У СЛОБОДЗЕЇ, як на Сорочинському

У центрі Слободзеї 12 серпня вже о 8 годині ранку лунали популярні мелодії, запрошували городян та гостей міста відвідати виставку-ярмарок «Купуй придністровське!», що є частиною великої державної цільової програми «Підтримка та розвиток підприємництва в ПМР».


Понад 40 підприємств легкої та харчової промисловості, аграрних фірм, селянсько-фермерських господарств, майстрів народних промислів стали основними дійовими «особами» на цьому святі творчого підприємництва, майстерної торгівлі та якісних товарів.

На урочистій церемонії відкриття учасників форуму привітала заступник міністра економічного розвитку Наталія Ситкіна. Вона звернула увагу на те, що вже традиційно ярмарок у Слободзеї вважається одним із найкращих у республіці.

Глава держадміністрації Слободзейського району та м. Слободзеї Василь Тищенко наголосив на важливості ініційованого Президентом і Урядом важливого заходу, який шостий рік поспіль підтримує вітчизняних підприємців, що створюють нові робочі місця та зміцнюють економіку нашої держави. Василь Васильович сказав: «Ми, слободзейці, разом із Торгово-промисловою палатою ґрунтовно попрацювали, щоб це свято відбулося на найвищому рівні».

Міністр сільського господарства та природних ресурсів Олег Дилігул зазначив, що цьогорічна виставка-ярмарок, розгорнута в рік АПК, сільських територій та сільського туризму, є однією з форм державної підтримки місцевих виробників, зокрема сільськогосподарських, щоб збільшити прибутки та інтерес підприємців.

Дещо приглушив багатоголосий ярмарковий шум най Романа Козака, музиканта з Тернівки. Організатори заходу запросили почесних гостей відвідати павільйони виставки-ярмарку, після чого вони вручили листи подяки та висловили глибоку вдячність учасникам за виробництво якісних товарів.

Першими привітно зустріли відвідувачів представники Рибницької швейної фабрики та ДУ «Приднестровская газета», які організували передплату на республіканські видання – газети «Приднестровье», «Адевэрул Нистрян» та «Гомін». Василь Тищенко наголосив на тісній співпраці Слободзейської держадміністрації з редакціями газет, свідченням чого стала участь у ярмарку головного редактора газети «Приднестровье» Олександра Карасьова і стаття, що вийшла минулого тижня, в газеті «Гомін».

Сучасне швейне підприємство з відомим торговим брендом і репутацією надійного ділового партнера з випуску високоякісної швейної продукції «Одема» цього разу представило і шкільний асортимент з 50-відсотковою знижкою на нього.

Вміло демонструє та успішно реалізовує товар торгово-промислова фірма «Интерцентр-люкс». Її вироби можна придбати у фірмових магазинах, які є по всьому Придністров’ю від Рибниці до Дністровська, а також у зарубіжних регіонах. На всю продукцію фірми оголосили знижку в 10 %. В асортименті було представлено весняну, осінню та зимову колекції верхнього одягу: починаючи від курток і закінчуючи пуховиками, а також сукні, спідниці, штани, сорочки.

«Вироби наші мають попит, і кожен покупець, який до нас приходить, зможе знайти речі на свій смак і по своїй кишені. Як правило, без покупки ніхто не залишається», – зазначила директор фірмової торгової мережі ТОВ ТПФ «Интерцентр-люкс» Ірина Осипенко.

Викликали певний інтерес товари народного споживання навчально-виробничого підприємства «Рассвет»: побутові електричні подовжувачі, пластмасові прищіпки для білизни та інші незамінні речі в господарстві. Не оминули відвідувачі й ТОВ «Анфилада» з його фасувальними пакетами та плівкою в широкому асортименті. Кондитерські вироби ТОВ «Шафран» і «Тавера» завжди приваблюють покупців екологічно чистою продукцією високої якості.

Вкотре продемонструвало вірність традиціям хлібопекарського мистецтва ЗАТ «Тираспольський хлібокомбінат». Дотримання оригінальної рецептури дозволяє йому підтримувати якість продукції та імідж підприємства на найвищому рівні.

Торгову марку «Благода» представляло ТОВ «Денисал». У липні цього року Парканський м’ясо-молочний комбінат відзначив п’ятирічний ювілей, а агропромисловий холдинг «Фиальт-Агро», у складі якого він перебуває, – 20-річний. Досягнення холдингу демонструвалися в його павільйоні.

Неподалік цих великих фірм розташувалися прилавки крамниці індивідуального підприємця Людмили Бодруг із Ближнього Хутора, що реалізує ковбасні вироби та копченості під маркою «М’ясний хуторок». Протягом дня черга тут не зменшувалася, бо високоякісна продукція за традиційною рецептурою дарує незабутній насичений смак. Родина Людмили виробляє м’ясні копченості вже понад 20 років, і це стало справжньою сімейною справою, в якій беруть участь одразу кілька поколінь.

Підвищений попит мали всілякі м’ясні напівфабрикати в охолодженому та замороженому видах, зокрема млинці власного виробництва, ще одного представника Ближнього Хутора – ТОВ «Наша марка».

Павільйони ЗАТ «Бендерский пивоваренный завод» і ТОВ «Акватир» розташовані поряд. Пивом
«Старая крепость» на розлив і в пляшках можна було почастува тися за столиками в тіні намету, водночас скуштувавши рибну продукцію «Акватира», виробництво якої засноване на застосуванні натуральних компонентів і має повний цикл – від вирощування риби до її переробки.

Григоріопольське СФГ «Медовый рай» з його керівником слободзейцем Дмитром Флоря пропонувало землякам липовий, акацієвий, квітковий, гречаний та інші види меду, медовуху та пилок. У планах підприємця визріває ідея щодо створення на базі пасіки лікувально-туристичного центру. Крем-мед різного складу від Флорі підходить для лікування та профілактики багатьох хвороб. Його рекомендують використовувати для підвищення імунітету, нормалізації роботи ШКТ, зниження температури тіла під час лікування простудних захворювань тощо. Треба додати, що можливістю представити плоди своєї праці скористалися ще кілька бджолярів: Михайло Ляшенко, Петро Кер, Олександр Корчевський та інші.

Сімейна майстерня біоактивних продуктів «Жизнь», безперечно, була в центрі уваги. Олія, одержана методом холодного віджиму, зберігає всі корисні речовини. Натуральний склад олій з горіха, мигдалю, фундука, насіння льону, розторопші, кмину, кунжуту тощо досить корисний, без домішок шкідливих компонентів.

Свіжі гриби печериці карагашського ТОВ «Андивита» вирощуються на якісній сировині. Їхній аромат і вмілі дії реалізатора Ольги Будяк зупиняли покупців, які швидко розібрали товар.
Сільськогосподарські фірми – ТОВ «Фикс» і ТОВ «Агрокомпания» – найбільші виробники овочевих, плодових та зернових культур. Вони й цього разу були на висоті.

Іграшки для дітей та сувеніри придністровського виробництва також можна було придбати в центрі міста. Великим розмаїттям виробів із деревини порадували слободзейські народні умільці Сергій Малихін та Віктор Крившенко. Майстер Віталій Соколов представив продукцію, виготовлену за допомогою лазерного різання та гравіювання: іграшки, ключниці, підставки для нагород та багато іншого.

Протягом дня представники ТПП опитували підприємців і споживачів ярмарку з метою узагальнення пропозицій та зауважень. Серед відвідувачів розіграли призи, представлені підприємцями. Фінальним був виграш від Торгово-промислової палати – ним став чоппер із символікою проекту «Купуй придністровське!».

Водночас із заходом, що відбувся під патронажем ТПП ПМР, працював традиційний районний сільськогосподарський ярмарок вихідного дня.
Якби Микола Васильович Гоголь побував на ярмарку в Слободзеї, то міг би з легкістю порівняти його із Сорочинським. І мав би рацію.


Олег ГАВРИЛЕНКО.

Фото: slobodzeya.gospmr.org