Республіканський конкурс відеопрезентацій «МОЯ СІМ’Я»

Міністерство просвіти ПМР підбило підсумки та оголосило результати Республіканського конкурсу відеопрезентацій «Моя сім’я». Він відбувся під девізом «Сім’я – це довіра, любов і доброта! Сім’я – це спадкоємність, порада та краса!».

Основною метою заходу було підвищення ролі сімейних цінностей у становленні особистості дітей та підлітків. Завдання конкурсу передбачали:
– формування в молодого покоління правильного розуміння інституту сім’ї, позитивного емоційного ставлення до членів сім’ї;
– розширення уявлень дітей про свою сім’ю та родинні стосунки;
– виховання в дітей та підлітків почуття прихильності, любові та поваги до всіх членів своєї сім’ї; згуртування представників різних поколінь.
До конкурсу на підставі заявок допускалися такі категорії учасників:
– вихованці та їхні батьки (спільно) дитячих дошкільних закладів;
– учні I – IV класів загальноосвітніх установ та їхні батьки;
– учні V – VIII класів загальноосвітніх установ та їхні батьки;
– вихованці закладів додаткової освіти та їхні батьки.

Відразу пояснимо читачам: усі конкурсні матеріали містили інформацію про сім’ю, її досягнення та захоплення, про найбільш відомих членів сім’ї, позитивний досвід сімейних взаємин, збереження історичної та культурної спадкоємності поколінь, звичаї й традиції, а також про девіз та сімейну емблему (за їх наявності).

Якщо визначати кількість перших і призових місць у сукупності, тобто за всіма віковими категоріями, то картина виглядатиме таким чином: установи Дубоссарського УНО удостоєні чотирьох залікових місць. Установи Кам’янського УНО здобули 9 залікових місць, Бендерського УНО – 10 перших і призових місць. Установи решти чотирьох управлінь народної освіти (Тирасполя, Рибниці, Слободзеї та Григоріополя) вибороли по 11 залікових місць. Тому найкращих у командному заліку довелося визначати за кількістю одержаних головних нагород конкурсу – гран-прі.

У першій номінації – «Вихованці та їхні батьки організацій дошкільної освіти» вирішили присудити 4 гран-прі. Їх отримали: Дмитро Цибулько (Тираспольський центр розвитку дитини
№ 47 «Росток»); Кирило та Вікторія Кравченки (Тираспольський дитячий садок комбінованого виду № 1 «Березка»); Поліна Орловська (Дубоссарський центр розвитку дитини № 11 «Ивушка»), а також ціла команда дітей та батьків (Анна, Анатолій, Амелія та Сабріна Чоботар, Дар’я Франчук та Поліна Чеховська з Рибницького Центру розвитку дитини № 1).

У номінації «Учні І – IV класів організацій загальної освіти та їхні батьки» Положення про конкурс передбачало 3 гран-прі. Їх удостоїлися: Степан Погрібний (Тираспольська школа-ком-
плекс № 12); Дар’я Свіріна (Тернівська російсько-молдавська ЗОШ); Поліна Кузьмук (Кам’янська ЗОШ № 2 з гімназичними класами).

Три гран-прі в номінації «Учні V – VIII класів організацій загальної освіти та їхні батьки» отримали Олександр Казаков (Бендерська ЗОШ № 13); Мілена Дога (Спейська загальноосвітня школа), а також Єлизавета Тунгулеско (Дубоссарська молдавська ЗОШ № 3). Нарешті, в номінації «Навчальні організації додаткової освіти та їхні батьки» було передбачено одне гран-прі. Його отримала Христина Рожко (Григоріопольський Дім дитячо-юнацької творчості).

Таким чином, найбільше гран-прі одержали заклади Тираспольського УНО. Це управління можна назвати переможцем конкурсу «Моя сім’я» в командному заліку. Друге місце дісталося Григоріопольському УНО (2 гран-прі, лише 11 нагород). Третю позицію розділили: Слободзейське (1 гран-прі, всього 11 нагород) та Рибницьке (1 гран-прі, всього 11 нагород) управління. На четвертій сходинці – Бендерське УНО (1 гран-прі, лише 10 нагород).

Кожному з учасників конкурсу було що розповісти про свою родину та про себе. Всі вони чудово втілили свої сімейні історії в оригінальних відеороликах, які відрізнялися теплом, любов’ю та вигадкою. Хтось наголосив на професійній династії, хтось розповів про своїх бабусь і дідусів, а хтось поділився власними захопленнями та досягненнями.

Журі підбивало підсумки заходу дуже активно: довго тривало бурхливе обговорення всіх матеріалів. Непросто було вибрати найкращих, найбільш гідних.

Як зазначив один із членів журі, представник Мінпросу, всіх юних учасників без винятку хотілося якось підтримати, якось відзначити: «Ми задоволені, що наші маленькі конкурсанти довели: молоді творчі паростки в Придністров’ї є, і таких талантів у нас багато.

Отже, результати Республіканського конкурсу відеопрезентацій «Моя сім’я» нас більш ніж за-довольняють. Обов’язково проведемо цей конкурс і наступного року». Усіх лауреатів та власників гран-прі конкурсу відеопрезентацій «Моя сім’я» нагородили дипломами Міністерства просвіти.


Віктор РОМАНЮК.