Спортивна гордість республіки

Iм’я успішного придністровського легкоатлета Миколи Орлова відоме багатьом шанувальникам вітчизняного спорту. Він є майстром спорту міжнародного класу, членом збірної команди РФ, чемпіоном Росії 2020 року з метання списа, фіналістом чемпіонату Європи серед молоді, учасником чемпіонату світу, переможцем багатьох всеросійських змагань.


Спорт увійшов у життя Миколи ще змалку. Його батько Руслан Орлов – тренер з бейсболу, тому все почалося саме з нього. «У цьому виді спорту мені вдалося добитися значних результатів. Кілька років тому став чемпіоном Росії з бейсболу. Організатори визнали мене найціннішим гравцем турніру», – розповів Микола Орлов.

Спортсмен пояснив, чому все ж таки віддав перевагу легкій атлетиці: «Коли я був членом бейсбольної команди, батько вирішив проводити для підвищення наших фізичних можливостей легкоатлетичні тренування. Хтось почав бігати, хтось – штовхати ядро, а я вирішив метати спис. Мені було легко, тому що я в бейсболі кидав м’ячі. Коли спробував метання списа, зрозумів, що це вдається і приносить задоволення. Отже, вирішив піти шляхом легкої атлетики».

Микола Орлов вдячний своєму тренеру Олександру Моісеєнку за підготовку та виховання як спортсмена й людини. Молодий чоловік зізнався, що запорукою блискучого виступу на змаганнях є успішне проведення тренування напередодні важливих стартів. Він розповів, що необхідно бути впевненим у собі, тоді тебе обов’язково чекатиме успіх. Відновити сили після змагань йому допомагають лазня та масаж.

Особистий рекорд придністровець встановив у 2020 році, коли метнув спис на 82 м 74 см. Спортивний 2023 рік розпочався для Миколи вдало. Він став срібним призером першості Росії з легкої атлетики. Нещодавно спортсмен повернувся з престижних змагань «Королева спорту», які відбулися в Єкатеринбурзі. Метальник списа у підсумку став четвертим. Микола весь час ніби змагається з іншим вихованцем придністровського спорту Дмитром Тарабіним.

Легкоатлет пишається тим, що батьки завжди його підтримують на змаганнях. «Сподіваюся і надалі успішно виступати на турнірах різного рівня. Найголовніше, щоб результативному виступу не завадили травми», – сказав Микола.

Він розповів, що поміж очевидних причин виникнення ушкоджень у списометальників можна назвати різке сумарне збільшення тренувального обсягу (наприклад, замість 700 кидків однією рукою на місяць спортсмен одразу збільшив їх до 1 300); значне збільшення інтенсивності занять, до яких атлет ще не готовий. Такі перевантаження однієї руки спортсмена призводять до травм внутрішньої бічної зв’язки ліктьового суглоба – розтягнення зв’язок і розривів суглобової сумки, що важко піддається лікуванню.

Попри любов до спорту, Микола Орлов приділяє увагу й освіті. Цього року він закінчив магістратуру на економічному факультеті ПДУ ім. Т. Г. Шевченка за напрямом «Менеджмент». За його словами, поєднувати навчання і спорт не було складно, оскільки викладачі, керівники вишу та факультету розуміли, йшли назустріч і в будь-яку хвилину готові допомогти.

Нині легкоатлет працює спортсменом-інструктором Республіканського центру олімпійської підготовки. В нього є заповітна мрія – ввести у школах республіки секції з легкої атлетики для виявлення талановитих спортсменів.

Придністровець розповів і про те, як він проводить своє дозвілля. Наприклад, із задоволенням перечитує твори Еріха Марії Ремарка, поміж них виділяє роман «Час жити та час помирати». Улюбленим фільмом називає «Список Шиндлера».

Микола розповів, що позбутися зайвих думок йому допомагає гра на піаніно: «За любов до музики я вдячний мамі Вікторії, яка свого часу закінчила музичну школу та працювала викладачем. Кожна людина, яка сідає за такий чудовий інструмент, завжди посміхається. І тут справа не в тому, вміє вона грати чи ні. Це просто справжні емоції, любов до прекрасного. Почуття щастя, тепла, чарівності та легкості не покинуть вас ніколи».

Микола любить своє місто й прогулянки його вулицями, зокрема Єкатерининським парком.
Заповітною мрією Миколи Орлова є виступ на Олімпійських іграх. На жаль, російські легкоатлети на сьогодні не мають можливості виступати на міжнародних змаганнях. Молодий чоловік сподівається, що ситуація зміниться на краще, і він виступить на головному світовому спортивному форумі.


Володимир ДАНИЛОВ.

Фото з особистого архіву Миколи Орлова.