно та правильно тренуватися. Однією з найефективніших і найпопулярніших вправ для накачування грудей є жим штанги лежачи. За правильного виконання та підбирання ваги він дозволяє збільшити об’єм грудних м’язів уже за кілька занять.

Крім цього, жим лежачи впливає на зміцнення та зростання м’язів плечового пояса та рук. Однак, головне в жимі – правильно, дотримуючись техніки, виконувати вправу.

Олександр також поділився секретом успіху спортсмена: «Силові види спорту складні для кожної людини. Згодом починаєш перегоряти, що відбувається від втоми. Не так фізичної, як моральної. Це важкий вид спорту і досить копіткий, у ньому присутні періоди застою, коли прогресу немає, і так може тривати довго. Тут дуже важливо пережити цей період, перетерпіти, перебороти себе. У такі моменти я кажу собі, що коли не робитиму цього, то буде гірше, але думок покинути все в мене ніколи не було, тут взагалі без варіантів.

Головне – бажання постійно працювати на результат. Адже богатир – це насамперед чоловік, це воїн, лише в нашому випадку боротьба йде не проти когось, а із самим собою. Важливою є також самодисципліна, харчування, правильний режим, дієта, якщо це необхідно. Крім того, велику роль відіграє й генетика».

Одним з учасників спортивного свята став 67-річний Борис Рибак із Бендер. В інтерв’ю кореспонденту нашої газети він розповів про свої результати у спорті: «Після виходу на пенсію велику частину часу я присвятив тренуванням з пауерліфтингу. Минулого року став чемпіоном
Європи серед ветеранів цієї дисципліни.

Здобув звання майстра спорту міжнародного класу серед ветеранів. Дуже радий стати учасником «Богатирських ігор». Це чудова можливість змагатися з іншими спортсменами. Хочу на власному прикладі показати необхідність підтримання свого тіла у бездоганній фізичній формі незалежно від віку».

Постійними учасниками різних заходів є представники столичного спортивного клубу «Титан», до речі, читачі та шанувальники українськомовної газети «Гомін». За словами атлета Олександра, спортом сильних чоловіків він займається понад десять років. Спочатку захоплювався греко-римською боротьбою, а пізніше успішно впорався зі штангою в тренажерному залі. Спортсмен підкреслив, що ці змагання є гарною можливістю перевірити власні сили.
Олександр Щербаков розповів, що наступного року планується збільшити кількість учасників.


Володимир ДАНИЛОВ.

Фото автора.