Засідання Уряду: коротко про головне

На засіданні Уряду 10 серпня розглянули важливі для республіки та її громадян питання і проблеми. Зокрема, члени вищого органу виконавчої влади уточнили зміни до постанови, що стосуються граничних рівнів тарифів на комунальні послуги на 2023 рік.


У липні Верховна Рада ухвалила цю ініціативу. Вона спрямована на обмеження розміру надання держпідтримки населенню з оплати електроенергії, спожитої понад установлений ліміт. Згідно з законодавством, тарифи на електрику залишаються незмінними. Зміни торкнулися тільки тих громадян, хто споживає на місяць понад 500 кВт/год. Для тих, хто мешкає в будинках, обладнаних електроплитами, встановлений окремий ліміт – 550 кВт/год на місяць.

На сьогодні держава на кожну кВт/год надає населенню субсидію. Після споживання електроенергії понад встановлених лімітів держпідтримка надаватися не буде. Абонентам доведеться оплачувати цю послугу по 93 копійки за одну кВт/год.

■ «Для задоволення всіх людських потреб, виходячи з норм споживання побутового обладнання, за раціонального та економного витрачання таких лімітів вистачає, – зазначив Голова Уряду Олександр Розенберг. – Для особистих побутових потреб достатньо 300 – 350 кВт/год на місяць. Усе, що понад, – це, скажімо, вже елементи, пов’язані з заняттям побічною діяльністю. Це може бути навіть не прибуток, а хобі».

Уряд ПМР затвердив нову форму бланків записів і свідоцтв про держреєстрацію актів цивільного стану. Відтепер заявникам не потрібно буде вказувати в них відомості про місце роботи. Ця інформація має формальний характер, оскільки до документа не додається підтверджувальна довідка про працевлаштування. Такі дані також не відповідають дійсності після зміни громадянами місця роботи. Вжиті заходи дозволять упорядкувати й забезпечити вірогідність указаних відомостей, а також раціонально використовувати інформацію, що надходить від заявників під час реєстрації актів цивільного стану.

Уряд затвердив положення про порядок проведення республіканського конкурсу на одержання грантів у царині сільського туризму на 2023 рік. Iніціатором заходу є Міністерство економічного розвитку. Представляючи документ, керівник відомства Сергій Оболоник зазначив, що цей конкурс проводиться в рамках Року агропромислового комплексу, сільських територій і сільського туризму, його метою є поліпшення туристичної інфраструктури в селах і стимулювання підприємництва.

Конкурс відбуватиметься в три етапи. Заявки прийматимуться з 15 серпня по 15 жовтня 2023 року. Пріоритет надаватимуть проектам зі створення об’єктів сільського туризму з можливістю розміщення відпочивальників та організації їхнього побуту.

■ «Розглядатиметься цілісний проект, який представить здобувач гранту в тому аспекті, що він хоче. Це рекреаційні інвестиції, інфраструктурні інвестиції. Йдеться зокрема й про прокладення мереж Інтернету, створення місць загального користування, інших елементів благоустрою з тим, щоб туристи могли не тільки відпочити вдень, але і залишитися там ночувати», – пояснив присутнім Сергій Оболоник.

На фінансування цього заходу передбачено понад 1,6 млн рублів. Одержані гранти можна буде направити на придбання нерухомості, транспорту, обладнання, будівельних матеріалів і на розвиток внутрішньої туристичної інфраструктури в цілому.

Однак для отримання гранту необхідно буде співфінансувати проект на рівні від 5 % до 20 % від загальної суми. Ця вимога передбачає активну участь заявників у реалізації своїх ідей. Юридичні та фізичні особи, які беруть участь у конкурсі, зможуть претендувати на суми від 80 500 до 161 000 рублів ПМР.

Нарешті, члени Уряду розглянули та підтримали можливість збільшення переліку соціально значущих маршрутів громадського транспорту в Григоріопольському районі. Відповідний проект постанови був розроблений з урахуванням вимог Закону «Про транспорт» і Закону «Про республіканський бюджет на 2023 рік» і спрямований на надання державної підтримки транспортним організаціям, що здійснюють регулярні пасажирські перевезення за цим напрямком.

Через малу кількість пасажирів і низький виторг транспортні організації зазнають збитків під час виконання зобов’язань із перевезення. Тому маршрутна мережа була оптимізована, щоб забезпечити доступність транспортних послуг для жителів сіл Бичок, Красногірка, Тея, Токмазея, Спея, Карманово і Колосово.

У перелік соціально значущих регулярних маршрутів були включені й нові рейси. Один із них «Тирасполь – Григоріополь» слідуватиме через село Спея двічі на тиждень по 2 рейси. Другий – міжміський маршрут «Тирасполь – Колосово» зі щоденним обслуговуванням по 2 рейси.

Внесені також коригування частоти рейсів маршруту «Григоріополь – Колосово» з двох до одного разу на день. Це рішення дозволить ефективніше використовувати ресурси та врахувати потреби пасажирів. До переліку соціально значущих маршрутів пропонується включити регулярний маршрут «Бендери – Меренешти». Він обслуговуватиметься всесезонно і щодня, по чотири рейси на день. Очікується, що ці зміни сприятимуть підвищенню доступності транспортних послуг для населення.


Юрій ТЕЛЕШ.