Telegram як нова ера спілкування

Десять років тому, в серпні 2013-го, з’явився месенджер, який змінив спосіб спілкування та обміну інформацією. Telegram, створений Павлом Дуровим та його командою, був задуманий як платформа для безпечної та конфіденційної комунікації, а тепер це щось набагато більше, ніж просто додаток.


Високим попитом і пильною увагою користувачів Telegram з моменту появи завдячує своєму знаменитому творцеві – автору популярної соціальної мережі «ВКонтакте». Після його відходу з керівництва компанії багато хто чекав від молодого та амбітного підприємця нового винаходу. І невдовзі дочекалися справжньої сенсації.

Павло Дуров та його команда створили новий вид месенджера, який відрізнявся від інших простотою використання, приємним мінімалістичним дизайном та зручністю. Telegram надав споживачам можливість без зайвих зусиль вести діалоги, надсилати відеоповідомлення, фотографії, файли та документи різного формату і розміру.

Назва для програми теж була вибрана не випадково. Вона символізує швидкість і ефективність передачі інформації, а також викликає асоціацію з телеграфом – комунікаційним засобом, який передавав повідомлення на далекі відстані з допомогою електричних сигналів чи кодів.

Усе це заворожило користувачів. Програма швидко завоювала популярність завдяки своїм інноваційним функціям, таким як «чат-боти», канали та групові чати. Проте справжня революція розпочалася з запровадженням захищених чатів та конфіденційних повідомлень.
З самого початку Telegram активно просував концепцію граничної приватності та безпеки в Інтернеті. Це набуло особливої актуальності, коли особисті дані все частіше витікали в мережу і ставали надбанням громадськості. Розв’язання такої глобальної проблеми забезпечило безперебійне зростання кількості користувачів.

Під час запуску месенджер стартував зі 100 000 активних користувачів. Минуло небагато часу і 24 березня 2014 року пролунали перші досить гучні цифри: 35 млн активних акаунтів на місяць. У 2022 році він увійшов до п’ятірки найбільш популярних додатків, що завантажуються по всій земній кулі. До десятиліття стало відомо, що вже понад 800 млн осіб користуються Telegram.
Чому багато хто обирає саме цей месенджер? Одна з причин – зручна платформа для поширення новин, інформації та контенту. Його канали дозволили людям створювати та підписуватися на тематичні групи. Цей новий спосіб поширення даних вплинув на засоби масової інформації та громадську думку. Тепер за оперативними новинами, свіжими відомостями та сенсаціями всі звертаються саме до Telegram.

До свого ювілею команда розробників презентувала цікаві поновлення. З’явився режим зйомки двома камерами одночасно. Відтепер тут можна знімати та викладати історії, як в Instagram, але зі ще більшою конфіденційністю та можливістю визначення терміну, протягом якого користувачі бачитимуть вашу історію (6, 12, 24 або 48 годин).

Крім цього, їх можна публікувати у себе в профілі, щоб і давні контакти, й нові знайомі завжди могли дізнатися про пам’ятні для вас моменти. Вперше за весь час існування соціальних мереж можна буде будь-якої миті змінити налаштування видимості та будь-які деталі своєї історії: підпис, тексти написів, стікери та інші елементи. Для цього не доведеться видаляти опублікований матеріал та створювати новий.

Десятиліття Telegram ознаменувалося не лише технічними інноваціями, а й кардинальною зміною способу спілкування. За великою роботою, виконаною командою розробників, стоїть прагнення надати людям свободи слова та простору для креативу. Цей месенджер став незамінним інструментом у повсякденному житті мільйонів людей. Якими ж будуть наступні кроки в розвитку програми? Чим порадують талановиті програмісти завтра?


Марія ГОРДIЄНКО.

Автор фото: М.Сова.